MIND & BODY – Mindful op je werk

Mindful op je werk, dat klinkt een beetje irrealistisch misschien in deze tijd. Maar wie weet kan je hier en daar wat aanpassingen doen, zodat je werkdag wat minder stressvol verloopt.

Mediteer in de ochtend
Mediteren kan een groot verschil maken tussen een stressvolle of ontspannen werkdag. ‘S morgens ben je het meest fris en kan je het meeste uit je meditatie halen. Sta een kwartiertje eerder op en doe een geleide mindfulness. Zoek een mindfulness oefening op internet op die jou aanspreekt, en doe deze op een plek waar jij je prettig voelt. Wees bewust van wat je doet. Word je afgeleid door de drukke agenda in je hoofd? Probeer dan weer terug te gaan naar de mindfulness oefening. Tijdens het oefenen krijgen netwerken in je hersenen een enorme boost voordat je naar je werk gaat. Resultaat: focus, concentratie, hoge productiviteit.

Je brein heeft rustmomenten nodig om informatie te verwerken.

No multitasking
Niemand kan multitasken. Ik noem het ook wel half gebakken werk. Je kan niet alles doen, met even veel aandacht. Soms als je op je werk komt liggen er al 10 taken op je te wachten, telefoontjes, mails, post its, brieven etc. Met multitasken denk je waarschijnlijk dat je goed bezig bent, maar je bereikt eigenlijk het tegenovergestelde: je bent snel afgeleid, weinig productief. Je word een chaotische werker. Focus je op 1 ding, richt je aandacht op hetgeen waar je mee bezig bent.

Planning
Planning is het gouden woord tegen stress. Of roept het juist stress op als je niet kan plannen? Plannen kan je leren! ‘S morgens ben je het meest alert en kan je dus het best beginnen met het moeilijkste breinwerk. Plan bijvoorbeeld 2 keer per dag een e-mail moment in, in de ochtend en een in de middag. Lees je mailtjes, reageer er op en check out. Een goede planning maakt rustiger, creatiever en meer mindful. En als je je agenda zelf indeelt, word je ook minder geleefd door anderen. Je planning heb je immers zelf in de hand!

Wees erbij
Houd je aandacht bij wat je doet. 2 minuten met volle aandacht is kwalitatiever dan 10 minuten afgeleid. Ga dus niet appen of mailen ondertussen, dat kan later ook.

Stel je doelen
Wat helpt jou om een prettigere werkdag te hebben? Een goede planning met rustmomenten, meditatie in de ochtend, mail momenten. Iedereen heeft leuke en rottige taken op zijn/haar werk. Probeer per dag deze onder te verdelen zodat je niet alle rottige taken op één dag hebt. Probeer de minder leuke taken positief te formuleren. Of je kiest er voor om van 09:00-10:00 je volledig ergens op te focussen en je telefoon uit te doen. Er zijn talloze mogelijkheden om je werkdag meer geordend, rustiger en more mindful te maken. Kleine veranderingen die een hoop doen met je.

Pauze
Neem je pauzes serieus. Wees even bewust van wat je aan het doen bent. Op je telefoon appen of andere dingen doen is geen rust, maar slechts afleiding. Kies bijvoorbeeld voor een lunch buiten, en kijk in de omgeving zonder gedachtes. Zet aan de kant wat er straks nog gedaan moet worden, dat komt straks. Je boodschappenlijst is iets voor ná werk. Etc. Ook wel een breinpauze genoemd door R.Hougaard. Door de breinpauze word je productiever. Het klinkt krom, maar door het rustiger aan te doen, versnel je je werkzaamheden dus. Je kan na je pauze weer door met een helder hoofd. Wissel met een korte pauze tussen alle activiteiten door. Sluit het een af in je hoofd, en ga door met de volgende activiteit. Geen enkel brein word blij als je je gehele agenda oprakelt constant. Doe dit dus ook niet.

Let it go
Zit je met een probleem? Zet het dan even aan de kant. Constant malen over een probleem gaat jou op dat moment niet verder brengen. Wat volgens R. Hougaard goed helpt, is de vraag helder opschrijven. Bijvoorbeeld: Wie kan mij op dit moment helpen met deze taak? Wie kan mij helpen met plannen? Wat moet ik doen om deze taak af te ronden? En laat de vraag dan los. Je gaat daarna verder met je andere bezigheden. En doordat je het even van je afgezet hebt, komt de oplossing veel sneller in je op, dan wanneer je er uren op gaat zitten. Dingen die je niet moet vergeten noteer je op een papiertje, zodat je ze uit je hoofd kan zetten.

Reistijd
Tijdens de reistijd naar je werk, in OV, fiets, auto of wandelend kan je heel goed benutten. Je kan ontspannende muziek opzetten of een ademhalingen oefening en bewust zijn van je omgeving. Wat zie je, wat voel je etc. Niet bezig zijn met wat je de komende dag allemaal te doen staat. Dat weet immers je agenda prima. En aan het einde van de dag, de terug reis mindful bezig te zijn. Dit is perfect om met een mindful brein thuis te arriveren. Werk sluit je af, en privé zet je aan.

Er zijn heel veel mogelijkheden, en allemaal haalbaar. Het kost misschien de eerste tijd wat meer moeite, maar de profijten zal je heel snel merken. Think about it,

Succes!

ondertekening

 

 

 

 

One Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s