Media, luxe en onze leegte

Je leeft het leven zoals van je verwacht wordt. Media schetst een beeld hoe je echt gelukkig wordt en wat je allemaal nodig hebt om dat te behalen. Reclames, Facebook, Instagram, magazines, zij weten allemaal maar al te goed wat je nodig hebt om dat luxe en “gelukkige” leven te leiden. Een illusie over hoe ons leven eruit zou moeten zien. De illusie dat ons leven “perfect” moet zijn. Maar geluk en liefde is niet te koop.

Men raakt nooit bevredigd, er is altijd meer nodig, het is nooit genoeg. Meer schoenen, nieuwe auto, meer luxe. Het probleem in onze maatschappij is dat wij te materialistisch zijn. “Ze zijn goed voor de plaats in het statussysteem gebaseerd op wat marketing en reclame zegt dat ze doen” verteld socioloog Juliet Schor. Mensen willen een leegte vullen in hun leven, en die vullen zij met spullen. Maar door kleding, apparaten of andere spullen te kopen worden wij mensen niet completer. We blijven zoeken. Het is een honger die nooit gestild wordt.

In werkelijkheid gaat het niet om de nieuwe kleding, nieuwe stoelen of wat dan ook, maar het gaat om het gevoel wat het ons brengt. Je wilt jezelf compleet voelen. En gelukkig. Maar op die manier word je niet gelukkiger. Alles wat je bezit maakt niet wie jij als mens bent. Daarbij is het vaak zo dat mensen veel geld zien als meer geluk en succes.

“I think everybody should get rich and famous and do everything they ever dreamed of so they can see that it’s not the answer.” – Jim Carrey

Daarnaast is nog het probleem: alle brandstoffen die wij gebruiken om onze consumenteneconomie te voeden, om alle rotzooi te produceren die wij niet nodig hebben. Op AliExpress worden zonnebrillen aangeboden voor 30 cent. Met als gevolg een aftakeling van onze leefomgeving. We worden er allemaal door beïnvloedt. Mooie auto’s, merkkleding, nieuwe smartphone, meubels, je denkt het nodig te hebben.

Door driftig te blijven zoeken naar hoe je je leegtes opvult, offer je onbewust de dingen op die echt belangrijk zijn in het leven. Uiteindelijk zijn wij mensen simpele wezens en hebben wij allemaal de behoefte aan basisbehoeften. Een dak boven je hoofd, eten, liefde geven en ontvangen, warmte, lachen, etc. De definitie ‘gelukkig zijn’ zou iedereen voor zichzelf moeten onderzoeken. Voor jezelf zorgen. En niet voor de buitenkant, maar voor je innerlijk. Weinig mensen zorgen goed voor de innerlijke behoeftes. Negeren wat je écht mist en vluchten in de bijzaken van het leven.

Hoe bewust leef jij en wat voegt werkelijk waarde toe aan jouw leven? Waar word jij gelukkig van?

3 Comments

 1. Alice

  Ik vind het fijn om mijn huis gezellig te maken, maar wat voor mij echt belangrijk is zijn mijn kinderen, vriend, familie en vrienden. Ik kan ook heel erg genieten van de natuur. Dat telt voor mij het meest.

  Liked by 1 person

  1. bienologisch

   Gelukkig heb ik inmiddels zelf een gezin waarbij ik al opmerk dat geen van ons materialistisch is. Ik geef geen reet om dikke auto’s dure meuk of meer van dat soort crap. Ik vraag mij dan ook altijd af maar zijn ze wel echt gelukkig? Ergste vind ik nog het oordelen naar elkaar over merkmeuk wat vaak al begint op school. Ziekelijk.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.