FACTS – De invloed van voeding op je psyche

Uit onderzoeken is gebleken dat voeding wel degelijk invloed heeft of jouw psyche. Dit wordt erg onderschat. Mensen die lijden aan depressies en bipolaire stoornissen blijken vaak te weinig foliumzuur, zink en vitamine B1, B2, B6, B12 en/of D binnen te krijgen. Je kunt voeding zien als het medicijn voor je lichaam. Probeer dit ook niet uit supplementen te halen maar gewoon uit voeding zelf. Gezonde voeding heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Voedsel is er om ons lichaam energie te geven, oftewel, om ons lichaam te voeden en niet om te vullen.
Gezonde voeding heeft veel positieve werkingen op ons lichaam, zowel aan de binnen als de buitenkant. Door gezonde voeding voelen we ons vitaal, hebben we een betere nachtrust, kunnen we ons beter concentreren en hebben we meer energie en betere weerstand. Mensen met angststoornissen blijken vaak extreem te reageren op de aanwezigheid van cafeïne in hun voeding. De cafeïne blijkt hun klachten flink te verergeren.
Geraffineerde suikers zijn niet alleen calorierijk en dus slecht voor de lijn, maar een voedingspatroon met veel geraffineerde suikers verergert de symptomen van schizofrenie en depressies. Geadviseerd wordt om niet meer dan tien procent van de totale energie-inname te laten bestaan uit geraffineerde suikers. Wanneer je vaak cake, koekjes, frisdrank en andere zoetigheid eet, heb je deze hoeveelheid al snel binnen.
Het belang van vitamine B-inname wordt onderschat. De meeste vitamine B komt voor in volkoren graanproducten, noten, groenten en dan met name peulvruchten, melkproducten, eieren, vlees en vis. Iedere dag een schaaltje havermout toevoegen aan je voeding kan helpen om het grootste deel van het scala aan vitamine B’s binnen te krijgen.. Een tekort aan een bepaalde vitamine uit het vitamine B-complex kan veel klachten geven, variërend van prikkelbaar, slechte concentratie en wisselvallig tot depressief, apathisch, dementie, schizofrenie, angstig en verward.
Een universiteit in Finland beveelt inname van hoge dosis vitamine B12 aan bij depressie, dementie, nervositeit, paranoia, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en verwardheid. De theorie hierachter is dat een tekort aan vitamine B12 de homocysteïne (tussenproduct in de omzetting van het aminozuur methionine tot het aminozuur cysteïne) in het bloed doet ophopen, waardoor de klachten van bijvoorbeeld een depressie worden verergerd.

Het is algemeen bekend dat je 2 liter water per dag moeten drinken.  Toch doen veel mensen dit niet. Te weinig drinken zorgt ervoor dat afvalstoffen slecht worden afgevoerd en zich ophopen in ons lichaam. Lichte uitdroging geeft al klachten van vermoeidheid, concentratiestoornissen en stemmingswisselingen. Koffie, thee, frisdrank en bier wordt ook vaak gezien als vocht en feitelijk is dit ook waar. Alleen met dit vocht kan je lichaam niets. Koffie en thee zorgt zelfs sneller voor uitdroging, en frisdrank bevat erg veel suiker. Bier en andere alcoholische dranken bevatten alcohol en deze hebben ook het effect dat dit je uitdroogt.

 

Ik kan hier nog heel veel over doorschrijven, maar ik denk dat ik het wel helder heb nu. Het komt er op neer dat als je psychische klachten hebt, niet de makkelijkste weg moet kiezen. Je kan er over klagen, je kan naar de dokter toe, maar je kan zelf soms ook veel verandering ergens in brengen, als je maar wilt. Ik hoor regelmatig mensen om mij heen zeggen dat ze zo moe zijn etc. Kijk eerst eens naar je voeding, wie weet kan dat al een hoop verandering brengen. Een kleine verandering kan een hoop doen veranderen.

Succes!

wp-1482769888944.png

One Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s