Zorgen voor jezelf

Zorgen voor jezelf leer je als het goed is al als kind zijnde. Tandenpoetsen, eten, douchen, schone kleding aan, et cetera. Maar wat is zorgen voor jezelf nou eigenlijk? Het is zoveel meer dan een paar praktische handelingen. Ik zie vaak om mij heen dat mensen niet goed voor zichzelf zorgen. We lopen door bij stress, blijven ongezonde relaties opzoeken, blijven overwerken, blijven accepteren gekwetst te worden, negeren lichamelijke pijn, we blijven teveel alcohol drinken, werken niet aan verslavingen, ongezond eten, te laat gaan slapen, en ga zo maar door. Weten we wel hoe we goed voor onszelf moeten zorgen? Het heeft alles te maken met het bewust zijn van hóe je leeft. Hoe de kwaliteit is van je leven en hoeveel invloed je daar op kan uitoefenen. We zijn ontevreden, maar we doen er weinig tot niets aan.

Je kan je tanden bleken, en dan zijn je tanden wit. Maar zonder een échte gelukkige lach, heb je niets aan je witte tanden. Zorgen voor je innerlijk, voor je mentale gezondheid. Dit kan namelijk alleen jij doen. Er is niemand anders die dit voor jou doet.

Voelen
We zouden minder bang moeten zijn om te voelen wat we voelen en te durven veranderen. Het is natuurlijk veilig om in iets ouds en vertrouwds te blijven. Je kent immers de situatie al. Veranderingen zijn spannend, en dat vermijden we vaak liever. Deze vermijding levert ons niets op. We blijven vastgeroest zitten in het patroon. De vicieuze cirkel. Door te durven voelen wat je voelt, kan je pas echt leven. Door het verdringen en verdrukken van gevoelens die we liever niet voelen, sta je je verwerking in de weg. Je zal op deze manier blijven staan op de plek waar je staat. Het wordt niet vanzelf beter.

Luisteren naar jezelf
Zoals ik in de intro al schreef, we zorgen niet altijd even goed voor onszelf. Bij moeheid vragen we nog steeds te veel van onszelf. Bij hoofdpijn nemen we paracetamol, in plaats van te kijken naar waar de hoofdpijn vandaan komt. Het lichaam geeft de pijn niet voor niets aan, luister er dus naar. Geef jouw lichaam niet de schuld van het falen, maar luister naar wat het duidelijk probeert te maken. Luister naar jezelf als je piekert over een relatie, maak gezonde keuzes. Als je aankomt of afvalt, geeft jouw lichaam aan dat er iets niet goed gaat. Geef het de voedingsstoffen en beweging waar het iets mee kan. Zonder een gezond lichaam, zal het hoofd niet helder kunnen denken. Negeer de signalen niet.

Niet oordelen
Het is zo gemakkelijk, oordelen over jezelf. Dit gaat vaak niet om positieve gedachten, maar juist om de negatieve. Waarom ben ik zwak, waarom lukt het mij niet, waarom ben ik verdrietig, waarom faal ik, et cetera. Dan durf je te voelen, maar zit er constant een commentator in je hoofd die jou bekritiseerd. Deze gedachten zijn niet helpend, dus probeer dan ook om niet te oordelen over jezelf. Je voelt je nu eenmaal zo, dan is het beter om ervoor te zorgen, dan het te bekritiseren. Geef het aandacht. Don’t be so hard on yourself.

Van hoofd naar lijf
Als je teveel in je hoofd zit, kan je het door middel van beweging verplaatsen naar je lijf. Bewegen is een goed medicijn tegen stress. Uit onderzoek is gebleken dat matig intensief sporten een positief effect heeft op het verlagen van stress. Zoek iets wat bij je past, en wat haalbaar is. Op den duur zal je er energie voor terugkrijgen en zal je minder stress ervaren.

Zorg goed voor jezelf.

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.