FACTS & DISCUSS – Toen was dun úit de mode

– Het woord dik in dit genoemde artikel is gebruikt als aanduiding, maar dik is natuurlijk een relatief begrip –

Vroeger waren dikke en mensen met een lichte huidskleur het schoonheidsideaal, omdat de mensen zo konden zien dat je van rijke afkomst was. Je werkte bijvoorbeeld niet in de buitenlucht, waardoor je een gebruinde huidskleur krijgt. Van niet veel doen, wordt je dik.

Er spelen een aantal factoren mee:
○ De biologische factor
○ De welstandsfactor
○ Emancipatie
○ Vrouwelijke competitie

Vroeger
Een volle vrouw is een teken van welstand. Die vrouwen kunnen zich het blijkbaar veroorloven om goed te eten. Dikke vrouwen werden gezien als vrouwen die goed kunnen baren.

Vroeger was dik zijn een teken van rijkdom en vruchtbaarheid. Tegenwoordig worden vrouwen die dik zijn vaak met afkeur bekeken. Ze zouden lui en onsportief zijn en de hele dag snickers eten. En dat betekent dat het tegenovergestelde, de slanke vrouw, als een harde werker en levenslustig persoon wordt gezien.

In de twintigste eeuw werd voedsel steeds goedkoper en ook de arme mensen werden dik. Toen moesten de rijke mensen naar iets anders omzien om hun status te onderstrepen. Slank zijn. Als je in de jaren ’50 een vrouw voor dun uitmaakte was dit een belediging. Sterker nog, er waren toen pillen om aan te komen. Quotes als deze stonden in de advertenties van toen:

“Men would’t look at me when I was SKINNY.’, ‘Skinny Girls are NOT glamour girls.’ en ‘If you want to be populair, you can’t afford to be SKINNY!’

Nu
En dan heb je de media met de neppe gephotoshopte foto’s waar heel veel vrouwen van geloven dat dit een realistisch lichaam is. De wandelende takken mode is zo’n beetje ontstaan toen Twiggy in 1960 op de markt kwam. Een anorexia formaat lichaam. Tot en met nu is het allemaal vies en onrealistisch dun in de modeblaadjes. Wat helaas een hoop vrouwen proberen na te streven.

Helaas gaat het nu alleen nog maar over zero producten en afslankpillen en oh zo geweldige shakes en dieeten die je dan ook echt slank zullen maken.

Wat wel goed is, is dat plus size modellen steeds meer beginnen te zien. Al vind ik de benaming plus size niet helemaal op z’n plek. Ik denk dat het belangrijkste is dat je gezond bent. Zelf heb ik nooit op een weegschaal gestaan, want zolang mijn kleding past vind ik het prima.

Dit artikel heb ik geschreven omdat ik onder andere tegen mode en typische meisjes tijdschriften ben. Het is allemaal zo onrealistisch en bovendien denk ik dat het nummer één oorzaak is van anorexia. Buiten dat vind ik dat er niks interessants in staat, koop ik ze om dát principe al jaren niet meer (en kijk er ook niet in). Ik vind het belangrijk dat een paar kilo’s meer geaccepteerd moeten worden door omgeving, maar ook door jezelf. Je laat je toch zeker niet opjutten door die achterlijke media met zijn zogenaamde “ideaalbeeld”? Ben je mal. Streef naar je gezondheid en niet naar je gewicht!

Want wie bepaalt nou werkelijk wat “dik” is? En wie heeft het recht om ons te vertellen wat een ideaal is? En wie heeft het recht je te dik te noemen?

LOSE YOUR SHAME.

signie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s