MIND & BODY – Floating, wat is het?

Floatation REST (Restricted Environmental Stimulation Therapy), het schijnt de meest effectieve manier om stress te verminderen en om totaal te ontspannen.

Het is van oorsprong een therapeutisch middel. Het werd voor het eerst ontwikkeld in 1950 door de Amerikaanse neuropsycholoog Professor Dr. John Lilly verbonden aan de “National Institutes of Mental Health”.

Floaten is gewichtloos drijven op zeer zout water (800 liter water en 500 kg Epsomzout) dat continu verwarmd wordt tot circa 35,5°C. Je ligt in een speciaal ontworpen cabine die prikkels van buitenaf zoals geluid, temperatuur verschil, visuele stimulatie en zwaartekracht uitsluit. In de cabine zijn knoppen voor licht en muziek zodat je het kan instellen naar wens.

Simpel gezegd drijf je zonder inspanning op ruim 30 cm speciaal zout water in een speciaal daarvoor ontwikkelde floatcabine. Er bestaan ook float tanks, maar aangezien ik claustrofobisch ben wil ik daar niet in liggen.

Het bijzondere vind ik dat doordat het water gelijk is aan de lichaamstemperatuur, je geen verschil voelt tussen het gedeelte van het water wat het lichaam wel of niet raakt. Hierdoor denken de hersenen dat het lichaam zweeft. Apart toch? Zo kan elke spier in je lichaam ontspannen. “Je bereikt je diepste ontspanning”.

Als een mens te lang gestresst is heeft dit nadelige gevolgen voor je lichaam maar ook geest. Voorbeelden zijn hoofdpijn, spierpijn, slaapproblemen, maagzweren, hart en vaatziekten, nervositeit, overspannen, depressie, burn-out en angsstoornissen.

Floaten reduceert de productie van stresshormonen en stimuleert tegelijkertijd de productie van andere hormonen die een groot gevoel van welbehagen creëren. Het lichaam herstelt zich en komt in evenwicht.

De effecten van floaten zijn ongekend en wetenschappelijk aangetoond! Er wordt er op medisch gebied veel bereikt met de diverse Floatbehandelingen.

Ik ga opzoek naar een welnesscenter waar ik dit kan doen. Ik ga er dus een review nog over schrijven. Ik ben erg nieuwsgierig en geloof zeker dat dit helpt om te ontspannen.

signie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s