Bye automatische piloot, hi life

Tijdje geleden zat ik bij de tandarts, en daar hadden we het over leven op de automatische piloot. Eigenlijk vind ik niets erger dan volledig leven op de automatische piloot, niet meemaken wat er om je heen gebeurd. De sleur. Leef jij op de automatische piloot? Wat heb je onderweg allemaal gezien toen je in de auto zat of op de fiets? Vaak weten we het helemaal niet. Natuurlijk kan leven op de automatische piloot in bepaalde gevallen functioneel zijn, met name op momenten als het leven even tegenzit. Totdat je niet meer stilstaat bij hoe je je ergens over voelt, en de automatische piloot jouw leven overneemt. Maar hoe komen we in het hier en nu en hoe worden we bewuster?

Op de vraag wat ik allemaal gezien heb onderweg naar de supermarkt kan ik niet goed antwoord geven. Ik pakte mijn fiets, deed muziek in, en ging recht op mijn doel af, namelijk het bereiken van de supermarkt. Het stuk tussen mijn huis en de supermarkt is compleet wazig voor mij. Dit is natuurlijk geen ramp, maar het leven kan een stuk leuker worden als je wél wat bewuster bent van alles om je heen.

Kijken, kijken en nog eens kijken
Allereerst zou iedereen moeten stoppen met het kijken naar anderen op social media of TV, en vooral ons eigen leven moeten leiden. We worden te makkelijk geprikkeld en geëntertaind door alles met een scherm. Neem (tijdelijk) afscheid van de social media accounts en TV, op deze manier kan je je goed focussen op je eigen leven. Ik schrijf natuurlijk wel vaker over hoe funest social media is voor een mens, en ben er dan ook nu weer van overtuigd dat het zeker niet bijdraagt aan een bewuster en dus gelukkiger leven. Kijk om je heen, niet naar een scherm!

Doelen stellen en uitdagingen
Wat maakt het leven leuk? Precies, uitdagingen. Met nieuwe uitdagingen is het onmogelijk om op de automatische piloot te werken. Niemand wordt blij van dag in dag uit hetzelfde, we moeten opzoek naar iets wat ons activeert en enthousiast maakt. Altijd al willen squashen of boksen? Waarom ga je dat niet “gewoon” doen? Of vind je je baan niet meer leuk? Dan wordt het tijd dat je iets leuks gaat zoeken. Misschien wil je al jaren iets creatiefs maken, go for it.

Patroononderbrekingen
Breng verandering in je dagelijks leven. De key om uit je dagelijkse sleur te komen, is door elke dag en week iets anders te doen. Zoals wat dan?
• Rijd een andere route naar werk of naar de supermarkt
• Doe elke week iets wat je eigenlijk normaliter niet doet
• Kook op een dinsdag een tweegangen menu
• Zeg ‘ja’ op iets waar je normaal ‘nee’ op zegt
• Beweeg kort een aantal keren op een dag, bijvoorbeeld rek en strek oefeningen
• Bewust ademhalen
• Ga een route wandelen die je niet kent
• Probeer dingen écht waar te nemen, zoals geuren en gevoel
• Mindfulness
• Mediteren, bijvoorbeeld de bodyscan

Ask yourself a question
Vraag jezelf dagelijks af waar je aan denkt op een moment van rust. Zijn het fijne gedachten, of maak je je ergens druk over? Zijn de gedachten belangrijk en relevant? Of zijn het gedachten waar je geen invloed op hebt en kan je ze beter laten varen? Op deze manier kan je je overvolle hoofd opruimen, en kiezen waar je gedachten over gaan. Als je zorgen hebt en er wel invloed op hebt, moet je zorgen dat het veranderd. Heb je er geen invloed op? Dan heeft het ook geen zin om je er druk over te maken. Kies voor fijne gedachten en overspoel jezelf niet met niet relevante gedachten. Onderbreek je gedachtenpatroon.

6 Comments

 1. shivatje

  Allemaal zullen we dat wel eens doen de automatische piloot instellen. Maar je verliest zoveel wat rond je heen is. Tot zelfs tijdbesef.
  Als je iets onderneemt fietsen wandelen zelfs een gesprek en je kan alles in je opnemen dan pas leef je en voel je.

  Aum Shanthi

  Liked by 2 people

   1. shivatje

    Dat is het zeker niet. En juist door erbij stil te staan kan je het anders gaan doen.
    Die automatische piloot kan soms ook een voordeel zijn in bepaalde gevallen. Maar je mist zo een stukje leven 😊

    Aum Shanthi

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.