HEALTH & FOOD – 11 geneeskrachtige kruiden

vitamine c (26)
Ik ben een beetje anti medicijnen. Als je niet anders kan doordat je een ziekte hebt, is het wat anders. Maar een paracetamol of ibuprofen slik ik niet snel. Bovendien hebben veel medicijnen veel bijwerkingen en kan het dus op den duur schadelijk zijn voor je lichaam.

Ik heb dus grotendeels alleen maar homeopathische middeltjes in huis van bijvoorbeeld de Tuinen. Ik heb ook veel soorten thee en oliën in huis voor als ik bijvoorbeeld verkouden ben. Een goede sterke kruidenthee (gemberthee, Sint-Janskruid thee, munt thee etc) doet wonderen!

In deze post zet ik kort en bondig onder elkaar welk kruid waar goed voor is. Wel kruiden die gemakkelijk te verkrijgen zijn uiteraard. Let wel op, gebruik deze kruiden niet te pas en on te pas. Op den duur kunnen deze ook namelijk ook te veel van het goede worden. Sommige kruiden mag je ook niet te veel gebruiken als je bijvoorbeeld zwanger bent. Voor uitgebreide info altijd even research doen op internet, bij je huisarts of kruidenwinkel.


Salie is een geneeskrachtig kruid. Wegens hun lekkere smaak worden de salieblaadjes ook in de keuken gebruikt. Ze bevatten een essentiële olie. Salie werkt tegen ontstekingen in de mondholten, slokdarm en ademhalingswegen. Producten met salie: je hebt salie sprays, maar je kan het natuurlijk ook in gerechten verwerken. Meestal wordt het gebruikt in vleesgerechten. Je kan ook een salie drankje maken met warme melk. Als je de smaak afschuwelijk vind, kan je altijd een beetje honing toevoegen.

Gebruik
 bij aften, ontstekingen in de mond, gevoelig tandvlees: meng 5-10 druppels Salie in een glas water en gorgel hiermee 2-3 keer per dag.
 bij zweetvoeten: 10 druppels Salie en 10 druppels Cypres mengen met 20 ml.  basis olie en hiermee de voeten dagelijks inwrijven.
 bij slecht helende wonden: meng 3 druppels Salie en 3 druppels Tijm in een eetlepel St. Janskruid olie. Smeer dit mengsel 2x per dag op de wonden.
 bij huidaandoeningen, zweertjes, eczeem: 20 druppels Salie mengen in een glas gekookt, afgekoeld water, hiermee 1 à 2 x per dag huid afspoelen of deppen.
 bij insectensteken en beten: 2 druppels Salie op een vochtig watje en hiermee deppen of het watje op de steek/beet leggen.
 bij griep, verkoudheid: 20 druppels Salie, 20 druppels Rozemarijn en 20 druppels Eucalyptus mengen. Van dit mengsel enige druppels op een tissue of zakdoek doen en dit diep inhaleren.


Kruidnagels zijn de gedroogde bloemknoppen van een tropische boom uit Zuid-Oost Azië. Kruidnagels bevatten een zeer sterk ontsmettende stof, eugenol. Deze stof is ook sterk pijnstillend.

Producten met kruidnagel: een spray die je verstuift in de keel. Je zal direct merken dat de keelpijn minder wordt. Kruidnagel is één van de beste plantaardige middelen tegen keelontstekingen! Er zijn ook online recepten (met bijvoorbeeld olijfolie en kruidnagelolie) te vinden waarin je kruidnagel olie verwerkt, bijvoorbeeld voor het verdoven van pijnlijk tandvlees.

Gebruik
 bij tand- of kiespijn: 1 druppel Kruidnagel op de pijnlijke tand/kies werkt verdovend.
 bij tandvlees: 1 druppel Kruidnagel op de tandenborstel en hiermee voorzichtig borstelen.
 bij  klachten: 5 druppels Kruidnagel, 20 druppels Geranium, 10 druppels Lavendel en 10 druppels Eucalyptus mengen met 10 druppels Janskruid olie en 90 basis olie. Met dit mengsel dagelijks de pijnlijke plekken masseren.
 verdampen: 2 druppels Kruidnagel, 2 druppels Eucalyptus, 4 druppels Geranium en 2 druppels Ceder verdrijven muggen en andere insecten.


Kurkuma is de plant die de gele kleur geeft aan curry. In de traditionele Indische geneeskunde, de Ayurveda, is kurkuma al eeuwen bekend als geneeskrachtig kruid. De wortel van kurkuma bevat een antioxidant. Deze werkt ontsteking werend en antibacterieel. Het werkt bij chronische verkoudheden, schimmeldodend en immuniteit verhogend. Producten met kurkuma: voor zover ik weet kan je het alleen in gerechten verwerken. Op het internet zijn vele lekkere kruidige recepten te vinden met kurkuma. Je kunt het natuurlijk ook met een hap honing mengen. Lekker is anders, als het maar werkt!

Gebruik
 bij menstruatieproblemen: voeg 5-10 druppels toe aan één eetlepel basisolie. Met dit mengsel de onderbuik naar behoefte, zachtjes masseren.
 bij artritis: voeg 10 druppels Kurkuma toe aan 10 druppels Janskruid olie en 40 ml basis olie. Met dit mengsel dagelijks de pijnlijke plekken masseren.


Wilde tijm werd in de Middeleeuwen gekweekt tegen bronchitis en ontsmet de slijmvliezen van de luchtpijp en de longen. Essentiële tijmolie wordt na de inname via de longen weer uitgeademd waarbij het hele ademhalingsstelsel ontsmet, vastzittende slijm oplost en de luchtwegen vrij maakt. Tijm is weerstand verhogend en ontsteking werend. Producten met tijm: tijm siroop, tijm thee. Maak thee met verse tijm evt. gecombineerd met Provençaalse kruiden, doe er heet water bij en laat 10 tot 15 minuten intrekken. Je kan altijd wat honing toevoegen voor de smaak.

Gebruik
 bij lopende neus of verkoudheid: meng 8-12 druppels Wilde Tijm in een schaaltje heet water en damp 1-2 per dag.
 bij spierpijn, gewrichtspijn, artritis: meng 20-25 druppels Wilde Tijm met een eetlepel Notenolie en masseer dagelijks de pijnlijke plekken of stijve spieren.
 bij zwakke kinderen: 8-15 druppels Wilde Tijm mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 – 20 minuten baden.
 bij vermoeidheid: 10 druppels Wilde Tijm en 5 druppels Rozemarijn mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 20 minuten baden.
 verdampen: 3 druppels Wilde Tijm en 3 druppels Citroen in de aromalamp ondersteunen geestelijk arbeid.


Ceylon kaneel bevat een essentiële olie met zeer sterk ontsmettende eigenschappen. Kaneel is zelfs het meest sterkste plantaardig antibioticum uit de natuur. Het werkt tegen verkoudheid, vermoeidheid, het is koortswerend en kaneel verbetert de weerstand van de luchtwegen tegen micro-organismen. Verder nog: pijnlijke menstruatie, pijnlijke spieren door kouvatten, slechte spijsvertering, slechte bloedsomloop, reuma, griep, koude rillingen, geestelijke uitputting, stress. Producten met kaneel: 1 druppel essentiële kaneel olie, deze kan je mengen met 100ml amandelolie, zo kan je je lichaam ermee insmeren. Ook kan je kaneel olie gebruiken bij aroma therapie. Let op! Gebruik alleen de Ceylon kaneel!

Gebruik
 bij blauwe plekken en insectenbeten:  doe 2 druppels Kaneel op een vochtig watje en dep hiermee de pijnlijke plek.
 verdampen: in de kinderkamer voor een aangename sfeer, of voor het slapen gaan 2 druppels Kaneel en 7 druppels Rode Mandarijn.
 verdampen: 8 druppels Kaneel in de aromalamp geven een gevoel van welbehagen en activeren de fantasie en creativiteit. Geeft steun aan ouderen en aan mensen die herstellende zijn van een ziekte.
 bij spierverhardingen: 5 druppels Kaneel in een eetlepel basis olie mengen en hiermee de pijnlijke plaatsen inwrijven.
 bij koude onderbenen: 2 druppels Kaneelschors en 2 druppels Helicryse mengen in 10 ml. basis olie. Met dit mengsel dagelijks masseren. Zorgt voor een betere doorbloeding.


Lavendelbloemen werken kalmerend en rustgevend. Maar het werkt ook goed tegen hoofdpijn veroorzaakt wordt door lever- en galstoornissen, toxines en infecties, heeft lavendel een krachtige werking tegen deze vormen van hoofdpijn. Een depressieve mentale toestand geeft ook hoofdpijn, waarvoor lavendel een perfecte plant blijkt te zijn. Producten met lavendel: er bestaan heel veel producten met lavendel natuurlijk zoals douchegel en bodylotion. Je kan ook in een oliebrander lavendel olie doen als aromatherapie. Ook heb je kussen sprays met een lichte geur van lavendel. Verder word het in heel veel homeopathische middelen verwerkt. En net als bij kaneel olie, kan je deze ook met 1 druppel lavendel olie en 100ml amandelolie vermengen en jezelf ermee insmeren, of nog beter een massage krijgen!

Gebruik
 bij brandwonden: eerst koelen met koud stromend water, dan 1-2 druppels Lavendel (eventueel mengen met Aloë Vera gel) op de wond aanbrengen. Dit ieder uur tot de pijn vermindert.
 bij insectenbeten en dierenbeten: Lavendel olie puur (of vermengd met een basis olie of Aloë Vera gel) op de pijnlijke plaats aanbrengen of 2-3 druppels op een vochtig watje aanbrengen en dit op de gewonde plek houden. Bij bijen/wespen steek, de angel verwijderen en de steek onmiddellijk met pure Lavendel behandelen, zwelling en pijn blijven dan uit.
 bij jeugdpuistjes: 10 druppels Lavendel en 5 druppels Kamfer in een glas gekookt water doen en hiermee 2x per dag de huid afspoelen of deppen.
 bij acne of rosacea: 2 druppels Lavendel, 2 druppels Citroen, 4 druppels Helicryse, 2 druppels Petitgrain en 1 druppel Rozemarijn in 2 eetlepels St. Janskruid olie mengen, met dit mengsel dagelijks licht masseren.
 bij eczeem: meng 5-10 druppels met 50 ml.  basis olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in. Nat eczeem eerst behandelen met Aloë Vera gel of Tea Tree.
 bij slecht slapen: 5 druppels Lavendel op het hoofdkussen sprenkelen of 6-10 druppels in de slaapkamer verdampen.


Het sint-janskruid is een plant uit dehertshooifamilie. De vaste plant komt van nature oorspronkelijk voor in Europa, maar is daaruit verder verspreid.

Dit kruid is als plantaardig als antidepressivum verkrijgbaar. Sint-janskruid wordt ook wel gebruikt als middel tegen stress en slapeloosheid. Maar er zijn ook, net als sommige conventionele antidepressiva, dat het juist slapeloosheid veroorzaakt Bij slapeloosheid die niet gevolg is van een depressie kan het juist averechts werken. Producten met Sint-Janskruid: Sint-Jansolie kan gebruikt worden tegen brandwonden en zonnebrand. Johannesolie wordt gemaakt van de vers geplukte bloemen en bloemknoppen van Sint-Janskruid en helpt het bij ruwe en schrale plekjes op de huid. De olie geperst uit ecologisch gekweekte zonnebloemen heeft tevens het effect dat het droge, schrale en ruwe plekjes op de huid helpt te herstellen. Ik heb thuis ook Sint-Janskruid thee, deze is erg lekker als je van kruidige thee smaken houd.

Gebruik
  op de huid kan het St. Janskruidmaceraat onverdund worden gebruikt, maar in de meeste gevallen is een 1 op 10 verdunning al zeer werkzaam. Het in de olie aanwezige hypericin verhoogt de lichtgevoeligheid van de huid, daarom de olie niet gebruiken bij een zonnebad, ook niet op de zonnebank. Het maceraat is een ideale basis voor massage olie bij jicht, spierproblemen en artritis.


Koriander is een kruid dat ook veel de keuken wordt gebruikt. Koriander is een middel dat goed werkt tegen allerlei kramp toestanden in de buik, bijvoorbeeld krampen en pijn tijdens de menstruatieperiode. Het stimuleert de spijsvertering en de eetlust en werkt eveneens krampwerend bij winderigheid en maag- en darmkrampen. Koriander kan je verwerken in soep, maar ook heerlijk in salades.

Gebruik
 verwarmend bad: 3 druppels Koriander, 3 druppels Sandelhout en 4 druppels Gember mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 20 minuten baden.
 bij spanningen: 3 druppels Koriander, 3 druppels Pompelmoes en 5 druppels Ylang Ylang (of Cananga) mengen in 30 ml. basis olie. Met dit mengsel het lichaam licht masseren.
 bij spierpijn en reumatische pijnen: 3 druppels Koriander, 4 druppels Rozemarijn en 5 druppels Lemongrass mengen in 1 eetlepel basis-olie en hiermee de pijnlijke plaatsen masseren.
 verdampen: Koriander werkt rustgevend en troostend bij angstgevoelens, stress en nervositeit.


De geur die van Munt afkomt heeft al een antibacteriële werking. Munt stilt krampen in het darmstelsel en is goed voor je spijsvertering. Van munt wordt menthol gemaakt, wat niet alleen een frisse smaakstof is maar in vroegere tijden werd gebruikt als genezende stof. Menthol werd gebruikt in een migrainestift of mentholstift waarmee je menthol op je hoofd kon aanbrengen. Hierdoor verdwijnen sommige vormen van hoofdpijn. Menthol werd ook gebruikt in combinatie met olie, ook pepermuntolie genaamd. Pepermuntolie werd gebruikt om jeukende huidziekten mee te genezen. Verkoudheid en griep werden genezen met menthol. De antibacteriële werking deed slijmvliesontstekingen verdwijnen.

Misselijkheid gaat over zodra je mint ruikt. Hetzelfde geldt voor sommige hoofdpijnvormen. Als je mint over je voorhoofd en neus wrijft zal je kunnen merken dat de hoofdpijn verdwijnt. Menthol geeft de maag rust. Dat geldt uiteraard ook voor het drinken van pepermuntthee.

Gebruik
 bij slechte adem: 1 druppel Pepermunt op een tandenborstel doen en 2 maal per dag poetsen of 5 druppels Pepermunt hydrolaat in een glas water doen en dit drinken.
 bij hoofdpijn, migraine: 2 druppels Pepermunt op de slapen smeren.
 bij voor het slapen: 2 tot 3 druppels Pepermunt op het kussen sprenkelen.
 bij tand- en kiespijn: 1 druppel Pepermunt op de pijnlijke tand/kies smeren.
 verdampen: enige druppels Pepermunt in de auto verdampt, verhogen de  tijdens het autorijden.


Kamille helpt tegen stress, innerlijke verkramping, grote vermoeidheid, gebrek aan levenskracht, overspanning. Verder bij hoofdpijn en slapeloosheid, nachtmerries en heimwee. Ook nerveuze overgangs- klachten. Goed middel bij kiespijn. Maag – en darmkrampen, maagpijn, buikpijn bij kinderen, ook diarree door spanningen, constipatie, maag – en darmzweren, koliekpijnen.

Ook helpt het bij snel opkomende infecties met koorts. Bij griep, verkoudheid, bij sinusitis (stomen met de tinctuur), bijholteontsteking, blaasontsteking, ooginfectie, ontstekingen in de mondholte. Soms bij middenoor- ontsteking en amandelontsteking (bij infecties altijd thee en tinctuur gebruiken!), dan altijd afwisselen met een lichte Saliethee. Bij diverse huidinfecties. Reuma, artritis, vooral rode plekken en zwellingen, dan een kompres van de sterke thee.

Gebruik
 bij jeukerige huiduitslag bij allergische problemen: meng 2 druppels Roomse Kamille en 4 druppels Helicryse met een eetlepel Calendula maceraat en wrijf daar de uitslag mee bij lichte brandwonden, jeugdpuistjes, psoriasis, herpes, jeuk, wondjes en zweertjes; 2 tot 3 druppels Roomse Kamille op een vochtig watje doen en hiermee meerdere malen per dag de wondjes deppen.
 als slijmoplosser bij allergische problemen, vooral bij slijmvorming in de neus en niezen; meng 2 druppels Roomse Kamille en 4 druppels Helicryse in een schaaltje heet water en damp 1 à 3x per dag.
 bij eczeem, psoriasis; 2 tot 3 druppels Roomse Kamille op een vochtig watje doen en hiermee meerdere malen per dag deppen. Of maak een kompres met 10 druppels in 1 liter gekookt, afgekoeld water. Laat 10-15 minuten inwerken.
 verdampen: 3 druppels Marjolein, 3 druppels Lavendel en 3 druppels Roomse Kamille in de aromalamp werken positief tegen agitatie.


Gember kun je gebruiken ter voorkoming of om klachten te verminderen bij de volgende kwalen: artritis, brandend maagzuur, maagzweer, galbulten, hoest, hoofdpijn, hoog cholesterolgehalte, jeuk, kiespijn, maag- en darmstoornissen o.a. prikkelbare darm syndroom, menstruatie problemen, migraine, (ochtend) misselijkheid, slijmbeurs- en peesontsteking, griep en verkoudheid, winderigheid en oprispingen (boeren). Gember is vooral bekend als remedie tegen misselijkheid en maagklachten, meer er zijn nog veel meer voordelen aan het gebruik van gember.

Gebruik
 Bij migraine of hoofdpijn kan je bij de eerste signalen een halve theelepel verse gember of gemberpoeder eten.
 bij spieren in het koude jaargetijde: meng 5 druppels Gember, 2 druppels Bay St. Thomas, 5 druppels Palmarosa, 4 druppels Geranium en 4 druppels Rozenhout met 20 . Sesam-olie. Met dit mengsel de stijve spieren regelmatig masseren.
 bij heesheid: meng 6 druppels Gember in een glas gekookt, afgekoeld water en gorgel hiermee 2x per dag als verwarmend bad; 3 druppels Gember, 3 druppels Rozemarijn en 4 druppels Zwarte Peper mengen met een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 20 minuten baden.
 bij griep en verkoudheid: 5-10 druppels Gember mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 – 20 minuten baden. Dit bad versterkt de afweer.

onderschrift

 

One Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s