FACTS & DISCUSS – Is een middagdutje gezond?

Ik ben vaak moe ‘s middags rond een uur of 14:00. Als ik de mogelijkheid heb, ga ik zeker ook slapen. Ik doe dit het liefst een dik uur. Je kunt het ook wel een powernap noemen. Mensen denken dat dit alleen voor ouderen goed is. Maar is dat ook zo?
image

Churchill: “…After lunch sleep a while, after dinner walk a mile…”

Tja, dat klopt als een bus. Ik heb wel eens na een middag dut, dat ik de avond nog wel het hele huis kan poetsen en een indische rijsttafel wil koken. Dat is wat mij betreft te veel van het goede.

Wat is nou eigenlijk een powernap?
Definitie (vertaling): een hazenslaapje van 20-30 minuten. In een hazenslaapje, slaap je als het goed is diep. Op deze manier kun je wat energie bijtanken voor de rest van de dag. Wetenschappers zijn het erover eens dat een powernap een goed effect heeft op lichaam en geest.

Wat zijn de voordelen?
Wat zijn de voordelen van een powernap?
○ Je hebt minder vermoeidheids klachten en voelt je minder slaperig.
○ Minder stress
○ Creativiteit neemt toe
○ Alertheid verhogend
○ Leervermogen verbetert
○ Concentratie word beter
○ Moeheid is weg

Doordat de hormoonbalans beter in evenwicht is, neemt je gezondheid toe. Zelfs minder kans op hartklachten. Zeker niet mis, toch?

Hoe?
Ik plan mijn dut niet standaard elke dag in, alleen als het voor mijn gevoel nodig is. Ik zorg dat ik ongestoord kan slapen, zonder irritante geluiden of andere dingen die je wakker kunnen maken. Ik zet mijn wekker voor zolang ik wil slapen. Als ik geslapen heb, ga ik daarna actief bezig. Dit doe ik omdat ik anders in een “sloom” modus blijf hangen en soms krijg ik daar hoofdpijn van. Ik heb gemerkt dat als ik daarna de afwas ga doen en ga stofzuigen dat ik hier geen last van heb.

Wat ik mensen vaak hoor zeggen, is dat ze ‘s nachts niet meer slapen. Ik heb daar zelf totaal geen last van. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat na een slaapje, je actief word. Als je de rest van de avond op de bank ligt te hangen, raak je je energie niet kwijt. Het is natuurlijk voor iedereen persoonlijk, maar ik vind het heerlijk en doe het vrijwel dagelijks.

Belangrijk is dat je om je gezondheid geeft. Ik vind het op nummer 1 staan, dat ik mij fit voel. Als ik moe ben, ben ik niet vooruit te branden, dus daar schiet ik niks mee op. Het heeft op mij een positieve werking, en wie weet is het ook wat voor jou!

Ben jij in voor een powernap?

signie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s