FACTS & DISCUSS – Vleesindustrie vs. dierenwelzijn

De lange weg van Frankrijk naar Nederland heb ik veel wagens gezien die varkens vervoerden voor de slacht. Ik heb een afkeer op de manier hoe dieren in de bio-industrie worden behandeld en de slachtmethodes die gebruikt worden. Open je ogen voor dit artikel, het zou egoïstisch zijn je ogen te sluiten voor deze eye-opener because you can’t handle it.

De ergste misstanden:
○ De periode tussen transport en slacht is zeer stressvol.
○ Niet alle dieren worden (goed) verdoofd.
○ Er worden in Nederland meer dan 1 miljoen dieren per dag geslacht. Dat zijn er gemiddeld 1.000 per minuut, dag en nacht, jaar in jaar uit.

Het slachten van de dieren
Vrijwel alle dieren worden vervoerd in een veewagen naar het slachthuis. De dieren hebben veel stress, in de slechte omstandigheden (lees: stroomstoten de slachtlijn in gejaagd) en tijd totdat ze geslacht worden. De dieren raken gewond.

Verdoven is verplicht voor zoogdieren en gevogelte, maar voor vissen niet.

Wetenschappers zijn het er al jaren over eens; vissen voelen pijn, stress en angst. Maar omdat je een vis nooit hoort gillen, wordt het welzijn van de vis volledig genegeerd. Wetenschappers zeggen dat het welzijn van kweek- en wildgevangen vis ernstig wordt aangetast. Het grootste leed komt door de onverdoofde slacht. Eigenlijk wordt een vis niet geslacht; hij wordt levend verwerkt en overlijdt, soms pas na uren, door zuurstoftekort. Een populaire verwerkingsmethode is ‘strippen’ of ‘kaken’, waarbij de organen uit levende vissen worden getrokken of gezogen. Helaas gaan ze hier meestal niet aan dood. Ze worden na het strippen levend op ijs gelegd. Het duurt dan nog wel 25 tot 65 minuten tot ze niet meer op (pijn)prikkels reageren – Wakker Dier

Ziekelijk. Bijna alle dieren worden verdoofd, zodat als het dier geslacht word, geen pijn voelt. Maarja, dan moet de verdoving wél goed uitgevoerd worden, dit kan fout gaan door onkundig personeel, machinale fouten of verouderd materiaal. En zeg wat, het is toch veel goedkoper om ze niet te verdoven? Heel veel dieren worden onverdoofd geslacht en krijgen dan het mes op de keel en bloeden dood (…) Ik heb ervoor gekozen om niet te diep in te gaan op de (afschuwelijke) slachtmethodes. Dan verwijs ik je door naar internet. Ritueel slachten is natuurlijk uit den boze!

Ik ben tegen de kiloknaller. Vlees voor een bizar lage prijs in de schappen. Als vlees zo goedkoop is, blijft er weinig geld over voor dierenwelzijn. De lage vleesprijzen in de supermarkt hebben veel kwalijke gevolgen voor de gehele keten.

Gevolgen voor de dieren:
○ De dieren lijden ernstig onder de groeiende honger naar kiloknallers.
○ Weinig ruimte – Meer dieren op een kleiner oppervlak betekent meer opbrengst per vierkante meter. Maar de kleine leefruimte voor de dieren zorgt voor grote welzijnsproblemen. Ook worden dieren aangepast aan de te kleine ruimte: delen van tanden en staarten en snavels worden verwijderd.
○ Verdoven kost tijd en geld, dus dat wordt achterwege gelaten.
○ Snelle groei en hoge productie, er wordt al jaren gefokt op snelle groei. Want als de dieren snel volgroeid zijn, kan men de stal vaker vullen. Maar organen en skelet kunnen dit groeitempo vaak niet bijbenen. Veel dieren zijn daarom vaak ziek of hebben pijnlijke gebreken. Andere dieren moeten weer meer produceren: zo krijgt een moedervarken al meer biggen dan ze kan voeden, en moet een melkkoe steeds meer melk geven.
○ Geen natuurlijk dag- en nachtritme – Om meer vlees, melk of jongen te produceren, wordt er volop gerommeld met het natuurlijke dag- en nachtritme. Soms blijft het licht langer aan zodat de dieren meer eten en sneller groeien, maar soms blijft het juist langer uit zodat energieke dieren minder bewegen en dus minder voer verbruiken.

“Vlees is gezond”. Roep dit maar niet te hard. Een interessant artikel uit de Volkskrant laat al zien dat vlees schade kan toebrengen aan je lichaam. Helaas is het vlees helemaal niet zuiver wat wij binnen krijgen. Quote uit het artikel:

Terwijl artsen in Nederland zeer zuinig zijn met het voorschrijven van antibiotica bij mensen, hebben Nederlandse veeteeltbedrijven elk dier dat wordt vet gemest voor consumptie zo’n beetje aan een antibioticuminfuus liggen.

image
‘Oh ik heb zo’n lekker stuk vlees gegeten’ zit er dan toch niet meer bij? Als je door de ogen van andere mensen kijkt, kan je mensen deze pijn niet aandoen, sterker nog dat is strafbaar. Met dieren kan blijkbaar heel anders worden omgegaan. Je weet dan nog maar een heel klein beetje van wat er daadwerkelijk nog meer gebeurd. Mijn bron van informatie is van Wakker Dier.

En dat allemaal voor de mens. De ergste uitspraak blijft dat mensen denken, dat ze zonder vlees niet lekker kunnen eten (persoonlijk vind ik dit een opmerking voor simpele mensen). Dan zul je een betere kok moeten gaan zoeken! ; )

Op Wakker Dier vind je nog veel meer informatie over deze vlees industrie en alle misstanden. Mijn doel met dit artikel is niet om je te shockeren (al doet het mij elke keer weer wel shockeren), maar wel om je er van bewust te maken, en de hoop dat mensen zich aanpassen, door onder andere geen goedkoop vlees te kopen. Het mooiste zou zijn om regelmatiger vegetarisch te eten of om vegetarïer te worden!

Koop jij in het vervolg geen kiloknallers meer? Word jij vegetarisch?

signie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s