FACTS & DISCUSS – Wat is superfood?

 

vitamine c (31)
Superfoods zouden door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten veel positieve effecten hebben op de gezondheid. Echter zijn deze beweringen niet wetenschappelijk onderbouwd. Dus is het eigenlijk wel zo fantastisch als het lijkt?

Voorbeelden van superfoods zijn cacaobonen, hennepzaad, gojibessen, bepaalde noten, lijnzaad, chia, cacaonibs.

Het Voedingscentrum is van mening dat er geen superfoods bestaan. Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen

Over superfood wordt gezegd dat ze een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten. Bijvoorbeeld: vitamines, mineralen en antioxidanten.

Superfood wordt de hemel in geprezen. Er word gezegd dat superfood:
○ het libido zou verhogen
○ hart- en vaatziekten zou voorkomen
○ het zou helpen met afvallen
○ depressies en huidveroudering voorkomen of verminderen
Dit zijn nogal wat beloftes!

Nog een erg interessant stuk wat op voedingscentrum staat:

De term superfoods is niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. Omdat er geen officiële definitie is van superfood, geven mensen dit stempel aan uiteenlopende voedingsmiddelen die in samenstelling verschillen.

De dingen die als superfood weg geschreven worden, zitten ook in gewoon voedingsmiddelen. Het is belangrijk om gevarieerd te eten, verschillende soorten groente en fruit. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het eten van één soort fruit goed is voor de gezondheid.

Superfood heeft natuurlijk ook een ongezonde kant:
○ in cacao zit veel verzadigd vet, dit vergroot de kans op hart en vaatziektes.
○ noten bevatten goede onverzadigde vetten, maar tellen ook veel calorieën!

Mijn mening:

Ik denk dat superfood een echte hype is. Het is net als al die sapjes, die momenteel hot zijn. Mensen willen zó graag gezond eten en leven. De mens denkt veelste moeilijk. Het is heel makkelijk om gezond te leven en te eten, hier hoef je geen dik boek over te lezen. Het is natuurlijk lekker cashen voor bedrijven die hier op in spelen. Ik ga het wel proberen, kijken of het wat is. Maar het zullen zeker geen vervangers voor mij zijn!

onderschrift

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s