Internationale Vrouwendag

Het is vandaag internationale vrouwendag! En daar moeten we even bij stilstaan. Omdat ik dit een belangrijk onderwerp vind, wil ik hier op Young Rebel aandacht aan besteden. Op 8 maart staan we stil bij economische zelfstandigheid, seksueel geweld, empowerment, zorg en arbeid, discriminatie en racisme. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht.

You should never let your fears prevent you from doing what you know is right.

Op deze belangrijke dag herdenken we de eerste staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie op 8 maart 1908 in New York. De vrouwen staakten voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie.

In Nederland hebben wij vrouwen in theorie dezelfde rechten als mannen, maar helaas zelfs vandaag de dag is onze positie niet gelijk aan mannen. In Nederland ervaren vrouwen onder andere meer ongewenste seksuele aandacht op werk, heeft bijna de helft van de vrouwen sinds haar 15e levensjaar te maken gehad met lichamelijke of seksueel geweld, en is onze beloning van werk niet gelijk aan de man.

De stereotype denkbeelden over de traditionele rolverdeling zorgen er mede voor dat vrouwen achtergesteld worden ten opzichte van de man. We kennen allemaal de uitspraak “het enige recht van de vrouw is het aanrecht”. Ook anno 2021 speelt de ongelijke machtsverhouding tussen man en vrouw een grote rol.

Never apologize for being a powerful woman.

Ik ben mij vaak niet bewust van de verschillende behandeling tussen man en vrouw, maar ook ik heb ermee te maken. Toch ga ik ‘s avonds zelden alleen over straat en pak ik ‘s avonds ook niet meer het openbaar vervoer. Helaas is dit niet enkel uit angst, maar ook uit ervaring. Ook is het voor bepaalde mannen nog steeds onacceptabel dat een vrouw draagt wat zij wil dragen, en voelen zij de behoefte om vrouwen na te roepen. Vandaag de dag worden er nog steeds vrouwen besneden en onderdrukt, moeten zij vluchten als zij kiezen voor hun eigen leven en weg.

Het is belangrijk dat je als vrouw opkomt voor jouw rechten. Je bent geen bezit, geen object en evenveel waard als een man. Laat je nooit respectloos behandelen, steek een middelvinger op naar degene die dat wel doen. We zijn ontzettend sterk en krachtig, ook wij zullen moeten doorvechten voor de gelijke behandeling, voor onszelf, maar ook voor alle andere vrouwen in de wereld. De strijd voor gelijke rechten voor vrouw en man. Alleen samen kunnen we hiervoor zorgen. We verdienen respect, waardering, vrijheid en liefde.

9 Comments

 1. Mitali sancheti

  Thanks for your kind follow! It would have been my pleasure praising and supporting your blog!
  But the problem is that i don’t understand this language you’re writing in. In fact, i don’t even know what language it is!! I am sorry๐Ÿ˜”

  Liked by 2 people

  1. young-rebel.com

   Ah! No sorry, it’s Dutch haha. I understand. But if you’re really curious: I have a translate function on my blog, if you click on a post on my website, you can see a translate widget. Maybe I should start a blog in English, i’ll think about it ๐Ÿ˜Š๐ŸŒป

   Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.