Check in with yourself

Door alle drukte sta je soms niet stil bij hoe het daadwerkelijk met je gaat. Ook is het soms moeilijk om alles op een rijtje te zetten. We doen alles wat gedaan moet worden, maar vergeten ons welzijn. Sommige mensen vinden dit “zweverig” of “spiritueel”, maar dat is het niet. Dit is jezelf recht in de ogen durven aankijken. Voor the key tot gelukkig zijn, is het belangrijk om af en toe stil te staan bij hoe je in het leven staat. Maar waar begin je? Door middel van deze checklist kan jij het een en ander op een rijtje zetten. Zo creëer je overzicht en ruimte. Oh, en dit is niet enkel een checklist voor als je ontevreden bent. Deze checklist kan ook heel verhelderend zijn als je volledig tevreden bent in het leven. Let’s begin, with your check in!

Hoe voel je je? Het antwoord ‘goed’ of ‘slecht’ zou een beetje te makkelijk zijn. Kies voor minimaal 4 verschillende omschrijvingen van hoe je je nu voelt. Bijvoorbeeld: ik ben moe, vrolijk, kalm en gelijkmoedig. Hoe komt het dat ik moe ben? Ik ben moe, omdat ik een drukke en onstuimige periode achter de rug heb. Hierdoor heb ik te weinig ontspanning gehad, waardoor ik vermoeid ben. En waarom ben ik vrolijk? Ondanks de drukte van afgelopen periode, heb ik deze periode goed afgesloten. Ik ben bijna klaar met mijn studie, nieuwe baan, Young Rebel word goed bezocht, etc. Zo ga je de minimaal 4 omschrijvingen van jouw gevoel uitpluizen. Als je dit hebt gedaan, gaan we naar de tweede vraag.

Als je de vorige vraag goed uitgewerkt hebt, kan je deze vraag gaan beantwoorden. Laten we teruggaan naar het voorbeeld: ik ben vermoeid, omdat ik een drukke en onstuimige periode heb gehad. Oké, maar wat heb ik nu dan nodig? Slapen is een te simpel antwoord. Ik ben vermoeid, dus ik moet voldoende dingen doen die mij ontspanning geven. Wat komt daar bij kijken? Iets plannen waar ik energie van krijg, op tijd naar bed en op tijd weer uit bed, de agenda niet te vol plannen, etc. Maar, wat heb je nodig als je vrolijk bent? Nou, dat het zo blijft! Hoe blijf ik vrolijk? Door dingen te doen waar ik blij van word, taarten bakken, schrijven, koken, leuke series kijken, ga zo maar door. Beantwoord nu bij elke omschrijving ook wat je daarvoor nodig hebt.

Wat werkt goed, of wel: wat gaat er goed in het leven? Hierbij kan je denken aan: gezond eten, gezonde planning, tijd voor ontspanning, goed voor jezelf zorgen, etc. Het is belangrijk om ook te kijken naar wat goed gaat in het leven, in plaats van enkel te kijken naar wat niet goed gaat. Ook al voelt het soms alsof er niets goed gaat, er is altijd wel iets te vinden. Vergeet dat dus niet en sla deze stap niet over.

En wat gaat er minder goed in het leven? Hierbij kan je denken aan: te laat naar bed gaan, ongezond eten, weinig tijd voor jezelf nemen, overwerken, relaties verwaarlozen, geen goede zelfzorg, etc. Als je dit hebt opgeschreven, kan je bij elk punt nadenken waarom het niet goed gaat. Ik heb zelf een tijd gehad dat ik te laat ging slapen. En waarom? Omdat ik te moe was om op te staan van de bank (hele bekende onder de mensheid). Wat heb ik er aan gedaan? Een vaste tijd afspreken met mezelf om mij klaar te maken voor bedtijd. Een simpele oplossing, maar je moet je er wel bewust van zijn. Inmiddels lig ik weer lekker op tijd in bed. Dus wat werkt er niet goed + waarom het niet werkt. En daarna kan je ook nog de oplossing daarvoor bedenken. Dan heb je eigenlijk al in korte tijd een plan van aanpak.

Misschien ben je er bij de vorige vraag achter gekomen, dat er aan bepaalde zaken op dit moment niet iets te verbeteren valt. Dan heb je het antwoord op deze vraag al. Het is natuurlijk frustrerend als je iets niet kan oplossen of veranderen op dit moment. De enige oplossing om jezelf meer rust te geven, is om het los te laten voor nu. Accepteer dat het op dit moment is zoals het is. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is een mindset die je jezelf kan aanleren.

What can we celebrate? Nee, het hoeft hier niet te gaan om grote doelen. Ik vier vaak de kleinste dingen in het leven. Een examen gehaald, een post die veel is gelezen op mijn website, nieuwe samenwerkingen, omdat het bijna weekend is, etc. Door de kleine dingen te vieren, begin je jezelf en het leven meer te waarderen. Focus je op het positieve, dan wordt het leven ook een stuk mooier.


Met de antwoorden op de vragen ben je al een heel eind gekomen, maar nu nog actie! Op de bovenstaande link ‘check-in list’ kan je het PDF downloaden en uitprinten. Zo kan je alle stappen gemakkelijk invullen. Het gaat helaas niet vanzelf, hiervoor is écht jouw energie en tijd nodig. Heb vertrouwen, good luck!

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.