Voornemens aka doelen

Het nieuwe jaar gaat bijna van start. Vaak gaan we nadenken over afgelopen jaar en over wat er goed en minder goed ging. En dan komen we altijd uit op “voornemens”. Ik weet nooit precies of ik vóór of tegen nieuwjaar voornemens ben. Aan de ene kant is het goed dat je stilstaat bij nieuwe doelen, aan de andere kant moet je direct werken aan je doelen, in plaats van te wachten tot het nieuwe jaar. Maar laten we in dit geval uitgaan van het positieve! Het stellen van nieuwe doelen is goed. Het bedenken van nieuwe doelen is niet moeilijk, maar hoe kan je ze behalen? Belangrijk is natuurlijk dat doelen haalbaar zijn. Doordat ze haalbaar zijn, voorkomt het ook teleurstelling. Het doel van het stellen van doelen is natuurlijk om een fijner en gelukkiger leven te krijgen. Doelen halen heeft naar mijn mening meer kans op slagen als je het voor jezelf noteert ergens. Maak voor jezelf een doelen boekje en houd het hier in bij. Ik zal mijn eigen doelen als voorbeeld nemen in de tekst.

Wat wil je bereiken? Waar loop je tegen aan, of wat gaat er juist goed en wil je volhouden? Ik wil in ieder geval volhouden dat ik voldoende balans heb tussen hetgeen wat gedaan moet worden, en hetgeen waar ik ontspanning in vind. Ik loop regelmatig tegen de lamp, doordat ik mijn vermoeidheid negeer. Ik ben iemand die altijd maar blijft doorlopen. Dit zijn niet zozeer nieuwe doelen, maar wel punten die mijn aandacht nodig blijven hebben. Daarnaast wil ik nóg minder schermtijd. Hiermee bedoel ik minder op mijn telefoon kijken. Mijn laptop gebruik ik enkel nog voor Young Rebel, en TV enkel voor Netflix. Het is beter voor de rust en de gezondheid om de telefoon links te laten liggen. Met een telefoon kill ik mijn kostbare tijd, en dat vind ik zonde. Laat ik zeggen dat ik mijn schermtijd wil terugbrengen naar maximaal 2 uur op een dag.

Hoe bereik je het doel? Wat heb je nodig om het doel te bereiken? Mijn beide doelen hebben een goede agenda planning nodig. Ik heb inmiddels level expert behaald in het plannen in mijn agenda, en houd zo goed de drukte in de gaten. Daarnaast creëer je met een agenda overzicht en hoef je niet alles te onthouden. Ook ben ik fan van to do lijsten. Ik hoef dan niet meer bang te zijn iets te vergeten. Mijn schermtijd kan ik terugbrengen door een timer te zetten op apps (WhatsApp, 9GAG). Op deze manier word je gemakkelijk herinnert aan de schermtijd.

Bij sommige doelen heb je hulp nodig, denk bijvoorbeeld aan het starten van een therapie. Hiervoor heb je een therapeut nodig. Als je meer wilt sporten, heb je misschien een stok achter de deur nodig van iemand. Dit kan een vriend of vriendin zijn, maar ook een coach. Het is helemaal niet erg om hulp nodig te hebben van iemand, zolang jij je doel maar behaald. Soms kan je ook al geholpen zijn met het lezen van verhalen op het internet, bijvoorbeeld ervaringsverhalen van anderen.

Bij een doel hoort een einddatum. Althans, in ieder geval een datum om te evalueren. Soms is een doel toch te hoog gegrepen en kan je kijken naar hoe het wel haalbaar wordt voor je. Het geeft ook niet als dat het geval is, soms is iets moeilijker om te veranderen of vol te houden dan het lijkt. Belangrijk is dat je niet opgeeft. Voor bepaalde doelen is het soms goed om wekelijks te evalueren, zoals de bedtijden. Voor sommige doelen kan je maandelijks evalueren. Als je doel is om af te vallen, moet je wel eerlijk zijn tegen jezelf. Geef jezelf en de lichaam de tijd om kilo’s kwijt te raken.

Op de bovenstaande link kan je het ‘mijn voornemens’ PDF downloaden en uitprinten. Zo kan je alle stappen gemakkelijk invullen. You. Can. Do. It. Ik geloof in jou. Geloof in je eigen kracht, dat is het halve werk. Geef niet op.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.