HEALTH & FOOD – Waarom avocado? + 5 lekkere recepten met avocado

vitamine c (36)

Why should we for god sake eat avocado’s?
Omdat het gewoon lekker is. De avocado bestaat voor 2/3 uit enkelvoudige, onverzadigde vetten. In de avocado zijn dit de gezonde vetten. Deze geven je direct energie en houden je bloedsuikerspiegel op peil, waardoor je vetverbranding op hoog niveau kan blijven draaien. Ook ben je voor lange tijd verzadigd na het eten van een avocado. Naast veel onverzadigde vetten, bevat een avocado twintig essentiële voedingsstoffen zoals vezels, vitamine B en E, foliumzuur en kalium.

Japans onderzoek heeft uitgewezen dat de avocado, van alle fruitsoorten, het beste beschermt tegen leverschade. Hoe minder gifstoffen in je lichaam, hoe beter het lichaam vet kan blijven verbranden

Avocado vermindert de kans op depressie. Het foliumzuur in avocado ondersteunt de productie van verschillende belangrijke ‘happy’ hormonen, zoals serotonine, dopamine en norepinefrine. Deze hormonen zijn betrokken bij de:

  1. Energiebalans
  2. Eetlust
  3. De manier waarop je pijnprikkels ervaart
  4. De kwaliteit van je nachtrust

Het eten van avocado heeft een positief effect op bovenstaande punten. Ook zorgt avocado voor een mooiere huid. Volgens de University of Maryland Medical Center kan avocado, in samenwerking met B12 crème, voor een succesvolle behandeling van de huidziekte psoriasis zorgen. Ook zorgen de vitamines C en E in de fruitsoort ervoor dat de huid gevoed blijft, waardoor je huid gaat stralen. Das ist ein Wunder!

Enne, hoe pel je een avocado?
Als de avocado een beetje zacht is weet je dat-ie rijp is! Snij de avocado overlangs doormidden en draai de twee helften voorzichtig in tegenovergestelde richting, los van elkaar. Verwijder de pit met een lepel of haal deze er voorzichtig met je mes uit.

Kom maar op met je recepten.
Goed. Hier dan 5 fantastische recepten met avocado!

1. Avocadosoep met bacon
Wat heb je nodig? Rijpe avocado’s, 1 ui, 1 teentje knoflook, 750 ml groente bouillon, 1 eetlepel citroen- of limoensap, 4 plakjes bacon, snufje chilipoeder, snufje zout en peper.

Bereiding
Snipper je ui en snij je knoflook fijn. Bak dit aan in wat olijfolie totdat de ui glazig is. Snij de avocado’s door de helft en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees eruit. Voeg de avocado toe aan je ui en knoflook. Bak dit eventjes kort mee. Voeg dan de bouillon toe en laat rustig even vijf minuten koken. Kook je soep niet te lang door want dan verlies je veel vitamines. Pureer de soep met een staafmixer. Bak wat bacon in een pan om door de soep te kunnen doen. Voeg op het laatst moment nog de citroen-/limoensap toe, een snufje chilipoeder naar smaak en een snufje zout en peper. Credits to Lekker en Simpel.

2. Wraps met kip en avocado
Wat heb je nodig? Wraps, 1 avocado, 6 eetlepels magere kwark, kleine hand bieslook, 100 gram kipfilet.

Bereiding:
Snijd de kipfilet in dunne reepjes, bestrooi met wat peper en zout en grill de kip in een grillpan in zo’n 7 minuten. Als je geen grillpan hebt kan je het ook in een gewone pan bakken. Doe de kwark in een kom, knip hierboven de bieslook fijn en meng door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Bak de wraps kort in de pan of warm ze op in de magnetron. Prak een halve avocado fijn op een wrap, verdeel de kipreepjes hierop en maak af met een paar eetlepels van het bieslook-kwarkmengsel.

3. Avocado salade met limoendressing
Wat heb je nodig? 25 g hazelnoten, 4 bosuitjes, 2 avocado’s, 75 g gemengde sla, 75 g rucola, zout, peper. Voor de dressing 1 limoen, 1tl fijne mosterd en 3el olijfolie.

Bereiding
Knijp de limoen uit en meng het met de mosterd en de olijfolie in een schaaltje. Rooster de hazelnoten in een droge pan. Snijd ondertussen de bosuien in ringen. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schil en snijd de avocado’s in repen. Meng de sla, hazelnoten en bosuien en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de salade over borden, steek de avocado’s ertussen en sprenkel de dressing erover. Credits to 24 Kitchen.

4. Broodje met avocado en gerookte zalm en tuinkers
Wat heb je nodig? 2 meergranen ciabattabroodjes, 4 plakken gerookte zalm, een bakje bieslookroomkaas, 1 rijpe avocado, beetje tuinkers, peper, een snufje zout

Bereiding
Snij de ciabattabroodjes door midden en besmeer beide helften met een laagje bieslookroomkaas. Schil vervolgens de avocado en snij deze in plakjes. Leg deze plakjes op één helft van de ciabatta en daarboven wat tuinkers. Leg boven op de avocado plakken twee plakken gerookte zalm. Bestrooi de zalm met peper en zout. Als laatste leg je de andere helft erbovenop. Credits to Chefquarter (en mezelf).

5. Guacamole
Wat heb je nodig? 2 avocado’s, 1 teentje knoflook, klein sjalotje, 1 rijpe tomaat, sap van 1 limoen, 1/2 rode peper, snufje zout & vers gemalen zwarte peper, optioneel: koriander blad.

Bereiding
Snijd de avocado’s doormidden. Haal de twee helften met een licht draaiende beweging van elkaar. Verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Snijd de knoflook, sjalotje en tomaat in kleine stukjes. Pers de limoen uit en snijd de rode peper (zonder zaadjes) fijn. Doe alle ingrediënten in een maatbeker, voeg het sap van de limoen toe en pureer met de staafmixer. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg optioneel gesneden koriander toe. Lekker voor op een wrap of tortilla’s!

onderschrift

One Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s