SPIRITUAL – Media & minimalism

vitamine c (15)
Je leeft het leven zoals van je verwacht wordt. Media schetst een beeld hoe je echt gelukkig wordt en wat je allemaal nodig hebt om dat te behalen. Je wordt dood gegooid met materialistische zaken. Reclames, Facebook, Instagram, magazines, zij weten allemaal maar al te goed wat je nodig hebt om dat luxe en gelukkige leven te leiden. Een illusie over hoe ons leven eruit zou moeten zien. De illusie dat ons leven perfect moet zijn. Maar geluk is niet te koop.

Welke spullen definiëren jou als persoon nou werkelijk? Kunnen spullen jou überhaupt definiëren?

Men raakt nooit bevredigd, er is altijd meer nodig, het is nooit genoeg. Meer schoenen, meer boeken, meer luxe. Het probleem in onze maatschappij is dat wij te materialistisch zijn. “Ze zijn goed voor de plaats in het statussysteem gebaseerd op wat marketing en reclame zegt dat ze doen” verteld socioloog Juliet Schor. Mensen willen een leegte vullen in hun leven, en die vullen zij met spullen. Maar door kleding, apparaten of andere spullen te kopen worden wij mensen niet completer. We blijven zoeken.

Een honger die nooit gestild wordt.

In werkelijkheid gaat het niet om de nieuwe kleding, nieuwe stoelen of wat dan ook, maar het gaat om het gevoel wat het ons brengt. Je wilt jezelf compleet voelen. En gelukkig. Maar met 10 zonnebrillen, 5 paar sneakers en 200 videogames ben je níet gelukkiger. Alles wat je bezit maakt niet wie jij als mens bent. Mensen met hun eigen bedrijf, professionele achtergronden, goed inkomen, mooi huis, wie zegt dat zij gelukkig zijn? Wat je van de buitenkant ziet is niet zoals het werkelijk hoeft te zijn. In jouw ogen zijn zij misschien succesvol, maar niet op elk vlak. Misschien op financieel vlak. Je kunt meer geld verdienen, maar niet gelukkiger worden. Wat wij nodig hebben zijn de basisbehoeften, bijvoorbeeld een dak boven je hoofd, eten op tafel en fijne mensen om je heen die je waarderen.

“I think everybody should get rich and famous and do everything they ever dreamed of so they can see that it’s not the answer.” – Jim Carrey

Daarnaast is nog het probleem: alle brandstoffen die wij gebruiken om onze consumenteneconomie te voeden, om alle rotzooi te produceren die wij niet nodig hebben. Mensen zijn dol enthousiast over AliExpress bijvoorbeeld. Voor maar liefst 10 cent een zonnebril. Met als gevolg een aftakeling van onze leefomgeving. Één voor één trappen wij allemaal in de reclames die wij voorbij zien komen. De nieuwste auto’s, mascara’s, nieuwe smartphone, meubels, je denkt het nodig te hebben.

Door dit gedrag moet je de dingen die écht belangrijk zijn opofferen.

Nu denk jij misschien als lezer, makkelijk praten. Maar nee, ik pas deze manier van leven al een flinke tijd toe in mijn leven. Ik heb allereerst geen social media, kijk geen TV en lees geen magazines. Ik word daardoor in ieder geval niet beïnvloed, als ik dan al beïnvloed daardoor zou kunnen raken. Zo heb ik van de week mijn kledingkast opgeruimd en de kleding die ik niet draag doneer ik aan een groep die het minder breed heeft en het goed kan gebruiken. Ik gooi niets weg.

Ik heb pas een artikel geschreven over de Kon Mari opruim methode. Bij alles ga ik na, hecht ik hier waarde aan ja of nee? Zo niet, dan krijgt dit een andere bestemming. Ik hecht waarde aan een gezellig huis. Ik heb wel kaarsen hier en daar staan, maar echte prullaria heb ik niet. Ik heb één ladekast in huis voor spullen, en één voor kleding, that’s  it. Ik leef niet extreem minimalistisch, maar wel minimalistischer dan de gemiddelde Nederlander. Ik hecht sowieso weinig waarde aan materialistische zaken. Ik heb veel zware jaren in mijn leven gehad waardoor ik erachter ben gekomen wat er werkelijk toe doet in het leven. Mij kan alles gestolen worden, behalve de mensen waar ik van houdt, mijn kat en mijn laptop (voor mijn blog uiteraard). Het is écht wel haalbaar om je leven drastisch te veranderen en afscheid te nemen van je spullen. Het enige wat daarvoor nodig is, is het inzien dat voorraden spullen, veel kleding, veel geld, luxe, nieuwe smartphone en ga zo maar door, geen enkele toevoeging heeft in je leven.

Hoe bewust leef jij? Wat voegt werkelijk waarde toe aan jouw leven? Waar word jij gelukkig van?

onderschrift

7 Comments

 1. Anne

  Ik kopieer gewoon even jouw lijstje: Mensen die ik liefheb, mijn huisdiertjes en mijn laptop. Als ’t mag voeg ik daar nog één ding aan toe: notitiespul. Daar kan ik oprecht blij van worden – schrijven en doodle-en en dat soort..

  Een materialistische trek waar ik me bij mezelf aan stoor is mijn verzameling aan premium blogthema’s.. Ik vind t stom; ik kan er immers maar één gebruiken :P.. Voor nu houd ik het bij mijn laatste aanwinst: toevallig een (heel) minimalistisch thema – om ‘af te kicken’ van alle luxe opties haha.. Ik denk er over na de rest weg te geven – dus mocht je interesse hebben, schroom dan niet dat eventjes aan te geven 😉

  En laat je niet ontmoedigen er een mooi blog van te maken; ook al is er over alles al een stuk geschreven – jij hebt er vast het jouwe aan toe te voegen! X

  Like

 2. leegschrift

  Ik zou zeggen focus op wat je wel interessant vindt. Er zijn genoeg mensen die zo denken. Het is niet zo zichtbaar, maar er zijn genoeg mensen die zo denken. Niet iedereen is achterlijk in de samenleving. Of vergis ik me.

  Like

  1. young-rebel.com

   Gelukkig is niet iedereen achterlijk 😉 Maar ik schrijf met name over wat ik voornamelijk om mij heen zie. Het is natuurlijk een feit dat wij mensen over consumeren, met alle ellende die daarbij hoort. En helaas zijn er meer die overconsumeren dan voor een minimalistische levensstijl gaan.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s