MIND & BODY – Welke slaaphouding is het beste?

Naast dat je slaaphouding wat zegt over je persoonlijkheid, houd ik mij bezig met wat de beste houding is voor het lichaam. Is er een beste houding? Per persoon wel, maar ik kon er niet achterkomen of er 1 beste houding was voor iedereen. De een slaapt gemakkelijk in, terwijl jij maar blijft draaien voordat je maar in slaap valt. Dat is heel vervelend.  Slaapproblemen kan je oplossen met pilletjes, maar laten we eerst maar eens naar andere mogelijke oorzaken kijken! Naast stress en andere zorgen, kan het  namelijk ook aan je slaaphouding liggen.  Roep niet meteen: “nee, ik val zo echt niet in slaap!”. Hier moet je simpelweg aan wennen. Voorheen kon ik nooit op mijn rug slapen, maar als je echt wilt en het in iedergeval een aantal keer probeert, gaat het vanzelf makkelijker. Zelf val ik meestal wel snel in slaap. Soms draai ik eerst nog een heel rondje. Ik kan trouwens op elke manier liggen, al word ik altijd liggend op mijn buik wakker. Als het slapen slecht verloopt dan kan het lichaam minder goed herstellen en voel je je ‘s ochtends slechter. In dit artikel informeer ik je over wat de voor,- en nadelen zijn van bepaalde houdingen. Here we go..

Slapen op de zij met de benen gebogen:
Deze houding is de beste slaaphouding voor de spijsvertering, het  voorkomt namelijk oprispingen en maagzuur. Er zit een nadeel aan: er wordt meer druk gelegd op de zijkant van je gezicht. Ook kan er flink wat druk op je arm of schouder komen waardoor je het gevoel hebt dat je arm slaapt.

Foetuspositie knieën opgetrokken:
De benen zijn hoog opgetrokken. De foetushouding kan nekpijn en hoofdpijn veroorzaken. Dit komt omdat je ruggengraat en nek niet altijd op dezelfde lijn liggen. De reden dat veel mensen zo liggen is omdat zij zich in deze houding veilig en geborgen voelen en hierdoor makkelijk in slaap vallen.

Slapen op de buik:
Voordeel van deze houding is dat de kans op stoomgemaal imiteren (snurken) erg klein is. Wel is het zo dat je nekpijn kan krijgen en ademhalen wat moeilijker gaat, helemaal voor mensen die met hun neus op het kussen liggen. (How?!)

Slapen op je rug:
De rug is een fijnzinnig lichaamsdeel die bij de slaap goed moet kunnen herstellen van alle inspanningen overdag. Voordeel is dat het lichaamsgewicht over alle lichaamsdelen verdeeld wordt. Dit is voordelig voor de gewrichten. Maar deze houding heeft ook een nadeel: kans op snurken  bevorderd omdat de kaak en de tong  ontspannen zijn.

Wat is jouw slaaphouding? Ben je na dit artikel gaan twijfelen of het wel de juiste houding is?

XO

2 Comments

  1. Gerard

    Las laatst in de Volkskrant dat het best is op je zijkant (rechts vooral). In andere houdingen zakken je organen in, Links schijnt voor je hart iets minder goed te zijn. Op je rug is niet echt goed. Onderzoek wijst uit dat bij een zijwaartse ligging de hersenen zich van meer schadelijke stoffen ontdoen dan bij een buik- of rugligging Nogmaals las het in de VK 23 augustus

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s