FACTS & DISCUSS – Zó schadelijk zijn smartphones (straling) voor je gezondheid

vitamine c (17)

We worden angstig als het nieuws ons weer verteld dat er een terroristische aanslag is geweest. We worden angstig als er Ebola in Nederland is. Maar hetgeen wat hartstikke kankerverwekkend is heb je misschien wel meer dan 50% van je dag in je hand of zelfs aan je oor. Bepaalde onderzoekers denken dat de straling van smartphones te zwak is, maar genoeg onderzoeken wijzen uit dat het wel degelijk schade toebrengt. Smartphones. Verslaving. Het is je alles, maar het kan meer kapot maken dan je lief is.

Volgens de gezondheidsraad in Nederland zijn er geen aanwijzingen. International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie noemt de straling “mogelijk kankerverwekkend bij mensen”. Er zijn, zoals altijd, heel veel onderzoeken die elkaar tegenspreken. Maar er zijn ook genoeg betrouwbare onderzoeken die wel degelijk uitwijzen dat de smartphone (straling) kankerverwekkend is.

De mogelijke gezondheidsgevaren door langdurig gebruik van mobiele telefoons worden eindelijk serieus genomen door belangrijke instanties in de VS en Groot-Brittanië, na jaren van ontkenning dat er enig risico aan verbonden zou zijn.

In deze maatschappij ontkom je haast niet meer aan de straling van draadloze technologie. In artikel 11 van de Nederlandse grondwet geeft aan ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam. Toch word je overal blootgesteld aan de straling van de draadloze technieken.
Kort ter info: mobiele telefoons geven hoogfrequente straling af (RF straling, radiofrequentie) om signalen van zendmasten te zenden en te ontvangen. Elektrische apparaten die met een kabel van stroom worden voorzien (TV, computer, radio enz)zenden extreem laagfrequente straling (ELF straling) uit. Om apparaten draadloos te kunnen gebruiken, is straling met een veel hogere energie dan ELF straling nodig, omdat de energie door de lucht veel minder goed voortplant dan door een kabel.

Steeds vaker zie je ouders hun kind een tablet of mobiel geven. Onder het mom van lekker makkelijk. Buiten dat je het kind niet stimuleert in de sociale ontwikkeling, is het schadelijk voor de gezondheid. Voor kinderen is deze straling nog veel schadelijker. Vandaag de dag zijn deze kinderen nog proefkonijnen, omdat we er nog niet achter zijn welke schade het precies toebrengt. Gemiddeld spenderen kinderen zo’n 4 tot 6 uur achter een beeldscherm.

Overmatig schermgebruik kan worden gekoppeld aan obesitas, slaapstoornissen, slechte sociale vaardigheden, agressie, depressie, en onderpresteren op school. Dit laat weinig te raden over, gezien de recente opmars in smartphones en tablets samenvalt met de verzwakking van de geestelijke en lichamelijke gezondheid van kinderen in alle leeftijdsgroepen.

Er zijn voldoende berichten te vinden op het internet dat elektromagnetische straling kan bijdragen aan de ontwikkeling van kanker en/of andere gezondheidsproblemen. Het grote onderzoek van de NTP (National Toxicology Program) is een doorbraak en laat zien dat er een direct verband is tussen de ontwikkeling van tumoren en blootstelling aan draadloze mobiele straling (Onderzoek: Report of Partial Findings from the National Toxicology Program Carcinogenesis Studies of Cell Phone). Een Zweeds onderzoek laat een sterke toename van het aantal hersentumoren zien bij mensen die meer dan 10 jaar gebruik maken van een mobiele telefoon.

In Nederland wordt er helaas (nog) weinig gedaan om de effecten te reduceren. Sterker nog: Nederland ontkent dat het schadelijk is. Vooral kinderen lopen risico, omdat telefoonstraling dieper het kinderbrein binnendringt dan bij volwassenen. Om kinderen te beschermen hebben landen als Frankrijk en Oostenrijk mobiel bellen op scholen verboden. Nóg een ondergeschoven kindje in deze Nederlandse maatschappij.

Waar kan jij op letten?

  • Beperk het gebruik van draadloze apparaten
  • Houd de mobiele telefoon op een afstandje van het lichaam
  • Bij niet gebruik van de mobiel: uitzetten
  • Wanneer de ontvangst slecht is, stop dan. De mobiel moet dan te hard werken om verbinding te maken.
    verwijder smartphone van je slaapkamer. Leg je telefoon dus niet onder je hoofdkussen.
  • Draag je smartphone ook niet in je BH.

onderschrift

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s