Stress en geluk vinden

Meestal schrijf ik over vrij luchtige dingen. Betekent niet dat mijn leven luchtig is. Op het moment zijn mijn stresslevels boven de aarde gerezen en slaap ik slecht. Ik ben moe, maar er is geen tijd om moe te zijn. Mijn laatste maanden van mijn studie zijn ingegaan, dus ik moet presteren. Daarbij ben ik opzoek naar ander werk. Er is geen één moment op de dag dat mijn hoofd even leeg is. Dat bekende baksteen in je buik gevoel. Opeens moet ik weten wat ik wil gaan doen en stap ik binnenkort in een soort van andere levensfase. Wat wil ik gaan doen als ik alleen maar werk? Het probleem is niet zozeer dat ik niet weet wat ik wil, maar meer dat het voelt als onmogelijk. Dat brengt teleurstelling met zich mee. Een mindset die mij vooral erop wijst wat niet (in mijn hoofd) haalbaar is. Daarbij is wat ik wil geen buitengewone wens, maar kan ik dat niet volgend jaar al realiseren.

Eigenlijk word ik niet per se gelukkig van mijn diploma halen en een leuke baan vinden. In deze wereld draait het voor veel mensen om succes. Iedereen vergelijkt zichzelf met een ander en rijzen de standaarden van een gelukkig leven de pan uit. Mensen zijn hun basis kwijt. Je moet alles willen meemaken en je mag niets missen. Je neemt voor lief wat je hebt en staat niet stil bij wat je nou echt gelukkig maakt. Maakt het jou gelukkig of geeft social media jou de indruk dat dit geluk is?

Als ik naar de buitenwereld kijk, lijkt het alsof mensen steeds meer externe zaken nodig hebben om het gevoel te krijgen van gelukkig zijn. Binnen mijn vriendinnengroep zie ik dit gelukkig niet. Ik zie dan vriendinnen die gelukkig zijn met hun gezin of ook gewoon lekker op de bank serie kijken op zaterdagavond. Je durft het haast niet hardop te zeggen, want het wordt snel bestempeld als saai. Van de natuur word ik heel rustig. Ruimte voor mijn gedachten en gevoelens, ook als deze niet leuk zijn. Een goede balans tussen rust en drukte is belangrijk voor geluk. Met altijd alleen maar drukte om je heen vergeet je waar je staat.

Een tijd geleden heb ik geschreven over mijn fuck it list. Ik heb namelijk geen bucketlist, want ik ben voor het woord allergisch. Het is tegenwoordig normaal dat je vóór je 30e levensjaar al je bucketlist erdoorheen gewerkt moet hebben. Super ontspannend idee (niet). Ik kijk liever naar wanneer iets in mijn leven past, dan dat ik het op een lijst zet met ‘to do’. Volgens mij mis je dan een beetje de kern van leuke dingen doen, dat het ontspanning geeft en plezier. Je hoeft niet overal een ‘moet’ aan te hangen en het vervolgens afvinken als je het gedaan hebt. Geen wereldreizen met backpack nodig om erbij te moeten horen.

Vergelijken is dan ook volkomen kansloos en funest.

Iedereen is een op zichzelf staand mens. Vergelijken is dan ook volkomen kansloos en funest. Het achter de kudde aanlopen, want zij zien dit als geluk. “Dan zal mij dit ook wel gelukkig maken”. Nee, zo werkt het niet. Maak je eigen levensplan en bedenk zelf wat jou blij maakt. Ik denk dat je hierbij vooral niet moet kijken naar anderen, hoe zij leven. Denk zelf na en ga niet te rade bij het grootste bedrog social media. Je weet als mens namelijk goed genoeg waar je echt gelukkig van wordt. Neem niets voor lief op je pad en koester de mensen die goed voor je zijn. Vergelijk niet en fuck status. Want wie houd je nou werkelijk voor de gek?

One Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.