De kracht van geuren

Ik verdiep mij al een aantal jaren in geuren en aromatherapie. Ik gebruik een aantal keren per week een etherische olie die op dat moment het beste bij mij past. Geuren hebben ontzettend veel invloed op je brein, meer dan je verwacht. Etherische oliën hebben een directe werking op de hersenen. Ze werken in op je onderbewuste. Een geurkaars is natuurlijk lekker, maar aromatherapie is veel meer dan dat. Je kan doelgericht kiezen voor een olie met een bepaalde werking. Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde. Er wordt gebruik gemaakt van etherische (essentiële) oliën die van kruiden, bloemen en andere plantendelen gemaakt worden. In dit artikel ga ik je verder meer vertellen over welke soorten geuren er onder andere zijn en wat de werking is.

Helaas wordt aromatherapie vaak als iets zweverigs bestempeld, geheel onterecht. Deze oliën kunnen daadwerkelijk ons gevoel en onze emoties beïnvloeden en onze comfort vergroten. Ze oefenen invloed uit op onze psychische en lichamelijke gezondheid. Daarnaast kunnen ze ook voor een fijne sfeer in huis zorgen.

Deze etherische oliën kunnen onder andere via de huid (toegevoegd aan badwater of aan massageolie) of via de luchtwegen (door verdamping) in de bloedbaan opgenomen worden. Beiden hebben ze een sterke antibacteriële en antivirale werking. Ik gebruik thuis een aroma diffuser. De olie wordt hierin verdund met water. Voor toepassing op de huid kan je bijvoorbeeld een paar druppels toevoegen aan een basisolie (bijvoorbeeld amandelolie).

Voor een aantal soorten oliën is de effectiviteit wetenschappelijk bewezen. Dit geldt voor oliën die de slaapkwaliteit verbeteren, angst te verminderen en het concentratievermogen te verhogen. Verder wordt er in in de gezondheidszorg nog veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van aromatherapie. Er zijn veel interessante wetenschappelijke artikelen hierover te vinden online, zeker de moeite waard om eens te lezen.

Lavendelolie (Lavendula Angustifolia)
Een hele bekende geur is natuurlijk lavendel. Lavendel heeft een ontspannende en kalmerende werking. Ook werkt lavendel goed bij de wondgenezing. De moderne aromatherapie is in de jaren ’30 ontwikkeld in Frankrijk, op basis van de ervaringen van een Franse arts die lavendelolie had gebruikt om oorlogswonden te genezen en de wonden opvallend goed genazen. Daarnaast kan lavendel licht verdovend werken bij pijn en krampen. Je kan de lavendelolie ook toevoegen aan je was, bijvoorbeeld bij het wassen van je beddengoed.

Bergamot (Citrus bergamia)
Bergamot is een fris, zoet en fruitig ruikende olie die ook veel gebruikt wordt in cosmetica. Deze olie staat bekend om het ontspannende en verkwikkende effect. Ik gebruik bergamot op dagen dat ik vermoeid ben en actiever wil worden. Ook kan bergamot goed gebruikt worden bij verdriet, het kan een troostende werking hebben.

Tea tree (Melaleuca Alternifolia)
Deze olie is reinigend en zuiverend. De olie wordt ook vaak op de huid gebruikt bij huidproblemen en onzuiverheden. De geur is therapeutisch en fris. Het wordt door veel mensen als een indringende geur ervaren. Ook wordt de geur van tea tree veel gebruikt in sauna’s. Als je deze olie gebruikt in de diffuser, werkt het therapeutisch.

Eucalyptus olie (Eucalyptus Globulus)
Deze olie staat bekend om de heilzame werking op de luchtwegen. De olie is sterk antiseptisch, bacteriedodend en wordt hierom vaak preventief gebruikt bij besmettelijke ziekten. Ik vind Eucalyptus olie lekker als ik last heb van een verkoudheid of griep. Extra fijn als je het voor het slapen gaan in de slaapkamer vernevelt.

Ylang Ylang (Carnanga Odorata)
YlangYlang geeft vertrouwen en geborgenheid. De olie zorgt voor een harmonische en rustige sfeer die stimulerend werkt. Voor mensen die voortdurend onder stress staan is een bad met YlangYlang ontspannend. Daarbij is de olie koortswerend en weerstand verhogend. Bij het verdampen kan Ylang Ylang helpen bij het verdrijven van een depressieve stemming.

Kamille (Anthemis Nobilis)
We kennen kamille allemaal wel van de rustgevende kamillethee. Deze olie heeft een fris zoete, kruidige geur. Roomse Kamille olie heeft een rustgevende en kalmerende werking. Je voelt je meer behaaglijk en geborgen. Daarnaast zorgt kamille voor verlichting van angst en het bevorderen van slaap.

Dit zijn slechts een aantal oliën die verkrijgbaar zijn op de markt. Je ziet dat elke olie zo zijn eigen werking heeft. Het is de moeite waard om je eens te verdiepen in jezelf, en te kijken of een olie ondersteuning kan bieden. Ik ben blij met mijn aroma diffuser en de effecten van de verschillende oliën die ik wekelijks gebruik. Als je nog sceptisch bent of geen zin hebt om dit thuis uit te proberen, maar wél nieuwsgierig bent, kan je altijd kijken of je ergens een aromatherapie behandeling kan krijgen. Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze.

Er zijn heel wat oliën op de markt die de naam ‘essentiële olie’ dragen, maar dit absoluut niet zijn. In het slechtste geval zijn ze synthetisch nagemaakt (parfum oliën) en zelfs schadelijk voor de gezondheid. Kies voor onversneden, koud geperste oliën, liefst biologisch, waarvan de gehele naam en herkomst op de verpakking staat. Controleer altijd de verpakking en/of gebruiksaanwijzing voordat je iets gebruikt, of raadpleeg de winkel waar je het product koopt. Ik koop mijn etherische oliën altijd bij Holland & Barrett. De etherische oliën mogen niet gebruikt worden bij zwangere vrouwen en kinderen. Gebruik de olie maximaal 1 tot 2 uur per dag.

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.