FACTS & DISCUSS – Melk goed voor elk

Lang geleden ben ik eens naar een acupuncturist geweest voor mijn uitslag in mijn gezicht. Hij vertelde mij geen zuivelproducten meer te nemen. Ik probeer zo min mogelijk zuivel te consumeren. Gebruik nu altijd Alpro. Die opmerking van mijn acupuncturist maakte mij nieuwsgierig en gemotiveerd om eens het een en ander over zuivel op te zoeken.

Zijn we met z’n alle toch eens even voor de gek gehouden alle jaren. Wat ik bedoel? Zuivel blijkt uit onderzoeken absoluut niet zo geweldig te zijn als altijd werd beweerd.

Ik was benieuwd wat het voedingscentrum te melden heeft over melk. Ik citeer:

Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2. Zuivel staat daarom in de Schijf van Vijf.

Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetzuren. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vet binnen.

Volgens het voedingscentrum zouden wij mensen zo’n halve liter melkproducten moeten consumeren. Wetenschappelijk gezien is melk ongezond. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in landen waar weinig melk gedronken word minder ‘westerse ziekten’ voorkomen zoals hart,- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2. Wel weer erg frappant dat het voedingscentrum juist verklaard dat er een lager risico is op diabetes type 2. Ik kan hier dus niet echt wijs uit worden.

Gepasteuriseerde melk
Pasteuriseren is het kort verhitten van melk waardoor schadelijks bacteriën worden gedood. Het product wordt  aangetast. Bij korte verhitting worden bacteriën gedood, maar niet alleen bacteriën. Ook blijkt dat pasteurisatie een aantal voedingsstoffen vernietigt, waaronder vitamine A, vitamine B, vitamine C, vitamine D, calcium en fosfor. Dit heeft als gevolg dat het menselijk lichaam niet meer in staat is de voedingsstoffen op te nemen of ze te gebruiken op de plaatsen waar ze nodig zijn. Gepasteuriseerde melk is niet goed voor de gezondheid en kent dan ook vele gevolgen: acné (ha, daar heb je ‘m), allergieën, astma, bloedarmoede, darmproblemen, verschillende soorten kanker, constipatie, diabetes, diarree, glucose intolerantie, hartziekten, hormonale disbalans, obesitas, osteoporose, tandbederf, etc. Dit is wel duidelijk dan. Ik heb, als ik melk dronk, bijna altijd gepasteuriseerde melk gedronken.

Maar toch wil ik nog wat meer te weten komen over ‘gewone’ melk, ook wel ‘rauwe’ melk genoemd. In een televisie-uitzending van Tros Radar in 2005 vertelden de Amerikaanse onderzoekers Colin Campbell en Walter Willet dat melk ongezond is. Sterker nog, dat we helemaal geen melk nodig hebben om voedingsstoffen als calcium en eiwitten binnen te krijgen. Campbell concludeerde dat mensen die een dierlijk en eiwitrijk dieet volgen, tot zeventien keer meer kans hebben op bepaalde vormen van kanker. Willet was van mening dat kleine hoeveelheden zuivelproducten voldoende calcium leverden en dat het grootste risico op botbreuk een gebrek aan lichaamsbeweging is. “Voor een gezonde hoeveelheid calcium neem je je koe mee uit wandelen”. (dit vond ik een erg grappige uitspraak, die moest in deze post).

Conclusie: ik word er niet wijs van. Ik vind dat de meningen maar ook feiten erg uiteen lopen over melk. Ik kan helaas geen keiharde gezondheidsclaim maken in deze post. Ik vind het wel bijzonder hoe ieder zich altijd weet tegen te spreken. Zo kan ik natuurlijk nooit een keiharde post maken over voedsel. Ik weet wel dat ik mijn chocomelk niet laat staan. Cheers!

Bedankt voor het lezen!

signie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s