MIND & BODY – Alles over stress en het herkennen er van

Ik ben een onbewuste stresser. Dat is ook juist het probleem van stress, je hebt het meestal niet door. Ik heb een zo’n 2 jaar geleden ernstige stress klachten gehad als hartkloppingen, kortademig en benauwdheid. ‘S nachts werd ik wakker in een plas zweet, had ik nachtmerries en werd ik soms stikkend wakker. Het is gelukkig niet meer zo. Wat ik nu vaak heb is dat ik in bed lig te malen of ik alles gedaan heb. Ik kan hier nu mee omgaan omdat ik er bewust van werd. D.m.v. deze oefeningen helpt het mij om sneller down to earth te komen. Dit is maar een voorbeeld van wat stress met mij heeft gedaan.

Omdat ik onderhand dus wel weet dat ik een druktemaker ben en een onbewuste piekeraar, leer ik hier wel mee omgaan. Het belangrijkste is: leer je stress herkennen. In dit artikel geef ik je mijn tips om het te herkennen én hoe je de stress kan verminderen. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Maar eerst ga ik uitleggen wat stress met je doet.

Wat doet stress met je?
Stress verhoogt het risico op hartziekten. Stress zet je lichaam onder druk, maar stress zorgt er ook voor dat je ongezonder gaat leven. Stress kan lichamelijk, mentaal en emotionele klachten geven. Voorbeelden van symptomen: slapeloosheid, maagklachten, darmklachten, spierpijnen, benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen, concentratie-problemen, gespannenheid, piekeren, , prikkelbaarheid, gedeprimeerdheid, emotionele labiliteit.

Moet je stress behandelen?
Stress moet je behandelen als de symptomen dusdanig erg worden, van de hierboven genoemde symtomen. Het kan nooit kwaad om bewust iets te doen wat ontstresst. Mocht je bijvoorbeeld slecht slapen, haal dan niet gelijk een slaapmiddel. Het is beter als je de oorzaak aanpakt dan de gevolgen!

Hoe herken je stress?
Iedereen heeft verschillende symptomen van stress. In de beginfase: je kan bijvoorbeeld last hebben van een gehaast gevoel in je lichaam of je druk maken over een situatie. Wat ook veel voorkomt is spanningshoofdpijn, hartkloppingen, rugpijn en kan maag- en darmklachten veroorzaken. Word de stress nog erger? In de volgende fase: kan je geconfronteerd worden met hyperventilatie, slaapproblemen, prikkelbaarheid en vergeetachtigheid, hoge bloeddruk, af- of toename van eetlust. Je bent vatbaarder voor verkoudheid en griep, je weerstand is laag.

Wat kan je doen tegen stress?
Leren ontspannen d.m.v. muziek luisteren, sporten, boek lezen, wandelen, warm bad, meditatie, film kijken, tekenen, lekker dutje doen etc. Er bestaan ook speciale trainingen bij vrijwel alle instellingen van de GGZ. Verder nog het Fonds Psychische Gezondheid en de website Nu even niet. Ook altenatieve geneeswijzen als acupunctuur schijnen heel goed te helpen. De vier belangrijkste punten:
○ leef gezond
○ sociale contacten
○ voldoende beweging
○ voldoende nachtrust

Mijn tips tegen stress.

  1. Onderzoek waar je stress vandaan komt.
  2. Schrap onverplichte dingen uit je agenda en plan deze in wanneer je écht tijd hebt.
  3. Ruim op. Rommel om je heen, maakt rommel in je hoofd.
  4. Niet uitstellen. Moet je iets doen? Doe het dan gelijk. De kans is heel groot dat je gaat zitten piekeren over hetgeen wat je nog allemaal moet doen.
  5. Stop met mensen en dingen die je (te) veel energie kosten. Het kan bevrijdend werken om bepaalde mensen een beetje buiten je leven te zetten, of om eindelijk eens je grenzen aan te geven. In elke relatie is het immers geven en nemen!
  6. Plan je rust momenten. Plan je agenda niet vol. Elke dag een uur voor jezelf is niet overdreven.
  7. Lijstjes. Schrijf het uit je hoofd. Verplaats het uit je hoofd naar op papier.
  8. Herken stress, en vind een makkelijke korte manier om er vanaf te komen.
  9. Relax! Voor wie moet je rennen en vliegen. Het is een manier van leven, en je hebt een keuze in welk leeftempo je leeft.
  10. Young-rebel.com.

Vergeet nooit om eerst met je klachten naar de huisarts te gaan die je kan doorverwijzen naar een maatschappelijk werker/ psycholoog/ psychiater die helpt erachter te komen wat de werkelijke oorzaak achter de stress is.

Voor vragen mag je mij altijd mailen, zie in het menu ‘contact’.

XO

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s