SPIRITUAL – Minimalistisch leven met de KonMari methode

vitamine c (18)
Ik heb het boek van Marie Kondo gelezen, The Life-Changing Magic of Tidying. Al lange tijd vrij bekend, maar ik was toch nieuwsgierig. De koningin van het opruimen. Niet wegstoppen of in een la proppen. Het échte opruimen.

Ik heb zelf geen moeite met dingen weggooien, dit doe ik altijd al. Ik heb nog nooit iets gemist, nadat ik het weggegooid had. Maar ik zie genoeg mensen om mij heen die het liefst alles verzamelen en in een grote puinhoop van onnodig veel spullen leven.

Het woord opruimen brengt vaak een zucht met zich mee. Je ruimt op, maar eigenlijk is het paar dagen later alweer een bende.  Marie Kondo uit Japan schreef een boek over opruimen. Er word van ons verwacht dat wij door ervaringen leren op te ruimen. Wij krijgen als kind weinig uitleg over hoe je moet opruimen, maar het wordt wel van je verwacht.. Écht opruimen geeft magische effecten. Het doel is dat je na het toepassen van de KonMari methode je je alleen nog maar omringt met spullen die je echt dierbaar zijn.

Eigenlijk is het zo dat je met het op orde brengen van je huis ook je zaken en je verleden op orde brengt.

Geen kleine opruim momenten meer, doe je hele huis in één keer. Werk van voor naar achter. Een grote opruimbeurt heeft veel meer effect (óók psychisch) dan steeds een klein beetje.

Zo schrijft Marie in haar boek: ‘De sleutel tot succesvol opruimen is om alleen de zaken te bewaren waar je echt van houdt, en de rest weg te doen. ‘ De methode bestaat uit 2 stappen, namelijk opbergen of weggooien. Ga bij elk voorwerp of kledingstuk na “Word ik hier blij van?”. Ja? Dan moet je het opbergen. En anders weggooien. Je kan iemand anders er blij mee maken, in plaats van dat het al 5 jaar in je lade ligt.

Geef alles één vaste plek. Sorteer alles per plek. Boeken bij elkaar, handtas en sleutels bij elkaar, schoenen bij elkaar etc. Waar je niets mee doet, waar je niet blij van word, of spullen die al jaren lang liggen maar waar je niks mee doet, gooi je weg. Een ander maak je er blij mee.

Bepaal zelf welke waarde iets voor jou heeft, maar onthoud dat het gaat om kwaliteit, niet kwantiteit. Marie Kondo is heel consequent in het weggooien, maar ik ben er van overtuigd dat het werkt.  Doordat mensen zich volledig kunnen focussen op de MarieKondo methode, is het makkelijker om het toe te passen en vol te houden. Het is ontzettend succesvol. Naast dat je huis is opgeruimd, is je geest ook opgeruimd.

Een opgeruimd huis staat nu eenmaal voor een opgeruimde geest.

Ben jij overtuigd van de KonMari methode?

onderschrift

2 Comments

  1. Anne

    Ik heb het boek zelf niet gelezen maar ik zie vaak blogs langskomen die er hoog over spreken. Zelf haal ik geregeld de ‘bezem’ door ’t huis door alles dat onnodig is weg te gooien of in te leveren bij de kringloop. Sinds de verhuizing echter wat minder, dus dit is een fijne reminder. Ik voel me na zo’n dag/week uitmesten altijd een stuk lichter 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s