Mijn verhaal over detoxen #2 hoe

In mijn post van vorige week kon je lezen waarom ik detox. Om een goed beeld te krijgen van mijn manier van detoxen en de gedachte erachter, raad ik je aan om te beginnen bij post #1. Mocht je deze post niet gelezen hebben, klik dan hier. Vergeet je niet te abonneren, zodat je in toekomst niets mist! In deze serie van 3 vertel ik jou waarom ik detox, hoe ik detox en wat de resultaten zijn.

Als ik ga detoxen, kies ik er meestal voor om 3 tot 7 dagen dit dieet te volgen. Je kan er ook voor kiezen om dit korter of langer te doen. Mijn ervaring is dat ik na minimaal 3 dagen effect voel, en dat na 7 dagen het doel bereikt is voor mij. Dit is dus persoonlijk. Na deze periode van 3 tot 7 dagen, probeer ik natuurlijk wel zo goed mogelijk dit dieet aan te houden. En over welk dieet heb ik het dan? Dat ga ik je nu vertellen.

Zoals je in post #1 kon lezen, volg ik geen streng detox dieet. Ik focus mij op de gezonde en voedzame voeding, en vermijd ik voornamelijk toegevoegde suikers, vlees, melkproducten en slechte e-nummers. Maar wat eet en drink ik dan wel?

Ik maak gebruik van juices, of wel sapjes. Deze zijn een aanvulling op de “normale” voeding en mijn 2,5 liter water die ik dagelijks drink. Er zijn veel bedrijven die een detox kuur met juices aanbieden voor absurd hoge prijzen. In de eerste instantie wilde ik een leuke samenwerking aangaan, maar hier heb ik van afgezien. Zo zijn er sapkuren voor €100,- op de markt voor een paar dagen. Voor dat bedrag kan je zelf een slowjuicer kopen en zelf je sapjes maken. Houd er wel rekening mee dat een blender en sapcentrifuge iets anders is dan een slowjuicer. Een slowjuicer perst het sap langzaam uit groente en fruit. Dit is anders dan bij een sapcentrifuge of blender, die groente en fruit vermaalt en het sap eruit slingert. Slowjuicers geven hierdoor beter sap dan sapcentrifuges. Een banaan kan je beter wel (met bijvoorbeeld een beetje sojamelk) in de blender doen, omdat dit in een slowjuicer geen sap geeft. Daarna kan je dit banaan-soja mengsel bij het sap gieten. Met mijn slowjuicer maak ik op dag één ongeveer 1,5 liter sap voor twee dagen. Wat gaat er zoal allemaal in?

Bleekselderij: goed om je lichaam te detoxen en voor gewichtsverlies. Bleekselderij reinigt je lever en kan ook zorgen voor een lager vetgehalte in de lever. In bleekselderij zit bovendien een wonderbaarlijk, olieachtig stofje NBP, wat het opgeblazen gevoel tegengaat en je spijsvertering verbetert.

Citroen: bevat veel vitamine C en kalium, wat goed is voor de weerstand. Vitamine C versterkt je immuunsysteem en de kalium bevordert de werking van je hersenen en zenuwsysteem. Daarnaast helpt het om je bloeddruk op peil te houden.

Gember: staat bekend om zijn zuiverende werking. Het heeft een reinigende werking op je lymfestelsel. De lymfeklieren voeren schadelijke stoffen af, met name bij ontstekingen. En gember zorgt er ook nog eens voor dat je lekker warm blijft, ideaal voor de koukleumen dus. En natuurlijk kan je van gember ook lekkere gemberthee maken. Als je gemberthee te pittig vindt, kan je er altijd een beetje munt of honing aan toevoegen.

Appels: zijn rijk aan antioxidanten.

Wortels: bevatten carotenoïden die in het lichaam worden omgezet in vitamine A. Vitamine A helpt bij het gezond houden van de huid en helpt om scherp te blijven zien. Daarnaast heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem.

Bieten: hebben heel veel gezondheidsvoordelen. Het wordt wel gebruikt om de sportprestaties mee te verbeteren (natuurlijke dopamine), verbetert het de doorbloeding van de hersenen en gaat het ontstekingen tegen.

Banaan: bevat veel vezels en zorgen voor een verzadigd gevoel.

Biologische kokosmelk: kokosmelk bevat de vitaminen C, E en B. Vitamine C en E kunnen helpen om het immuunsysteem te stimuleren en B-vitamines zijn verantwoordelijk voor de energie van de cellen. Kokosmelk is verder rijk aan magnesium, kalium, fosfor en ijzer.

Sojamelk zonder toegevoegde suikers: omdat ik over soja verschillende verhalen lees, kan ik niet vertellen of dit daadwerkelijk gezond is. Ondanks dat gebruik ik liever sojamelk dan gewone melk.

Zoals je ziet maak ik vooral gebruik van groenten, omdat er in fruit ook veel suiker zit. Persoonlijk vind ik deze sapjes goed te drinken, uiteindelijk gaat het mij om dat het gezond is, en niet zozeer om een lekker drankje klaar te maken. Als je het echt niet lekker vindt, kan je natuurlijk altijd iets van fruit toevoegen. Let wel op dat zacht fruit niet in de slowjuicer kan, doe dit dus altijd in de blender met eventueel een beetje sojamelk, kokosmelk of water. Het vermengd overigens gewoon goed met het sap uit de slowjuicer. En het leuke is dat je elke keer weer kan afwisselen, het is jouw feestje! Op deze manier kan je het detoxen leuk(er) maken.

Let ook goed op de hoeveelheden eten die je tot je neemt. Eten tot je helemaal vol zit, is eigenlijk niet goed. Stop nét voordat je dat opgeblazen volle gevoel krijgt. Op deze manier hoeft je lichaam niet keihard te werken om alles te verteren, en gaat niet alle energie naar je overvolle maag die nu alles moet gaan verteren. Let ook goed op de tijden dat je eet. Ik eet niet voor het slapen gaan, omdat dit totaal niet functioneel is. We eten omdat we energie nodig hebben. Na het avondeten eet ik niet meer, het avondeten is voldoende om de avond en nacht mee door te komen.

In de ochtend start ik met een sapje en een glas water. Vaak neem ik na een uur een broodje met muhammara, of een avocado. Soms kies ik er voor om ook gluten te vermijden, omdat ik hier vaak maagpijn van krijg. Verder ben ik anti voedsel hypes, zoals het niet eten van gluten terwijl je geen glutenallergie hebt. Ander opties voor ontbijt zijn: gekookt ei, soja yoghurt met bessen en banaan of toast met hummus, tomaat en sla. Het internet is onze beste vriend betreft recepten, er zijn oneindig veel variaties.

Als lunch kies ik voor een salade én een zelfgemaakt sapje. Ook betreft salades zijn de variaties oneindig. Een salade kan je bijvoorbeeld vullen met noten, appel, paprika, tomaat, perzik, radijsjes, pijnboompitten, couscous of asperges. En voor de finish in touch kan je kiezen voor een balsamico dressing, pesto, mosterd-honing dressing, een  yoghurtdressing, of een beetje olijfolie. Simpel om te maken en lekker gezond. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kan je er ook nog een gekookt ei bij eten.

Het avondeten houd ik vaak ook licht verteerbaar. Zoals ik eerder al schreef, eet ik geen vlees tijdens een detox periode. Ook eet ik meestal geen pasta. Wat ik graag maak tijdens deze periode, is bijvoorbeeld pompoenpuree met asperges, rijst met veel groente (tauge, ui, sperziebonen, broccoli en wortel), zoete aardappel met groente uit de oven, Marokkaanse couscous met groenten of tortilla met groenten. Dit klinkt misschien ontzettend saai, maar hé, er bestaan kruiden. Bij de zoete aardappel gebruik ik altijd gerookte paprikapoeder en komijn, bij rijst doe ik altijd een beetje sambal en ketjap, en ui en knoflook zijn ook heerlijk bij groenten. Met een beetje creativiteit draai je zo een lekkere maaltijd in elkaar.

Het is geen geheim dat ik graag in de keuken sta en lekkere taarten bak. In deze detox periode koop en bak ik geen taarten, en worden deze ongezonde snacks vervangen door gezonde snacks (huilen, geen taart). En welke gezonde en makkelijke snacks eet ik? Ik heb vrijwel altijd cherrytomaten in huis, deze stop je ook makkelijk in je tas. Verder eet ik graag komkommer, appel (met kaneel), noten, banaan, rijstwafels, biologisch gedroogd fruit, en snack wortels. Ik eet wel driemaal daags een snack, anders trek ik het niet. Ik eet het liefst de hele dag door, omdat ik een snelle stofwisseling heb.

Detoxen doen we natuurlijk uiteindelijk om een gezondere lifestyle te krijgen. Naast voeding hoort beweging daar ook bij. Ik houd niet van halve veranderingen, we pakken gelijk alles aan. Hiermee doel ik niet dat je direct als een fitgirl of fitboy in de apparaten moet gaan hangen, maar maak bijvoorbeeld wel elke dag een goede wandeling. Download een stappenteller, kies je stappendoel (liefst 10.000 per dag) en wandel stevig door. Ben je wel het sportschooltype, dan moet je je detoxschema daar op aanpassen. Meer beweging = meer energie nodig = meer voeding. Ik probeer minimaal drie keer per week een wandeling te maken van 10.000 stappen. Ook ik heb niet altijd zin om dit te gaan doen, maar hé, het wordt niet vanzelf beter.

Op de bovenstaande afbeelding zie je een schema van een detox dag van mij. Neem niet klakkeloos mijn schema over, maar kijk naar een realistisch en gezond schema voor jezelf. Als je fysiek zwaar werk doet, zal je meer voeding nodig hebben dan iemand die zittend werk doet. Belangrijk dat je je hier dus in verdiept! Je kan op de onderstaande balk het gratis lege schema downloaden, zodat je het zelf kan invullen.

Ik hoop dat ik je zo een duidelijk beeld en idee heb kunnen geven over hoe mijn detox periode eruit ziet. Mocht je nog vragen hebben of opmerkingen, dan mag je die in de reacties achterlaten. Ben je nieuwsgierig geworden naar wat de resultaten zijn na het detoxen? Binnenkort kan je mijn resultaten lezen in artikel #3. Abonneer je voor de zekerheid, dan mis je niets!

10 Comments

 1. henk50

  Ik houd me er niet zo mee bezig, maar als ik kijk welke voedingsstoffen voor mijn gevoel ‘goed’ zijn herken ik er wel een paar, zonder dat ik het wist. Ik drink graag bietensap, net zoals wortelsap. In Duitsland veel beter en goedkoper te koop dan in Nederland. Gember vind ik ook een prima idee.

  Liked by 1 person

  1. young-rebel.com

   Klopt! Wortelsap is ook heel lekker. Ik maak het meestal vers, en anders die van zonnatura. Deze zijn inderdaad vrij prijzig. Ja, gember is ook wel lekker bij rijstgerechten (bij curry’s). Groet! 🌻

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.