Alles over gezichtsverzorging

Regelmatig schrijf ik over beautyproducten, maar hoe verzorgen we onze huid nou eigenlijk het beste? Met een goede huidverzorgingsroutine kan ik mij op stressvolle dagen als herboren voelen. In deze post geef ik je een uitleg over hoe je je huid het beste kan verzorgen en wat voor product hierbij past. Lees hier alles over het reinigen van de huid, exfoliëren, serums en boosters én hydrateren.

Reinigen
Een echte must is het ‘s ochtends en ‘s avonds reinigen van de huid. Altijd als ik vrouwen vraag naar hun routine, wordt reinigen vaak overgeslagen. Het nut van reinigen wordt vaak onderschat. Door het reinigen worden de werkzame stoffen in een crème of serum beter opgenomen in de huid, hierdoor kan er huidverbetering plaatsvinden. Juist na een nacht slapen heeft de huid behoefte aan een reiniging. In de nacht scheidt de huid namelijk vet en afvalstoffen uit, die niet met water te verwijderen zijn. Om verstopping van de poriën te voorkomen, is het dus van belang dat je in de ochtend én de avond reinigt. Er zijn ontzettend veel soorten reinigers op de markt, hierdoor is het lastig om precies te zeggen wat goed bij jouw huid past. Belangrijk bij het uitzoeken van een nieuw product is dat je je huid goed kent en let op de ingrediënten die er in het product zitten (alcohol, parfum, siliconen, etc.). Veel vrouwen met een vette huid gebruiken de verkeerde reiniging, agressieve reinigingsproducten. Door de huid extreem uit te drogen, gaat de huid meer talg aanmaken. Met als resultaat: een vette huid. Met name goedkope huidverzorgingsproducten bevatten vaak alcohol (lees hier alles wat je moet weten over alcohol in cosmetica). Er bestaan veel verschillende soorten reinigers, waaronder:

• Cleansing oil en balm
Deze manier is iets minder bekend dan de andere reinigers, onterecht want het is mijn favoriet. En waarom is het mijn favoriet? Omdat de huid er écht schoon van wordt. De meeste cleansers bestaan hoofdzakelijk uit water, maar doordat we steeds meer gebruik maken van waterproof make-up en SPF (zonnebescherming), zijn deze producten lastig te verwijderen met water. Vette, in olie oplosbare substanties worden het best opgelost door producten op oliebasis. Bij een cleansing oil en balm is het belangrijk dat je je gezicht dubbel reinigt, ofwel ‘double cleansing’. Met double cleansing haal je al het vuil van je huid. De eerste reiniging op oliebasis breekt de waterproof make-up, spf en talg af op het huidoppervlak. Bij de tweede reiniging met een cleanser op waterbasis wordt de huid veel dieper gereinigd. Hiermee reinig je diep in de poriën en verwijder je alle onzuiverheden. Helaas gebruiken veel vrouwen dit product verkeerd. Een cleansing oils en balms breng je met de vingertoppen aan op een droge huid. Als je het op een natte huid aanbrengt, gaat het hele principe (van het hechten van olie op de huid aan de olie van de cleanser) weg. Dit masseer je goed in. Daarna maak je je vingertoppen nat en masseer je het water over de olie heen, hierdoor krijg een melkachtige substantie. Nadat je dat hebt afgespoeld ga je verder met de cleanser op waterbasis.

• Reinigingsgel en reinigingsschuim
Een reinigingsgel of reinigingsschuim is vaak geschikt voor de normale, gecombineerde of vette huid. Bepaalde reinigingsgels zijn ook geschikt voor de gevoelige huid, maar het kan zijn dat deze te intens reinigen.

• Reinigingscrème
Voor de droge en gevoelige huid is een reinigingscrème meer geschikt. Een reinigingscrème heeft een dikke en romige substantie. Deze reiniging biedt ook verzorging en verwijdert dan ook niet de belangrijke vetten van de huid. Masseer de crème in en spoel het daarna goed af met water.

• Toner en tonic
Er bestaan twee verschillende soorten toners: toners op basis van alcohol en op basis van water. Doordat alcohol de huid kan irriteren, is een toner op waterbasis vaak beter. Als je een gevoelige huid hebt, is het goed om ook op ingrediënten als parfum te letten. De toner gebruik je na het reinigen om de huid te herstellen, maar ook om de sporen van het andere reinigingsmiddel te verwijderen. Je doet de toner op een wattenschijfje en reinigt het gezicht en de hals van binnen naar buiten. De huid voelt na een toner altijd fris en schoon aan. Een tonic waar ik erg enthousiast over ben is de tonic van Pixi Skintreats Glow Tonic.

• Micellair water
Micellair is helemaal hot, het verwijderd je vettige lipstick, oogmake-up en foundation. Daarbij lost micellair niet de belangrijke vetten op van je huid. Net als bij een toner doe je dit op een wattenschijfje, en reinig je het gezicht en de hals van binnen naar buiten. Voor waterproof make-up is micellair water niet voldoende, maar een cleansing oil bijvoorbeeld weer wel.

Exfoliëren
Het geheim voor een stralende en babyzachte huid is exfoliëren (scrubben). Je huidcellen vernieuwen constant en door de schadelijke stoffen van buitenaf maakt het lichaam extra cellen aan. Als we deze dode huidcellen niet regelmatig verwijderen, veroorzaken ze verstopte poriën, puisten en een doffe huid. Vaak hoor ik dat vrouwen hun huid ongeveer drie keer per week exfoliëren. Hoevaak jij je huid wilt exfoliëren, is afhankelijk van jouw type huid én het product dat je gebruikt. Op elk product staat een gebruiksaanwijzing en een advies met hoe vaak je het product per week kan gebruiken. Er zijn exfolianten die werken als een gezichtsscrub, met een fijne of grove korrel. Ook bestaan er exfolianten die dieper in de huid werken, dat noemen we chemisch exfoliëren. Deze Peel & Polish van Pixi Skintreats vind ik heel fijn om wekelijks te gebruiken.

Deze producten werken met AHA’s en BHA’s. Alfahydroxyzuren, beter bekend als AHA’S of fruitzuren, is een groep organische ingrediënten. De meest bekende zijn glycolzuur, melkzuur, appelzuur, citroenzuur, pyrodruivenzuur en wijnsteenzuur. AHA’s bevorderen ook de vorming van collageen en hyaluronzuur in de huid. De meest voorkomende BHA is salicylzuur, afkomstig van wilgenschors. Salicylzuur komt uit dezelfde ‘familie’ als aspirine en heeft net aspirine ook ontstekingsremmende eigenschappen. Bij een jongere huid die nog geen problemen heeft met een vertraagd celvernieuwingsproces, maar wel te maken heeft met onderhuidse verstoppingen, ontstekingen en acne, is een BHA aan te raden. Belangrijk is om na het exfoliëren een SPF (zonnebescherming) te dragen , omdat de huid gevoelig is voor zonlicht. Het beste is om de zon te vermijden.

Serums en boosters
Een serum is een aanvulling op een crème en breng je dus aan vóórdat je je crème aanbrengt. Een serum is een vloeistof met een hoge concentratie aan werkzame bestanddelen. Door deze hoge concentratie kan een serum zeer effectief zijn bij huidproblemen en helpt het je huid te herstellen en te vernieuwen. Een serum bevat ten opzichte van een crème kleine moleculen. Hierdoor kan een serum veel efficiënter en sneller worden opgenomen door de huid. Doordat het snel wordt geabsorbeerd, ligt het veel lichter op de huid dan een crème. Let wel op dat een serum geen vervanger is, maar een aanvulling.

Een booster lijkt op een serum, maar in een booster is er slechts van één ingrediënt een hogere concentratie aanwezig. Dit is handig bij huidproblemen, omdat je zo gericht te werk gaan. Een serum breng je dun aan op de huid met je vingertoppen.


Hydrateren
En natuurlijk, last but not least: hydrateren! Na het reinigen is het ontzettend belangrijk om je huid te voeden met een hydraterend product. Ik ben groot fan van masker, deze geven de huid een boost. Kies voor een goede hydratatie voor een vochtinbrengend masker, met ingrediënten als glycerine, vaseline en paraffine. Helaas worden er aan maskers ook een hoop slechte ingrediënten toegevoegd, zoal alcohol, parfum, Sodium lauryl sulfaat, Aceton en Propylene glycol. Check dus altijd even de ingrediëntenlijst voordat je iets op je huid smeert. Bepaalde stoffen beschadigen de huid. Geen zin of geen tijd voor een masker? Check dit Pixi Skintreats In-Shower masker, ideaal voor tijdens het douchen.

Om rimpels, vlekjes en uitdroging tegen te gaan, is het belangrijk om een dagcrème te gebruiken met een SPF (zonnebescherming). Houd er wel rekening mee dat producten met een lage SPF maar voor korte tijd werken. Bij een bewolkte grijze dag is het verstandig om minimaal een SPF 15 te dragen, bij zonniger weer is factor 30 goed (mits je het op de juiste manier gebruikt en regelmatig smeert uiteraard). De huid hersteld ‘s nachts, hierdoor is het belangrijk dat je een nachtcrème gebruikt met herstellende ingrediënten. De crème zorgt ervoor dat de huidbarrière versterkt én gaat het vochtverlies tegen. In voor wat nieuws en wil je iets 100% natuurlijks gebruiken? Een tijdje terug heb ik pure aloë Vera gel gemaakt en getest, lees hier het artikel. Net als bij alle andere producten geldt: kijk goed naar wat jouw huid nodig heeft!

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.