MIND & BODY – Zijn dromen bedrog?

Dromen zijn signalen vanuit ons onderbewuste. Onder de vorm van beelden en symbolen brengen ze boodschappen om inzicht te krijgen in onszelf, juiste stappen te zetten of belangrijke beslissingen te nemen, ze helpen op onze weg naar persoonlijke groei. Dromen begrijpen kan je leren.

Een droom is een geestelijke activiteit (gedachten, beelden, emoties) die tijdens de slaap plaatsvindt. De meeste dromen vallen samen met snelle oogbewegingen (rapid eye movements – REM). Daarom wordt gezegd dat ze voorkomen tijdens de REM-slaap, een periode die doorgaans 20-25% van de slaaptijd.

In het verleden zag men dromen als boodschappen van de goden en kende men er een voorspellende functie aan toe. Het boek ‘de droomduiding’ is een oorspronkelijk in het Duits geschreven boek van de Oostenrijkse psychiater en de psychoanalyst Sigmund Freud, een interessant boek om meer te weten te komen waar dromen vandaan komen.

Ik ben er heilig van overtuigt dat dromen wel degelijk iets kunnen vertellen over jezelf, ofwel je gemoedstoestand. Iedereen droomt elke nacht, maar niet iedereen onthoud het. Ik droom elke nacht en onthoud het vrijwel altijd.

In de tijd dat het slecht met mij ging droomde ik bijvoorbeeld veel over dood, moord, wapens en achtervolgingen. Je hebt verschillende soorten dromen, maar ik heb voornamelijk verwerkingsdromen en nachtmerries. Iets langer dan een jaar geleden werd ik badend in het zweet en stikkend wakker.

Ik zoek altijd op wat voor betekenis het heeft. Voorbeelden:

Wanneer je droomt over een wapen, duidt dit op een behoefte om jezelf te beschermen, fysiek of emotioneel.

Een voorbeeld dat voor mijn neus, de ene persoon de ander doodschiet.

Ahtervolgd worden is een veel voorkomende droomverschijnsel. Het vindt zijn oorsprong meestal in angsten uit het dagelijkse leven. Achtervolgingsdromen geven mogelijkerwijs aan hoe je met angst en stress omgaat.

In de straat waar ik geboren ben werd ik achtervolgt in een steegje. Ik bonk op de deuren maar er wordt niet opengedaan. Als ik de betekenis van dromen ken, kom ik er pas echt achter wat mij bezighoud. Afgelopen twee weken mijn meest frappante dromen: ik die beviel van een kind en ik die een man vermoorde.

Je droomt dat je bevalt, of een bevalling van dichtbij meemaakt, suggereert dit de geboorte van een nieuw idee/ nieuw begin.

Ik ben mij er zelf niet bewust van, maar ik denk wel na over mijn toekomst.

Dromen dat je iets of iemand vermoordt, kan wijzen op een positieve verandering: het oude loopt af en iets nieuws begint. Een afrekening met het verleden. Sommige analytici zien moorden in een droom als een voorbode van zakelijk succes.

Ha! Wie weet. Wie gelooft in succes, krijgt het ook. Wel ‘toeval’ toch, weer een droom gerelateerd aan een nieuw begin? Ik kan mij helemaal vinden in de uitleg van mijn dromen, en het helpt mij dingen te verduidelijken en soms wakker te schudden.

Droom jij? Of heb je nachtmerries? En zo ja, zoek jij de betekenissen op?

XO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s