FACTS & DISCUSS – 7 problemen die voortkomen uit slaaptekort + tips om beter te slapen

Ik las een tijdje terug in de krant dat jongeren steeds minder slapen. Jaren geleden was dit ook al in het nieuws. De universiteit in Utrecht had een onderzoek gedaan waaruit bleek dat Nederlanders te weinig slapen. Met als gevolg dat zij moe opstaan en in slaap vallen zélf op sociale gelegenheden (oeps). Vaak zijn mensen helemaal niet bewust van wat slaaptekort doet met je. Daarom leek het mij een goede wake up call om hier maar eens een bericht over te schrijven! Slapen is één van onze belangrijkste levensbehoeftes!

1. Overgewicht
In meerdere onderzoeken is aangetoond dat wanneer je te weinig slaapt, je meer kans hebt op overgewicht. Als je slecht slaapt, maak je meer van het hormoon ghreline aan. Dit hormoon wekt eetlust op. Als je een slaaptekort hebt, dan produceer je juist minder van het hormoon leptine. Kortom: je krijgt meer trek, met het gevolg dat je meer gaat eten.

2. Ongelukken
Stichting Wetenschappelijke Onderzoeken heeft een schatting gemaakt dat 10 tot 15% van de ongelukken op de weg gebeurt door vermoeidheid. Als je moe bent, neemt namelijk je concentratie af en reageer je trager. Ook raak je sneller geïrriteerd en neemt je coördinatie af. Ook verwerk je alle informatie langzamer. Dit zorgt ervoor dat je rijvaardigheid afneemt, je minder goed koers houdt, overschrijd je vaker de zijlijn en maken grotere en abruptere stuurcorrecties. Dus buiten dat je een gevaar bent voor jezelf, ben je ook een gevaar door anderen.

3. Gezondheidsproblemen
Een heel groot aantal mensen wat aan slapeloosheid lijdt (90% naar schatting), lijdt ook aan andere gezondheidsproblemen zoals hartfalen, onregelmatige hartslag, hoge bloeddruk, diabetes type 2, beroertes of een hartaanval.

4. Depressie
Het is nog niet helemaal duidelijk wat het verband is tussen depressie en slaaptekort, maar mensen die langdurig lijden aan een slaaptekort lopen meer risico op het ontwikkelen van depressieve klachten, of zelfs een depressie.

5. Cracky skin
Bij slaaptekort zal je meer last krijgen van donkere kringen onder je ogen, dikke ogen en doffe huid. Ook zal je sneller rimpels krijgen. Bij weinig slaap maken je bijnieren meer cortisol aan. Dit hormoon komt ook vrij als je gestresst bent. Cortisol heeft negatieve effecten op je huid, het vermindert namelijk de productie van hyaluronzuur (hierdoor word je huid droger). Ook beschadigt het de barrièrefunctie van je huid en wordt het collageen in je huid stugger. Daar gaat geen schoonheidsbehandeling tegen op.

6. Brain doesn’t work
Een slaaptekort beïnvloedt deze cognitieve processen op verschillende manieren. Als je moe bent, kun je minder goed nadenken en je aandacht ergens bijhouden en ben je niet  alert. Het zorgt voor een slechtere concentratie.

7. Weerstand
Je weerstand gaat naar de knoppen. Je lichaam heeft slaap nodig om helemaal op te laden. Wanneer dit stelselmatig niet gebeurt, vermindert je weerstand. Wanneer je geen goede weerstand hebt, wordt je sneller ziek en verkouden.

Kies je prioriteiten. Als het goed is na het lezen van deze 7 bovengenoemde punten, denk je wel twee keer na. Ga bij jezelf na waardoor het komt dat je vaak laat in bed ligt. Ligt het aan je planning? Je zal hoe dan ook je planning moeten aanpassen, want je huidige planning is niet leefbaar. Of val je niet in slaap? Lig je wakker? Ben je aan het piekeren? Zelf kan je ook het e.e.a. doen om je nachtrust te bevorderen. Ik heb een post geschreven met mijn tips voor lekker slapen gaan, deze vind je hier! Verdiep je er in, en probeer het uit. Hier nog wat algemene go’s & no go’s:

 • een uur voor het naar bed gaan geen TV, telefoon, laptop of tablet meer
 • geen cafeïne, liefst na 10:00 uur ’s morgens al niet meer
 • voldoende daglicht krijgen
 • goed klimaat in slaapkamer
 • ontspanning
 • geen alcohol
 • sport op tijd, niet in de avond
 • NIET snoozen, dit haalt je slaap- en waakritme compleet door de war
 • dim ’s avonds de lichten
 • lekker maar vooral goed matras
 • ken je slaaphouding
 • liever geen melatonine etc.
 • als je ligt te woelen in bed, kies er dan voor om er even uit te gaan, en na 20 min. weer terug het bed in.Leg je hier niet bij neer. Als slaapproblemen te lang duren, neem dan contact op met je huisarts.

ondertekening

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s