FACTS & DISCUSS – Het goedgekeurde gif: e-nummers

Omdat ik komende maand e-nummer vrij ga leven, heb ik dit artikel geschreven. Het is een ontzettend uitgebreid onderwerp. Ik heb geprobeerd de meest belangrijke info in dit artikel te verwerken!

E-nummers komen vrijwel in alle voeding voor. Er bestaan ook enkele natuurlijke e-nummers zoals bietensap. Maar voornamelijk zijn e-nummers schadelijk. Meestal staan ze genoemd als e-nummer, maar soms zijn fabrikanten zo sneaky dat ze de volledige naam in de ingrediëntenlijst zetten, zodat je van geen kwaad bewust bent. Op de sigaretten pakjes staan de waarschuwingen, maar dit gif is toegestaan. De overheid beschermt ons niet, dus doe het zelf!

In Nederland zijn veel e-nummers goedgekeurd, terwijl het in andere landen verboden is. Vreemd toch? Het artikel heb ik ook met de reden geschreven om jullie wakker te schudden. Het is écht mogelijk om zonder e-stoffen te leven. Het kost alleen meer tijd en geld.

16 jaar lang heeft de FDA het kunnen tegenhouden, duizenden rapporten tonen onomstotelijk aan hoe gevaarlijk en giftig E-951 ook in heel kleine doseringen is. Overduidelijk is het bedrog en de corruptie die toelating van dit GIF mogelijk maakte – Anarchologie

E-stoffen bij soort:
E100-199 : Kleurstoffen
E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren
E300-399 : Anti-oxidanten
E400-499 : Emulgatoren
E500-599 : Diverse additieven
E600-699 : Smaakversterkers
E700-799 : Conserveermiddelen

Top 10 meest gevaarlijke e-nummers
E102 – Tartrazine (gele kleurstof)
Een zeer gevaarlijke stof! De stof is makkelijk en goedkoop in gebruik en werd daarom ook vaker toegevoegd aan dagelijkse producten. Tartrazine wordt voornamelijk gebruikt voor het geel kleuren van verschillende voedingsmiddelen. Denk aan vla van verschillende merken, goedkope merken vissticks, mayonaise, chips en snoep. Ook is de stof te vinden in verschillende toetjes zoals pudding. E102 stimuleert de aanmaak van histamine, dat astma-aanvallen kan veroorzaken. E102 kan niet alleen allergische reacties bij astmapatiënten versterken, maar ook bij mensen die aspirine niet verdragen (aspirine-intolerantie). Gezondheidsrisico’s: migraine, wazig zicht, jeuk, hooikoorts en vlekken op de huid. Meerdere onderzoeken linken hyperactiviteit en concentratieverlies bij kinderen aan een mix van E102 en benzoaten (E210-215) in voedsel.

E120 – Cochenile (rode kleurstof)
Cochenille, rode kleurstof
welke gemaakt is van fijngemalen insecten of een chemisch proces. Gezondheidsrisico’s: hyperactiviteit, astma, eczeem, slapeloosheid, kankerverwekkend metmutagene werkingen.

E211 – Natriumbenzoaat (conserveermiddel)
Een zeer schadelijk conserveringsmiddel dat gebruikt wordt om schimmelvorming tegen te gaan, maar ook gezonde cellen in het menselijk lichaam doodt. Vaak wordt deze stof  vermeld als ‘conserveringsmiddel’ op de verpakking. Het wordt gebruikt in duizenden producten, zelfs in producten die beweren dat ze geheel natuurlijk zijn. De chemische variant kan onder meer leiden tot schade aan het DNA en hyperactiviteit. Natriumbenzoaat zit onder andere in augurken, slasauzen, jam, azijn, fruitsappen, dipsauzen, kaas, ketchup en frisdrank.

E385 – Calciumdinatrium EDTA (stabilisator)
Deze stabilisator wordt heel veel gebruikt in onder andere mayonaise, olijfolie, pindakaas, garnalen, bruine bonen, kapucijners en krab in blik.  Bijwerkingen van E385 zijn diarree, overgeven, buikkrampen en spierkrampen.

E432 – Polysorbaat (emulgator)
Deze stof wordt zeer vaak gebruikt in o.a. alcohol-cocktails, kauwgom, bonbons, soep, frisdranken en ijs. Het is een puur synthetisch product wat kan zorgen voor infecties van urinewegen, nierproblemen, problemen met je gewicht, digestieproblemen en huidaandoeningen.

E461 – Methylcellulose (emulgator)
Vulmiddel, voedingsvezel, emulgator, anti-klontermiddel en verdikkingsmiddel. Je kunt deze stof veel vinden in bonbons, snoep, namaakslagroom, kauwgum, suikerwerk, snacks, ijs, producten voor het afvallen en kant-en-klare maaltijden. E461 is een niet-oplosbare stof, maar wordt wel deels verwerkt in de darmen. Als je te veel van deze stof binnen krijgt, kun je last krijgen van diarree, krampen, verstoppingen en winderigheid. Dit gifje komt gemakkelijk in de bloedsomloop.

E621 – Monosodiumglutamaat (smaakversterker)
babyvoeding voorkomt! De voornaamste functie van E621 is de stimulatie van de eetlust, waardoor je door blijft eten totdat de verpakking leeg is. In de Chinese keuken wordt de stof heel veel gebruikt, maar dan onder de naam Ve-Tsin. Erg misleidend, want het gaat om precies dezelfde stof. Andere namen voor deze hulpstof:
Calcium Caseïnaat
Gistextract
Ve-Tsin
Gehydroliseerd Eiwit
MSG
Extract van plantaardig eiwit
Gehydroliseerd plantaardig eiwit
Gehydrogeneerde plantaardige olie

E640 – Glycine (broodverbeteraar)
Komt voor in stokbroden, croissants en afbakbrood. De croissants en stokbroden die je bijvoorbeeld in Frankrijk koopt, zijn vrij van deze producten, omdat er hele strenge regels zijn bij de te gebruiken grondstoffen. Een stokbrood mag bijvoorbeeld alleen maar bestaan uit water, meel, zout en gist. Glycine wordt gemaakt uit slachtafval en gelatine, maar er is ook een synthetische variant. Gezondheidsrisico’s: mogelijke onvruchtbaarheid en verlaging van de weerstand.

E950 – Acesulfaam-K (zoetstof)
Zit in kauwgum, koffiecreamer, noga, bonbons, zoetjes, light-)dranken, oploskoffie. Er is nog niets bewezen, maar de vermoedens zijn er natuurlijk niet zomaar. Deze zoetstof wordt regelmatig in verband gebracht met een verhoging van het cholesterolgehalte, leukemie en kanker.

E-951 – Aspartaam (zoetstof)
Het zit in erg veel producten, en het aantal blijft stijgen. Het is natuurlijk erg vreemd dat Cola het als veilig wegschrijft. Aspartaam (E951) blijkt niet alleen al kankerverwekkend te zijn bij doseringen vanaf 20 mg/kg per dag, veel mensen schijnen er ook nog eens ziek van te worden.

‘Kunstmatige zoetstof “Aspartaam” gemaakt van bacterie stront’ – CocaCola probeert zich ook te verdedigen tegen de sterker wordende aanwijzingen, dat light-drankjes mensen juist hongerig maken, omdat hun insuline-niveau erdoor wordt beïnvloed – aldus gewoon-nieuws

“September 2007: Ramazzini publiceert de resultaten van weer een nieuw onderzoek over Aspartaam. Dit onderzoek onderstreept de resultaten van hun eerdere onderzoek in 2005, echter zou uit dit onderzoek blijken dat hoe eerder Aspartaam toegediend werd (foetale fase), hoe meer kankerverwekkend de zoetstof is.” Aspartaam heeft jarenlang op de lijst van verboden middelen gestaan, maar waarom het nu wel veilig is, is voor mij een vraag. In het verleden is Aspartaam al meerdere keren van goedgekeurd naar afgekeurd gegaan. Zoals: in 1980 verbiedt de FDA (Food and Drug administration) het gebruik van Aspartaam, omdat drie onafhankelijk wetenschappers de zoetstof hadden bestudeerd. Zij kwamen tot de ontdekking dat de belangrijkste effecten van Aspartaam op de gezondheid, het ontwikkelen van hersentumoren was. Helaas werd het kort daarna weer veilg verklaard. Sinds die tijd ligt Aspartaam onder vuur. Op internet zijn er oneindig veel websites (geschreven door wetenschappers, artsen, apothekers, chemisch deskundigen) die verklaren dat Aspartaam zeker schadelijk is. Er zijn al zoveel uitgebreide onderzoeken gedaan die aantonen dat Aspartaam de oorzaak is van méér dan 90 ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker, fibromyalgie, epilepsie, leukemie, hoofdpijn, toevallen. Helaas is het antwoord waarom Aspartaam goedgekeurd is: de corrupte voedingsindustrie.

Waarop letten?
Koop producten waarop “geen kleur- en smaakstoffen” staat. Koop producten zonder toevoeging van zoetstoffen. Koop producten zo veel mogelijk zonder conserveringsmiddelen. Drink 100% puur sap, geen vruchtensappen met allerlei toevoegingen. Koop verse groenten en zo min mogelijk uit een blik of pot. Koop biologische producten. Logo’s van “ik kies bewust” zeggen niets over eventuele aanwezige E-nummers! En natuurlijk geen kant en klare maaltijden en pakjes en zakjes.

Dat is niet niks he? In mijn vorige artikel lees je over het gevaar van suiker. En misschien vind je dit ook wat.

Doe jij komende maand mee met geen toegevoegde suikers en e-nummers?

signie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s