SPIRITUAL – Spiritueel ontwaken, illusies en de maatschappij

vitamine c (23)
Spiritueel ontwaken is bewustwording van het feit dat we bestaan uit spirituele energie die zich tijdelijk laat zien in een menselijk lichaam. Daarnaast is spiritueel ontwaken een ontwikkeling in ons bewustzijnsproces.

Je ontwaakt uit de illusie. Een illusie is een schijnbare werkelijkheid of een onjuist idee van de werkelijkheid. Het beeld dat iemand van de werkelijkheid heeft is gebaseerd op diens waarnemingen via de zintuigen en verwerking van deze signalen in de hersenen. Dit geldt eigenlijk voor alle materiële zaken en situaties die jij als jouw realiteit ervaart. En omdat alle materiële zaken en situaties tijdelijk zijn, is het een illusie. Niet alleen je huis, baan, auto en ervaringen zijn tijdelijk, maar ook je lichaam. Het enige wat echt is, is jouw bewustzijn. Want met jouw bewustzijn creëer jij deze gedachten

Alles wat we waarnemen is een projectie van onze gedachten. Doordat de maatschappij alles al voor ons uitgedacht heeft en ons verteld wat ‘normaal’ is, word er al een illusie gecreëerd. We ervaren het leven als echt, maar het is een illusie dat we niet alleen waarnemen wat er is gecreëerd, maar dat we eigenlijk alleen  creëren wat we waarnemen. Door uit deze illusie te ontwaken, spirituele ontwaking, gaan er deuren voor je open in het leven. Je zit bijvoorbeeld nooit vast in een situatie. Je hebt alle vrijheid om je leven zo vorm te geven zoals het bij jou past. Maar dan moet je wel uit de illusie stappen.

Zo lees ik zeer zelden het nieuws. Nieuws is iets wat we verteld krijgen zoals de maatschappij dat graag wilt, onbetrouwbaar. Ook kijk ik geen TV.  Ik wil geen negatieve gedachten binnenkrijgen, omdat deze direct invloed hebben op de manier waarop ik het leven ervaar.

Meer voorbeelden van spiritueel ontwaken:

 • Je veranderd van werk omdat je huidige werk geen voldoening meer geeft
 • Een drukke plek is uitputtender en natuur geeft je rust
 • Schijnbare toevalligheden. Net wanneer je aan een persoon denkt, word je gebeld door diegene
 • Bepaalde behoeftes verdwijnen, dronken worden, tot laat stappen, overeten
 • Je wordt gevoeliger

Hoe kan je spiritueel te ontwaken?
Maak je geest leeg door bijvoorbeeld natuurwandelingen te maken en te mediteren. Mediteren hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn, belangrijkste is dat je in het hier en nu leeft. Je wordt dan begeleid door je bewustzijn. Je bewustzijn is vrij van tijd en vorm.  Eet licht voedsel, hierdoor voel je je ook lichter.

Een bepaalde groep mensen gelooft in spiritualiteit, en een groep niet. Toch is iedereen spiritueel. Spiritualiteit gaat  over dat wat je beweegt, dat wat zin geeft, betekenis geeft aan je leven. Stap uit de illusie, laat materiele zaken los. Er is zoveel meer. Laat je niet langer leven door de maatschappij en illusies!

onderschrift

 

6 Comments

 1. Anne

  Mooi en vooral ook duidelijk omschreven – het proces dat we allemaal doorlopen op onze eigen manier. Terug naar de bron. Of niet natuurlijk – wanneer je te zeer afgeleid raakt door zaken zoals (inderdaad) het nieuws, de maatschappelijke verwachtingen en andere illusies.. Ieder z’n eigen pad, toch? Ik kies ervoor er wél mee bezig te zijn, en het is toch altijd fijn om van iemand te lezen die dat ook doet 🙂

  Dus wie weet tot lees,
  Groetjes, Anne

  Geliked door 1 persoon

   1. Anne

    Woops! Net een nieuw blog opgezet ivm n storinkje, goed dat je t vraagt 😉 Als t goed is kan je nu wel klikken (bij deze reactie). Mijn nieuwe blog is elyzenn.nl – mocht t alsnog niet lukken. Groetjes 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s