Mijn anticonceptie drama

Hi, een kleine disclaimer: ik heb dit artikel geschreven vanuit mijn eigen ervaringen. Iedereen reageert anders op de anticonceptiepil, maar mijn ervaring is ook dat er vaak ook veel overeenkomsten zijn. Ik wil vrouwen er graag op alert maken en mijn verhaal delen.

Ik vind dat er te weinig voorlichting wordt gegeven over de anticonceptiepil. Vrouwen weten vaak niet waar ze aan beginnen en wat de bijwerkingen zijn. Altijd áls het ter sprake komt, blijken er eigenlijk heel veel vrouwen ontevreden te zijn over de anticonceptiepil. Negatieve gevoelens en stemmingswisselingen zijn geen zeldzame bijwerkingen bij het slikken van deze pillen. De farmaceutische industrie staat natuurlijk niet te springen om voorlichtingen over de anticonceptiepil, want ze verdienen er goud mee.

Ik slik sinds mijn 12e al de anticonceptiepil, omdat ik last had van acné en tijdens menstruaties zoveel pijn had dat ik niet naar school toe kon. De huisarts schreef de Diane35 voor. De Diane-35-pil is een pil die bedoeld is voor vrouwen met acné en niet als anticonceptie, maar beschermd wél tegen zwangerschap. Mijn moeder was het er niet mee eens, maar liet mij vrij in mijn keuze. Ook omdat er een oplossing nodig was voor het probleem. De Diane35 deed goed haar werk, totdat ik op mijn 22e hoorde dat er relatief veel vrouwen aan overleden waren. Dus na 10 jaar besloot ik om met mijn huisarts te overleggen voor een andere pil. De kans op trombose ligt bij de Diane35 aanzienlijk hoger dan bij andere anticonceptiepillen. Ik ben toen overgegaan op de Yasmin. Deze pil lijkt op de Diane35, maar minder gevaarlijk. Ik heb tussen de Diane35 en de Yasmin ook de Microgynon geprobeerd, maar deze beviel niet. Mogelijk omdat deze niet werkte tegen acné en erge menstruatiepijn.

In de eerste instantie leek deze pil prettig, maar op den duur kreeg ik tijdens mijn stopweken onhoudbare migraine: hormonale migraine. Vooral als ik bewoog, kon ik wel door de grond zakken van de pijn. Omdat het elke maand was, kon ik het niet maken om mij hiervoor ziek te melden. Ik bleef altijd op werk ondanks de pijn. Ik kon geen licht en geluid verdragen. Zodra ik thuis kwam moest ik liggen op de bank met een deken over mijn hoofd, zo donker mogelijk. Het was geen leven. Daarnaast was ik in mijn stopweken ontzettend neerslachtig. Ik voelde me duister en zag de zin van het leven soms niet meer. Zodra ik weer met de pil begon, verdwenen die gevoelens weer en ging de hoofdpijn weg. Het was een kwelling. Ik heb deze pil zo’n 5 jaar geslikt. Ik heb dit pas nagevraagd bij de huisarts en schrok er van. Hoe en waarom heb ik 5 jaar lang zo geleefd vanwege een anticonceptiepil. Het antwoord is: omdat de pijn tijdens menstruaties ook niet te doen is. Andere (lichtere) pillen werkten (bij mij) niet tegen de hevige pijn, zoals de Microgynon. Daarbij als je zo lang de pil slikt, weet je niet meer hoe je bent zonder. Er is een hele grote kans dat de acné verdwenen is en de menstruatiepijn ook is afgenomen.

Omdat ik het zat was mij zo te voelen en zo’n heftige migraine te hebben élke 3 weken, besloot ik om te stoppen met de pil. Ik wilde even geen anticonceptie meer nemen. Ik ben toen voor 6 maanden gestopt. In deze maanden voelde ik mij goed, geen hoofdpijn, geen extreme pijn tijdens menstruaties én mijn stemming was stabiel. Hormonen zijn ongeveer na 6 maanden (!) pas je bloed uit. Helaas na 6 maanden kreeg ik opeens overal uitslag, in mijn gezicht en op mijn rug. Ik heb een tijd geprobeerd om hier iets aan te doen, maar hier was niets aan te doen. Ik kon kiezen voor chemische crèmes, maar dit wilde ik niet op mijn huid smeren. De ellende was weer begonnen. Dit keer geen migraine, geen depressieve gevoelens, maar uitslag.

Weer naar de huisarts. Ze schrok van de uitslag en begreep dat ik hier iets aan wilde doen. Ik vroeg of ik de Diane35 pil weer mocht, omdat ik tijdens het gebruik van die pil nergens last van had. De ellende is gestart toen ik startte met de Yasmin. Maar doordat er zoveel ophef is geweest over de Diane35, wordt deze niet meer (zomaar) voorgeschreven. De huisarts wilde dat ik eerst andere anticonceptie ging proberen. Ik heb de Yaz geprobeerd, maar hier werd ik heel snel weer neerslachtig van. Daarna de NuvaRing, maar hetzelfde probleem. Er zit een stof in bijna alle anticonceptie die niet in de Diane35 zit, waar ik slecht op reageer. Ik durf niet te zeggen welke stof dit is.

Ik werd er zo moedeloos van. Ik wilde van de uitslag op mijn huid af, maar moest ik mij dan maar elke 3 weken zó rot voelen? De prikpil, het hormoonstaafje en een spiraal bleef over. Maar de prikpil en het hormoonstaafje hadden beide ook dezelfde stof waar ik slecht op reageer. Ik was zo klaar met hormonen dat ik koos ik voor de koperspiraal. Het plaatsen van de koperspiraal is niet gelukt. Ik had de gruwelijke pech dat er iets mis was met het spiraal, waardoor het plaatsen niet lukte. Omdat ik niemand wil afschrikken om een spiraal te nemen, vind ik een nadere toelichting niet van meerwaarde.

Goed, spiraal was voor mij zacht uitgedrukt geen prettige ervaring, Nogmaals in gesprek met mijn huisarts, en godzijdank ging zij akkoord met het opnieuw voorschrijven van de Diane35. Ik moest akkoord gaan met de “gevaren” van deze anticonceptiepil. Na jarenlange ellende kreeg ik weer mijn vertrouwde pil. Ik slik de Diane35 nu zo’n 6 maanden en mijn uitslag is verdwenen, ik heb geen migraine meer en geen stemmingswisselingen meer tijdens de stopweken. Ik voel mij echt verlost.

Met dit verhaal wil ik je bewust maken van wat voor bijwerkingen de anticonceptiepil (onbewust) kan hebben. Het kan je kwaliteit van leven echt beïnvloeden. Het is belangrijk dat je kijkt naar hoe je je voelt, en als je je niet goed voelt je ook met de huisarts overlegt waardoor dat zou kunnen komen. Het is nooit overbodig om het gebruik van anticonceptie te evalueren.


2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.