How to boost your energy

In onze maatschappij moet je steeds meer. Werken, studeren, vriendschappen onderhouden, familie, sporten, social media, huishouden, kinderen opvoeden, en ga zo maar door. We hebben een hoop ballen hoog te houden, en dat wordt ook van je verwacht. Helaas krijgen we geen guide mee waarin beschreven staat hoe we deze ballen hoog moeten houden. Vaak kom je er te laat achter dat je teveel hooi op je vork hebt genomen en je meer dan alleen een beetje moe bent.

Het is ook lastig om die gezonde balans tussen drukte en rust te vinden. Er zijn natuurlijk allemaal vitamines, kruiden en supplementen te koop die beloven als energiebooster te werken, maar uiteindelijk zal het ordenen van je leven de beste energiebooster zijn. Daarnaast zijn energydrinks en dergelijke heel schadelijk voor de gezondheid. Zie de vitamines, kruiden en supplementen slechts als ondersteuning, maar niet als oplossing. Een gezonde levensstijl is de basis. Dus zorg ervoor dat je goed zorgt voor jezelf. Eet gezond, heb geen verslavingen, leef in een schoon en opgeruimd huis, ga op tijd naar bed en zorg voor je uiterlijke verzorging. Bij deze mijn kleine (op ervaring gebaseerde) guide die jou misschien een beetje op weg kan helpen naar een energieker bestaan!

Control the stress darling
Oké, een beetje gemeen om hiermee te beginnen, want dit is de moeilijkste. Emoties die worden veroorzaakt door stress verbruiken veel energie. Krijg je stress onder controle! Stel prioriteiten. Wat moet er op dit moment écht gedaan worden, en wat kan later? Zoek voor jezelf uit waar je stress van krijgt en bepaal of je er iets aan kan veranderen. Drukte op werk kan je niet veranderen, maar je manier van werken wel. Plan een gesprek met je leidinggevende of naaste collega en bespreek het probleem. Als je ongelukkig bent in een relatie (welke dan ook), kan je dit bespreken met die persoon. Maak gezonde keuzes. Aan veel situaties kan wel gesleuteld worden om het minder stressvol te maken, maar dat gaat helaas niet vanzelf. Uiteraard kan je soms niet een stressvolle situatie veranderen, maar probeer dan je mindset te veranderen. Het kost moeite, maar probeer dingen soms een beetje los te laten.

Vaak helpt het om het met iemand te delen, zoals een vriend of familielid. Als dat niet lukt, kan je ook kijken of je terecht kan bij de huisarts. Hij of zij kijkt dan met je mee voor een passende oplossing. Daarnaast zijn mediteren en yoga zijn ook fijne hulpmiddelen om je stress te verminderen.

Stop met jezelf overwerken
Stop met teveel willen en teveel doen. Een van de belangrijkste redenen van vermoeidheid is overwerk. Hiermee bedoel ik niet alleen overwerk op professioneel vlak, maar ook overwerk door alle verplichtingen die jij jezelf stelt, zoals sociale verplichtingen en gezinsverplichtingen. Zoals ik hierboven al beschreven heb, stel je prioriteiten. Maak een “must-do” lijst en laat de minder belangrijke dingen achterwege. Leg de druk niet te hoog voor jezelf. Ga na welke dingen jou veel (onnodige) energie kosten en maak een beslissing over hoe belangrijk dit is in jouw leven op dit moment.

Laugh and have a little fun
Niet vergeten te lachen! Doe dingen waar je blij van wordt. Vaak beland je in een vicieuze cirkel. Je bent moe, dus geen energie meer om iets leuks te doen. Laat dat nou precies niet de goede keuze zijn. Je zult nieuwe energie krijgen als je iets doet waar je happy van wordt. Ga lekker een avondje winkelen met een vriend(in), gamen, boek lezen, schilderen, knutselen, je auto poetsen, whatever makes you happy! Plan deze tijd in voor jezelf, want dat verdien je.

Beweeg!
Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen. Het geeft je mentale conditie een boost. Dankzij het sporten, wordt de stofwisseling geactiveerd. Hierdoor wordt de afgifte van stresshormonen getraind. Op den duur zal je stressbestendiger worden, waardoor je de nieuwe situaties met stress beter kunnen handelen. Vind voor jezelf een leuke sport of manier om te bewegen, zodat je het niet doet met tegenzin.

Telefoon weg (én social media)
Stress door de smartphone komt veel voor. Je krijgt een berichtje van je vriendin, iemand heeft gereageerd op je foto, tegelijkertijd komt er een nieuwsbericht binnen en krijg je een melding van facebook. Je hersenen zijn constant actief hierdoor. Het is belangrijk om je hersenen rust te geven, en dat gaat niet als je constant met jouw telefoon bezig bent. Beperk welke meldingen je ziet, zo ben je ook minder snel afgeleid. Als mensen je écht nodig hebben, bellen ze wel. Alles wat je op je telefoon doet, zijn prikkels voor het brein die verwerkt moeten worden. Die energie kan je op bepaalde momenten beter gebruiken voor andere zaken. Het is altijd goed om te overwegen hoeveel waarde je moet hechten aan social media en dus ook je smartphone. Je hoeft namelijk niet (altijd) direct te reageren op WhatsApp of andere berichten die je via de telefoon ontvangt. In mijn ogen wordt het leven zonder social media een stuk mooier en rustgevender.

Weg met de negativiteit
Negativiteit kost ontzettend veel energie, zonde! We kunnen (meestal) zelf kiezen of wij bepaalde negativiteit toelaten in ons leven of niet. Laat mensen die energie vreten niet toe in jouw leven en geef ze geen vrijspel om zoveel invloed uit te oefenen op jouw leven. Jij bent de baas in wie je toelaat en wie niet. Gun jezelf alleen mensen die jou waardevol vinden als mens. Doe iets aan de zaken die jou dagelijks storen. Repareer wat kapot is, zoek een leukere baan waar je voldoening uit haalt en zoek mensen op met positieve energie.

Het belangrijkste is dat je je er bewust van bent en er aan wilt werken. Hopelijk kunnen mijn tips jou helpen naar een energieker bestaan.


One Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.