FACTS & DISCUSS – Koffie het zwarte gif?

Koffie, ik lust het niet. Maar dat neemt niet weg dat ik niet nieuwsgierig ben naar wat koffie met je doet! Ben je ook nieuwsgierig? Lees dan verder…

Gemiddeld drinken wij Nederlanders zo’n 150 liter koffie per jaar! Uit onderzoeken is gebleken dat koffie niet slecht voor je is, mits het organisch is (dus niet blootgesteld aan pesticiden). Maar wat doet koffie nou eigenlijk met je lichaam?

Na wat research kwam ik achter een aantal nadelen. Ik kan een heel ingewikkeld verhaal nu gaan schrijven, maar ik probeer het zo kort mogelijk te beschrijven. Koffie (per kopje zo’n 6 uur voordat de cafeïne is uitgewerkt) is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid. Koffie remt namelijk de aanmaak van melatonine. Vandaar ook de uitspraak “drink geen koffie voor het slapen gaan!”.  Door cafeïne stijgt je hersenactiviteit.

Mogelijke bijwerkingen/gevolgen:
○ Slapeloosheid
○ Hartkloppingen
○ Stijging van de bloeddruk
○ Stijging aanmaak van stresshormonen
○ Zenuwachtigheid en nervositeit
○ Gevoel van paniek of angst
○ vergroot risico op hart- en vaatziekten

Dit zijn geen onschuldige gevolgen. Als ik koffie drink begin ik te zweten, ik zie de wereld draaierig, ben druk maar toch ook traag: kortom pure drugs voor mij (haha). Ik drink het na die ervaring nooit meer.

In HP de tijd las ik wat interessante wetenschappelijk aangetoonde feitjes. Ik zet ze hier in het kort op een rijtje:

I. Als je jonger bent dan 55, stijgt je overlijdensrisico met 56 procent als je vier kopjes koffie of meer per dag drinkt.

II. Er bestaat een verband tussen koffie en stress. Dat is het resultaat van onderzoeken van de universiteit van Bristol en de Duke University. Cafeïne verhoogt naast het insulineniveau de aanmaak van adrenaline. Koffie veroorzaakt dus stress. Wat leidt tot o.a. depressies.

III.  Koffie is niet goed voor je hart, het veroorzaakt hartkloppingen.

IV. Koffie bevat acrylamide, een stof die mogelijk de kans op baarmoederkanker, eierstokkanker en nierkanker vergroot.

Maar toch lees ik ook dat is bewezen dat koffie beschermt tegen parkinson, alzheimer en soorten kanker. Conclusie: wat ik begrijp is dat koffie drinken niet per definitie slecht is, mits je het niet te veel drinkt en wél organische/biologische koffie is. Koffie kan prima in een dieet voorkomen, maar dan wel zonder suiker en melk. Koffie opzich bevat namelijk (vrijwel) geen calorieën. Drink niet meer dan 3 kopjes koffie per dag. Ik  hoor regelmatig mensen zeggen ‘ik kan niet zonder koffie’. Iedereen kan zonder! Misschien is het een idee om dan naar je levensstijl te kijken of daar iets mis gaat, denk aan te laat naar bed gaan, ongezonde voeding e.d. Mocht je toch boven de 3 kopjes zitten per dag, probeer dan af te bouwen.

So, enjoy your bakkie pleur.

signie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s