CONSTANZA’S LIFE – Bureaucratie, sociale zekerheid en het UWV

vitamine c (37)

De ziektewet in gaan was het laatste wat ik wilde, maar soms is er geen plek voor wat je wilt, maar alleen plek voor wat nodig is. Aangezien ik nu 21 maanden in de ziektewet zit, moest ik een maand geleden mijn WIA aanvragen. Deze uitkering moet je aanvragen na 2 jaar in de ziektewet gezeten te hebben. Mooi, die sociale zekerheid in Nederland, maar hoe sociaal en zeker is het daadwerkelijk?

Ik ben zo’n 1,5 jaar lang gekeurd door een bedrijfsarts, elke 5 weken. Er wordt gekeken naar de (on)mogelijheden in werk. Twee weken geleden mijn laatste bezoek bij de bedrijfsarts gehad, nu wordt het overgedragen aan het UWV. Uitkomst bedrijfsarts: er zijn nog geen benutbare mogelijkheden.

Twee dagen geleden had ik een afspraak bij het UWV, 2 weken na de laatste keuring door de bedrijfsarts. UWV vind dat ik wel weer aan de bak kan. Ondanks het advies van psychiater én bedrijfsarts, gaat UWV keihard tegen dit advies in. Zonder mijn dossier gelezen te hebben, vormt UWV een oordeel. Zonder besproken te hebben waar ik dagelijks last van heb, sloot hij af met dat hij ging nadenken. Nadenken of hij mij nog hersteltijd ging geven of dat ik toch aan het werk moet. Een vreemd gesprek met denigrerende houding van de UWV “verzekeringsarts”. Als ik te simpel was, werd er over mij heen gelopen, maar met de kennis die ik onderhand heb gekregen door de therapieën, wordt er gedaan alsof ik de boel belazer. Kennis van complexe PTSS had de “verzekeringsarts” ook niet, meneer was verbaasd dat je herbelevingen ook overdag krijgt. Hij had namelijk al 30 jaar ervaring en zóveel mensen met dezelfde klachten gezien. ‘Ik heb het beste met je voor, maar werken zou goed voor je zijn’. En ‘misschien vraag ik je dossier nog op bij GGZ’. Ik kon mijn schoenen wel opeten van frustratie. Het leek echter of de “verzekeringsarts” zelf de kennis niet had en daarom mij pakte op dat ik bepaalde termen gebruikte. Na mijn vraag op wélke termen hij doelde, kon hij daar geen concreet antwoord op geven.

Hoe je het ook wendt of keert, UWV weet het goed neer te zetten voor zichzelf. Inmiddels is mij duidelijk geworden dat het UWV niks meer is dan een bureaucratische, onverantwoordelijke corrupte bende, die je zo snel mogelijk aan het werk wil zetten, met alle gevolgen van dien. In Nederland is geen tijd om therapie te volgen. Allereerst moest ik langer dan een jaar wachten op therapie en vervolgens komt er haast bij je re-integratie traject. Als ik nu weer verplicht word om te gaan werken (net als in 2017, wat toen terug gedraaid is i.v.m. bezwaar bedrijfsarts), kan ik de therapie die ik nodig heb niet volgen. Als ik halverwege het proces moet stoppen met de intensieve zorg van de GGZ, is de kans groot dat ik een terugval krijg en/of de klachten verergeren. Een re-integratie traject word het genoemd. Een traject is een af te leggen weg, maar op de manier van UWV word ik de maatschappij in geschopt, zonder een (verantwoorde) weg af te leggen naar de maatschappij toe.

Ik wil niets liever dan weer een opleiding doen en werken, maar met deze druk van UWV (overheid) word de kans van slagen nihil. Er wordt absoluut niet gekeken naar de situatie, maar je bent slechts een nummer. Het is onvoorstelbaar dat zo’n iemand zich arts kan noemen met het inzicht van een dwaas. Ik had zo gehoopt dat het UWV dit keer wél met verstand zou handelen. Mijn doel is namelijk vrijwilligerswerk zoeken en therapie volgen en in augustus een opleiding starten. So please, let me do it the right way.

onderschrift

2 Comments

  1. bienologisch

    Biet ze in de rugge.. je weet wat eigen regie is en wat goed is voor je. Jammer dat het oordeel van de ezels bij het uwv te vaak die van een dwaze is..

    Ik hoop op een verstandig besluit van het uwv! Hopelijk ben jij eens een uitzondering op de regel!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s