MIND & BODY – Waarop letten bij aanschaf zonnebrand crème?

Zoals beloofd een artikel over zonbescherming (SPF). Het is een must met deze hete dagen je goed in te smeren en te beschermen tegen schadelijke straling. Er zijn zoveel crèmes en zoveel verschillende substanties (olie, spray, crème etc.) Ik ga je in ieder geval het een en ander uitleggen, waar je op kunt letten bij aanschaf van een zonnebrandcrème!

Uitleg twee soorten straling
○ UVB is straling waarvan je bruin wordt, maar óók verbrandt.
○ UVA komt dieper in de huid terecht en beschadigt daar de huid. Deze zorgt ook voor rimpels.

Het is dus belangrijk, bij het kopen van een zonnebrandcrème, erop te letten dat het tegen zowel UVA als UVB beschermt.

Welke factor (SPF) moet je kiezen?
De term SPF (Sun Protection Factor) staat op elk product. Uiteenlopend van factor 6 tot en met 50. Een hoge SPF biedt meer bescherming dan een lage uiteraard. Factor 15 zet niet veel zoden aan de dijk wat betreft echte zonbescherming. Deze zit vaak al in dagcrèmes en BB-creams. Als je echt beschermd wil worden tegen de schadelijke straling, zul je moeten smeren vanaf factor 30. Deze beschermt je zo’n 97%. Het verschil tussen factor 30 en 50 is nihil.

Ik smeer mij vaak alleen in op de punten waar ik snel verbrand. Bijvoorbeeld mijn wangen, neus, schouders en decolleté. Dit is niet verstandig. Het is pas veilig zonnen als je je volledig hebt ingesmeerd. Soms word er zelfs aangeraden om je twee keer in te smeren voordat je de zon in gaat. Het klinkt misschien wat overdreven, maar het word niet voor niets aangeraden. Je moet ongeveer om de 2 uur opnieuw insmeren.

Zit er verschil in een goedkope of dure crème?
Ik heb zelf geen ervaring met dure crèmes. Ik gebruik zelf vaak Nivea spray flacon. Dit werkt prima. Het enige verschil met dure crèmes kan zijn dat hier betere filters in zitten. Kijk dus op de verpakking welke filters het bevat.
Soms heb je in goedkope (misschien zelfs dure) crèmes Oxybenzone, een chemisch zonnefilter die hormoon verstorend is, en in bloed en urine terug gevonden kan worden. Vermijd deze stof dus! Verder kun je nog letten op parfum en alcohol. Allebei niet gunstig voor je huid!

Kiezen voor watervaste zonnebrandcrème?
Waterproof zonnebrandcrème blijft zitten in het water, maar als je het water uitkomt moet je je opnieuw insmeren.

Het is belangrijk je elke dag in te smeren tegen de zon. Zelfs in de winter. Ik gebruik zelf een BB-cream van Maybelinne met een SPF 30.  Ook heb ik mijn dagcrème dezelfde waarde zitten. Laat je verder goed informeren erover. Iedereen heeft een ander huidtype. De een verbrand veel sneller dan de ander, maar met een factor 30 ben je al snel op de goede weg qua zonbescherming! Smeer je na een dag zon lekker in met aftersun! Deze kun je in de koelkast leggen voor extra verkoeling.

XO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s