ADDITIONAL – Kerst, mooiste tijd van het jaar?

vitamine c (11)

In de supermarkt galmt het kerst liederen. ‘It’s the most wonderful time of the year’. Voor veel mensen is dat zo. Maar voor heel veel ook niet. Kerst is zelfs voor heel veel mensen niet leuk. Kerst, de meest confronterende tijd van het jaar?

Meer dan één miljoen Nederlanders leven onder de armoede grens. Dankzij de voedselbank en particulieren die de voedselbank steunen, krijgen deze mensen een steun in de rug door middel van voedselpakketten. Geld voor boodschappen is er nauwelijks, laat staan met de feestdagen. Geen luxe rollade van de slager, misschien zelfs helemaal geen stukje vlees. Deze mensen verdienen juist met de kerst een extraatje!  Hoeveel gezinnen kúnnen geen kerst vieren?

Een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. De invloed van eenzaamheid is groot en leidt tot gezondheidsrisico’s en een tekortschietend gevoel van welbevinden en geluk. Eenzaamheid is van alle leeftijden, komt in alle lagen van de samenleving voor en kan levens ontwrichten. In de ouderenzorg heb ik veel eenzaamheid gezien. Ouderen die met de feestdagen alleen thuis zitten. Het is hartverscheurend. Ik heb een tijdje in de thuiszorg gewerkt. Ik fietste naar ouderen toe waar ik de maaltijd voor opwarmde. Ik kreeg daarvoor bijvoorbeeld 15 minuten. Dat houdt in, binnen komen, maaltijd in magnetron opwarmen, bestek klaarleggen en op een bordje doen en op tafel zetten. En dan ging je weg. Althans, dat zou dan moeten. Ik was duidelijk niet gemaakt voor dit baantje. Ik bleef namelijk zo’n 45 minuten in mijn eigen tijd bij deze mensen zitten. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om dat oude vrouwtje in haar stoel bij de TV alleen te laten eten. Het werd zo gewaardeerd. Dit gun je niemand, zo’n eenzaamheid.

Mensen zijn voor de kerstdagen veel bezig met zichzelf. Boodschappen halen, huis gezellig aankleden, kleding uitzoeken, cadeaus kopen enzovoort. Bang dat het eten op is in de supermarkt, er zou maar niks op tafel staan met kerst. We moeten ons immers volproppen met eten. Sta je dan met je boodschappen kar als een bezetene je voedsel te verzamelen.

Staan we wel eens stil bij de mensen die dat niet kunnen? Mensen die geen dak boven hun hoofd hebben, geen geld voor eten, de dagen eenzaam doorbrengen,  geen geld om voor je dochter een een nieuw jurkje te kopen of voor je zoon nieuwe schoenen. Maar mensen winden zich liever op over hun gevulde eieren en rollades.

Het is alweer bijna kerst. Mijn doel met deze post is, kijk om je heen. Denk aan een ander. Geef degene die elke dag met zijn krantje bij de supermarkt staat eens wat, geef een straatmuziekant een kleinigheidje, doe wat extra’s voor iemand die misschien alleen zit met kerst, doe iets voor je medemens, doe iets goeds. Jij kan namelijk wel het verschil maken. Dat kunnen wij allemaal, als je maar wilt en tijd maakt. Tijd hebben we allemaal, het is maar hoe je het indeelt.

onderschrift

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s