HEALTH & FOOD – Vitamine C, waar is het goed voor?

vitamine c (10)

Omdat half Nederland al griep heeft gehad óf nu ziek op de bank zit, vond ik het tijd om een artikeltje te schrijven over vitamine C!

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur, is een van de bekendste vitamines die er zijn, maar waar is het nou precies goed voor, waar zit het in en hoeveel vitamine C heb je nodig?

Waar zit vitamine C in en hoeveel heb ik nodig?
Vitamine C zit onder andere in fruit, aardappelen, groente, met name in koolsoorten (zoals witlof), citrusfruit, kiwi’s en bessen. In de leeftijdscategorie 14 tot 70+ jaar heb je zo’n 75 milligram nodig per dag. Voor kinderen en zwangere vrouwen gelden andere hoeveelheden.

Maar wat merk ik als ik een tekort heb?
Als je een tekort hebt kan je dat merken in je weerstand, die is laag. Je bent snel verkouden en ziek bijvoorbeeld. Wondgenezing gaat traag en in het ergste geval kan je zelfs scheurbuik oplopen. Andere verschijnselen kunnen bijvoorbeeld tandvleesbloedingen en inwendige of onderhuidse bloedingen zijn. Het is dus belangrijk dat je voldoende groente, aardappelen en fruit eet. Met een gebalanceerd voedingspatroon heb je al ongeveer 80 mg per dag op, dus een tekort loop je niet zomaar op.

Kan je ook teveel vitamine C binnen krijgen?
Het te veel aan vitamine C plas je uit. Het kan niet heel veel kwaad, maar je kan bij meer dan 2 gram last krijgen van buikklachten. Dus je kan niet heel snel te veel vitamine C binnenkrijgen, maar houd het wel in de gaten als je bijvoorbeeld supplementen neemt.

Vitamine C kan ook aangeduid worden als L-ascorbinezuur of op het etiket als E-300/E-301 (chemische naam)

Heb je nog een geschiedenis weetje over vitamine C?
In de jaren ’70 was Nobelwinnaar Linus Pauling er van overtuigd dat een megadoses aan vitamine C nuttig zouden zijn in de behandeling van kanker. Volgens Pauling was het hét middel tegen verkoudheid en kanker. Kankerpatiënten die elke dag 10 gram (ongeveer 12 keer meer dan de ADH) vitamine C toegediend kregen, zouden drie tot vier keer langer leven dan de kankerpatiënten die dit niet zouden doen. Aanvankelijk werd dit geloofd, maar uit later onderzoek was er geen sprake van verbeteringen. Nog geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft kunnen aantonen dat hoge doses vitamines een gunstige werking hebben op de gezondheid van mensen die een normale voeding hadden.

En nog één laatste weetje?
Oké, vooruit. Sommigen verkopers maken een verschil tussen “natuurlijke” en chemische vitamines, maar dit is niet meer dan een glad verkooptrucje want er kan geen verschil in werking aangetoond worden. Dus trap er niet in!onderschrift

 

 

One Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s