Mijn verhaal over detoxen #1 waarom

In deze detox serie van 3 artikelen ga ik je vertellen waarom ik detox, hoe ik detox en wat het resultaat is. Ik volg absoluut geen streng detox dieet, omdat ik er niet van overtuigt ben dat dit gezond is voor een lichaam. Ik eet en drink normale hoeveelheden, maar de focus ligt op gezonde en voedzame voeding. Ik deel in deze serie mijn ervaring en mijn verantwoorde manier van detoxen.

Voorbeelden van redenen om te gaan detoxen zijn:

  • Structuur aanbrengen in eet,- en drinkpatroon
  • Roken
  • Alcoholgebruik
  • Suikerverslaving
  • Overmatige stress
  • Slecht dag-, en nachtritme
  • Niet natuurlijke cosmetica of huidverzorging
  • Slechte voeding
  • Vermoeidheid
  • Afvallen

Wat is detoxen? Detoxen betekent ontgiften, je ontgift je lichaam van afvalstoffen en gifstoffen. Tijdens een detox neem je voeding die veel vitamines en mineralen bevatten. Producten die moeilijk verteerbaar zijn zoals suiker, vlees en melkproducten, neem je tijdens deze periode niet. Er zijn veel verschillende onverstandige manieren om te detoxen, en deze raad ik dan ook zeker af. Denk bijvoorbeeld aan thee,- en sapkuren, overmatig veel water drinken, superfoods en pillen. Hierdoor riskeer je onder andere dat je een vitaminetekort krijgt of zelfs een watervergiftiging. De meningen over detoxen zijn uiteenlopend, en de werking is dan ook niet wetenschappelijk bewezen. Afhankelijk van welk detox dieet jij wilt volgen, is het altijd verstandig om dit eerst te overleggen met een huisarts.

Ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan allerlei vormen van vervuiling, denk aan (schadelijke) e-nummers in voedsel, kant en klare maaltijden, uitlaatgassen, suikers,  cosmeticaproducten, zout en junkfood. Gelukkig hebben we allemaal ons eigen detox systeem in ons lichaam: de lever en nieren. Zonder deze organen zouden we allang overleden zijn. Toch kan detoxen jou ondersteunen om een bepaald doel te behalen.

Ja, waarom doe ik aan detoxen? Zoals ik hierboven al beschreef, de focus ligt op gezond en voedzame voeding waar mijn lichaam iets mee kan. Ik ben jong, ik eet gevarieerd en gezond, beweeg voldoende en heb geen slechte gewoontes zoals roken en drink af en toe een wijntje. Kortom: het detoxen is niet nodig. Maar waarom doe ik het dan toch? Het helpt mij om meer structuur te krijgen in mijn eet en drinkpatroon, daarnaast is het voor mij ook een periode dat ik radicaal stop met (toegevoegde) suikers. Ik eet niet veel suiker, maar ook die 3 koekjes per dag skip ik tijdens een detox dieet. Suiker zit natuurlijk ook in fruit en andere producten, maar enkel de toegevoegde suikers vermijd ik tijdens een detox. Daarnaast werkt het ook goed voor de lijn. Je zou het kunnen zien als een korte reset en een gezonde boost.

Vooral in drukke periodes kom ik soms een beetje in zo’n eetpatroon sleur. Eet regelmatig hetzelfde, gezonde snacks worden vervangen door makkelijke snacks die veel suiker bevatten en het plezier in eten bereiden wordt minder. Vaak merk ik dit wel op, maar is het lastig om dit aan te passen in alle drukte. Het helpt om dan een datum te kiezen waarop ik start met detoxen en cold turkey stop met het eten van voeding waar mijn lichaam niets mee kan. Ondanks dat de effectiviteit van detoxen niet wetenschappelijk bewezen is en de meningen verdeelt zijn, kan ik wel zeggen dat mijn manier van detoxen veilig en effectief is voor mij. Door het detoxen onderbreek ik de opgebouwde ‘verkeerde’ gewoontes, en dat is natuurlijk voor niemand slecht. Het hangt helemaal af van hoe en waarvoor je het doet.

Met periodes heb ik dagelijks maagpijn, doordat ik een middenrifbreuk heb. Hierdoor ligt mijn maag hoger dan hoort, organen liggen door de te grote opening in het middenrif op een verkeerde plaats in de buik en borst. Bepaald eten kan ik dan ook niet eten, omdat ik daar vrijwel direct voor een lange tijd maagpijn krijg en de maaginhoud na elke maaltijd terugloopt in de slokdarm. Soms heb ik dan een aantal weken dagelijks maagpijn. De maagwand is dan zo geïrriteerd, waardoor ik vergelijkbare pijn krijg als met een maagbloeding. De enige manier voor mij om van mijn maagpijn af te komen, is om mijn detox dieet te volgen. Back to basic. Dus ook voor mijn maagprobleem is het detoxen helpend.

Natuurlijk gaat het allemaal om het resultaat, niet omdat het leuk is om jezelf te kwellen met geen taart en koek eten. In het begin vind ik het altijd zwaar, maar na een paar dagen zit ik al snel in de flow van het nieuwe voedingspatroon. Mocht je nog vragen hebben of opmerkingen, dan mag je die in de reacties achterlaten. Ben je benieuwd naar hoe ik detox én het resultaat? Binnenkort kan je in artikel #2 lezen hoe ik detox, en lees je in artikel #3 de resultaten. Abonneer je voor de zekerheid, dan mis je niets!

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.