FACTS – Het gevaar van supplementen

Supplementen, het klinkt allemaal zo lekker gemakkelijk. Voor elk vitamientje een supplementje. Hell no. Zo simpel is het niet. Ook met supplementen kan je een overdosis krijgen, zo onschuldig is dit niet. Helaas kopen veel mensen zonder enkele research gedaan te hebben, zo’n potje. Met de uitspraak “Baat het niet dan schaadt het niet”. Het schaadt wél.

Ik zal om het wat duidelijker te maken even kort uitleggen welke soort vitamines er bestaan:

In water oplosbare vitamines 
Bijna alle water-oplosbare vitaminen kun je vinden in groenten en fruit. Een uitzondering hierop is de vitamine B12 die o.a voorkomt in dierlijke producten zoals melk, eieren, vis en vlees. De water-oplosbare vitaminen zijn alle vitaminen B, C en foliumzuur. Er kunnen eigenlijk nooit problemen ontstaan bij een overdosis aan de water-oplosbare vitaminen, omdat het teveel door de nieren wordt afgebroken en het lichaam verlaat door middel van de urine. Maar goed is natuurlijk anders.

In vet oplosbare vitamines
Deze vitaminen (vitamine A, D, K en E) verlaten het lichaam niet als er een overdosis genomen is, maar worden opgeslagen in het vetweefsel. Het zijn ook juist deze vitaminen die grote problemen kunnen veroorzaken bij een te grote inname.

Hieronder vat ik kort samen wat een overdosering kan doen bij een aantal vitamines:

 • Vitamine A: vitamine A kun je vinden in fruit, groenten, boter, eigeel en lever. Als je teveel vitamine A binnenkrijgt, kan dit grote beschadigingen aan de lever tot gevolg hebben. Ook kan het osteoporose veroorzaken en kan het misvormingen en miskramen bij baby’s veroorzaken.
 • Vitamine D: vitamine D is de enige die door het lichaam zelf aangemaakt kan worden. Vitamine D is van groot belang voor de welstand van je botten en tanden. Deze vitamine wordt dus door de huid aangemaakt, onder invloed van de zon, maar kun je ook vinden in vis en paddenstoelen. Zodra je teveel vitamine D binnenkrijgt, gaat ook je calciumgehalte in je bloed stijgen. Je kunt dan verward raken, in combinatie met bot-pijn, overgeven en zelfs in combinatie met het falen van je nieren.
 • Vitamine E: het is algemeen bekend dat vitamine E goed is voor je hart- en bloedvaten. Je kunt vitamine E vinden in bladgroenten, eieren, vlees en plantaardige olie. De belangrijkste bijwerking bij een overdosering is het gevaar op ongewenste bloedingen.
 • Vitamine K: Deze vitamine K is in behoorlijke hoeveelheden aanwezig in met name broccoli en spinazie, en speelt een belangrijke rol in de bloedstolling. Gevolgen van een overdosering zijn zeer zeldzaam, maar kan in extreme gevallen leiden tot bloedarmoede en geelzucht.

Daarbij is het veel complexer dan hoe het gepresenteerd word aan je. Het nadeel van kunstmatige vitaminen is het feit dat deze chemisch gezien wel op de originele vitamine lijken, maar zich anders in het lichaam gaan gedragen. Kunstmatige vitaminen kunnen bijvoorbeeld niet/nauwelijks verbindingen maken met andere belangrijke stoffen om een taak uit te voeren. Maar het lichaam reageert wel alsof er al voldoende vitamine in je lichaam zit, en stopt direct met de opname van de natuurlijk vitamines.

 • Ga voordat je überhaupt een supplement gaat gebruiken na of je daadwerkelijk extra vitamines en mineralen nodig hebt en of je deze met je voeding kan binnenkrijgen.
 • Let er op dat je niet meer binnenkrijgt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 • Slik een supplement alleen voor die stof waaraan je een tekort hebt.
 • Let vooral extra op met supplementen met extra vitamine A, D, E, B3, B6, en B11 en de mineralen zink, selenium, calcium, magnesium, jodium en koper.
 • Bespreek je supplementgebruik met je arts en controleer altijd bij medicatiegebruik of er mogelijke interactie is tussen je medicijnen en het supplement.
 • Let ook bij supplementen als pre-workouts en creatine op toegevoegde vitamines en mineralen.
 • Wil je afvallen? Gebruik geen fat-burners. Gebruik van deze producten gaat vaak samen met een verhoogde kans op hartproblematiek.
 • Pas op met supplementen zoals pre-workouts waarin soms vertakkingen zitten van een amfetamine. Vaak zijn dit nog niet verboden designer-drugs.
 • Zeker weten dat er geen doping of andere stoffen in je supplement zitten? Kies voor een NZVT-gekeurd supplement. (bron:NVWA)

Supplementen en kruidenpreparaten kunnen de gezondheid schaden bij gelijktijdig innemen met geneesmiddelen. Dit is ook duidelijk terug te zien in Amerikaans onderzoek naar ziekenhuisopnames ten gevolge van verkeerd supplementgebruik. Onderzoek naar supplementengebruik in de Verenigde staten rapporteerden het volgende:

 • Per jaar komen er 23.000 Amerikanen terecht op de eerste hulp ten gevolge van supplementgebruik.
 • 2150 van deze gevallen werden voor langere tijd opgenomen.
 • 88% van de gevallen was ten gevolge van een enkel supplement, terwijl de overige gevallen een gevolg waren van interactie van supplementen.
 • Een vijfde van de opnames waren kinderen die per ongeluk een supplement hadden geslikt.
 • 65,9% van de opnames was ten gevolge van kruiden of supplementen op natuurlijke basis, 10% kwam door supplementen voor extra energie, 3,4% van de supplementen werden gebruikt voor het verhogen van het libido, 3,1% werd gebruikt voor het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en 2,9% waren opnames ten gevolge van supplementen tegen angst en stress.
 • Multivitamines of ongespecificeerde producten waren de grootste bijdragers aan de opnames op de eerste hulp.Als jij gewoon gezond en gevarieerd eet heb je absoluut geen supplementen nodig. Supplementen zijn meer bedoelt voor baby’s en peuters, vrouwen die graag zwanger willen worden, oudere mensen etc. Ik raad je dus aan je vitamines uit de voeding te halen en niet uit een supplement. Check op internet wat voor schade jouw supplement kan aanbrengen. Twijfel je toch nog? Overleg dan eerst met je arts. Je lichaam word veel blijer van groente, fruit, noten, vis etc. Doe dat dan ook!

wp-1482769888944.png

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s