No to alcohol?

Nee, ik heb het hier niet over de alcoholische dranken, maar over alcohol in onze verzorgingsproducten. Mijn vino kan niemand mij afnemen, uiteraard. In veel producten zit alcohol verwerkt, maar hoe slecht is het eigenlijk? Alcohol zit in producten om een bepaalde substantie te krijgen. Ingrediënten die niet met elkaar willen mengen, kunnen dan alsnog met elkaar gemengd worden. Hoe hoger het ingrediënt in de lijst staat, hoe hoger de concentratie. Ook wordt alcohol gebruikt om de houdbaarheid te verlengen en om bacteriën te doden. Bepaalde soorten alcohol zullen snel vervliegen, waardoor een bepaald product, zoals een tonic, niet plakkerig aanvoelt na gebruik op de huid. Niet alle soorten alcohol in producten zijn slecht, de een werkt uitdrogend, de andere verzorgend. Merken zijn natuurlijk ontzettend slim door een minder herkenbare naam dan ‘alcohol’ te gebruiken in de ingrediëntenlijst. Ik heb voor jou een overzicht gemaakt van welke soort alcohol je beter kan vermijden, én welke prima is.

Vette alcohol soorten
Er zijn een aantal “vette” alcohol soorten, waaronder: cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol, alcohol en stearyl alcohol. Ze worden vaak verward met de “slechte” alcohol die in producten voorkomt. Deze alcohol wordt gebruikt als verzachtend en verdikkend middel. Daarom kan het ook goed gebruikt worden voor de droge huid.

Welke alcohol willen we vermijden?
De alcohol die je liever vermijdt zijn: ethanol (alcohol denat of denatured alcohol), ethyl alcohol, isopropyl alcohol en benzyl alcohol. Onder de naam SD alcohol vallen de namen ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. Deze zijn erg irriterend voor je huid. Ze worden vaak in hoge concentraties in verzorgingsproducten gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Ze werken uitdrogend, wat ook voor een huid met acné niet goed is. De huid droogt meer uit, waardoor er meer talg geproduceerd zal worden. Het zal op de lange termijn alleen maar averechts werken, want in feite beschadig je je huid met zo’n product. Buiten dat het uitdroogt, lost het de natuurlijke vetten op in het oppervlakkige deel van de huid. Deze vetten zijn nodig om te voorkomen dat je huid beschadigd raakt door irriterende stoffen, en voorkomt het dat vocht verdampt. Alcohol kan er voor zorgen dat bepaalde stoffen dieper in de huid doordringen, maar hierdoor raakt wel je huidbarrière beschadigd. Dus de stoffen komen wel dieper in je huid terecht, maar dat zijn ook de stoffen die je liever niet diep in de huid wilt hebben. En we willen juist die gehydrateerde huid!

Wolalcohol, ofwel lanoline
Betreft wolalcohol: lanoline. Hier zijn de meningen over verdeeld. Het wordt onder andere gebruikt in helende cremes van bepanthen. Sommigen zweren er bij, anderen zeggen dat je het beter kan vermijden. Het schijnt dat de huid er snel geïrriteerd van kan raken.

Met name in goedkopere producten kan je de “slechte” soorten alcohol terugvinden. Het is namelijk een goedkope oplossing. Als het in hoge concentratie is toegevoegd aan een verzorgingsproduct, kan het wel eens zijn dat je je huid meer aan het beschadigen bent, dan aan het voeden. Belangrijk punt van aandacht dus, bij het aanschaffen van verzorging. In de categorie “beauty” vind je door mij geteste producten zonder alcohol met een eerlijke review.

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.