Spiritueel ontwaken, illusies en de maatschappij

Ongeveer 5 jaar geleden schreef ik deze post over spiritueel ontwaken. Ik had het bericht offline gehaald, omdat ik het graag wilde aanvullen en veranderen met mijn nieuwe ervaringen. Het verbaasde me hoelang ik al op deze manier door het leven ga en mij bewust ben van invloeden van buitenaf. Ik lees al jaren het nieuws niet, omdat deze direct invloed hebben op de manier waarop ik het leven ervaar. In de tijd dat ik dagelijks het nieuws las, merkte ik dat mijn kijk op de wereld negatiever was. Terwijl, sinds ik geen nieuws meer lees, ik niets mis. Ook heb ik nooit social media gehad en kijk ik al jaren geen TV zenders meer. Daar komen we dan ook op het woord FOMO, fear of missing out. Bang om iets te missen, daar heb ik nooit last van gehad. Het is een bevrijding om zonder dit alles te leven. Ik ga heel bewust om met wat ik toelaat, waar ik aandacht aan besteed en waar ik plaats voor wil maken in mijn hoofd. Velen zullen denken dat dit zweverig is, maar dat zou jammer en onnodig zijn. Spiritueel ontwaken kan alleen als je er bewust mee omgaat en er voor open staat. Spiritueel ontwaken is een echte eye opener.

Spiritueel ontwaken is bewustwording van het feit dat we bestaan uit spirituele energie die zich tijdelijk laat zien in een menselijk lichaam. Daarnaast is spiritueel ontwaken een ontwikkeling in ons bewustzijnsproces. Bij het spiritueel ontwaken ontwaak je uit de illusie. Een illusie is een schijnbare werkelijkheid, of een onjuist idee van de werkelijkheid. Dat beeld is gebaseerd door jouw waarnemingen, alles wat je ziet, hoort en voelt. Eigenlijk geldt dit voor alle materiële zaken en situaties die jij als jouw realiteit ervaart.

Alles wat we waarnemen is een projectie van onze gedachten. Doordat de maatschappij alles al voor ons uitgedacht heeft en ons verteld wat ‘normaal’ is, wordt er een illusie gecreëerd. We ervaren het leven als echt, maar het is een illusie dat we niet alleen waarnemen wat er is gecreëerd, maar dat we eigenlijk alleen creëren wat we waarnemen. Door uit deze illusie te ontwaken, spirituele ontwaking, gaan er deuren voor je open in het leven. Je zit bijvoorbeeld nooit vast in een situatie. Je hebt alle vrijheid om je leven zo vorm te geven zoals het bij jou past, maar dan moet je wel uit de illusie stappen. Wat een bevrijdend idee, niet?

Allemaal heel leuk en aardig, maar concrete voorbeelden?
We worden steeds meer beïnvloed door alles wat we horen en zien op TV, het internet en sociale media. In deze succesmaatschappij voelen we de drang om iedereen te laten zien hoe goed het gaat, hoe enorm gelukkig we zijn en wat voor geweldige dingen we doen. Uiteindelijk is iedereen gevoelig voor dit soort berichten, en is het moeilijk om je hier niet door te laten beïnvloeden. Het gevolg? Een verknipt beeld van de werkelijkheid, vergelijken met anderen en een overvol hoofd met gedachten die niets bijdragen aan jouw kwaliteit van leven. Prik door deze schone schijn heen!

Wij mensen overdenken situaties vaak, dat is heel menselijk. We maken door al deze gedachten onze eigen waarheid. Door te overdenken, gaan we piekeren, dwangmatig zorgen maken en alles uit zijn verband trekken. Probeer gedachten en gevoelens neutraal te bekijken, zonder oordeel. Een gedachte is iets waar je je even bewust van bent, een gevolg van een oordeel of denkproces. Gedachten zijn dus geen feiten, terwijl ze zo’n sterke invloed hebben op hoe we ons voelen. Zonde! Probeer je bewust te zijn van jouw gedachten en beelden, maar doe er niet direct iets mee. Bepaalde gedachten kan je op een later moment weer bekijken, maar op een neutrale manier. Door op deze manier om te gaan met jouw gedachten, zie je dat er andere manieren zijn om een situatie te bekijken en er dus ook anders mee om kan gaan. Dit bevrijd je van oude gedachtenpatronen en negatieve gevoelens.

Ook is mijn hoofd een drukke plek en denk ik veel na. Door de jaren heen heb ik mij aangeleerd om zaken waar ik geen invloed op heb, los te laten. Ik kan mij er druk over maken en van wakker liggen, maar het enige wat er dan gebeurd is dat ik meer stress krijg en vermoeid raak. Nutteloos. Dat betekent niet dat je niet mag of kan nadenken over dingen waar je geen invloed op hebt, maar wel in hoeverre het jouw stemming en leven laat beïnvloeden. En dan kom je ook bij het gedeelte ‘acceptatie’. Het is belangrijk om vertrouwen te hebben in jezelf, en te accepteren wie jij bent. Houd van jezelf en ook van jouw “imperfecties”. Zelfs accepteren wat niet te accepteren is, en durven te voelen. Blijdschap, pijn, plezier en verdriet, zekerheid, maar ook onzekerheid.

Leef in het nu! We kunnen het verleden niet veranderen, en de toekomst ligt niet vast. Het enige wat er is, is het nu. Het welbekende hier en nu. Hoe je nu leeft, heeft invloed op de toekomst. Sta stil bij hoe je je voelt, wat je denkt en wat je aan het doen bent. Het is natuurlijk goed om na te denken over de toekomst, maar om voldoening uit het leven te halen, zal je een goede balans moeten vinden. Door te leven in het nu, nemen je problemen af en maakt het leven leuker.

Er is geen ‘altijd’ en ook geen ‘nooit’

Wanneer ben je aan het spiritueel ontwaken?
• Je veranderd van werk, omdat je huidige werk geen voldoening meer geeft
• Een drukke plek is uitputtender, natuur geeft je rust
• Schijnbare toevalligheden, gebeld worden door de persoon waar je aan dacht
• Bepaalde behoeftes verdwijnen, zoals dronken worden, tot laat stappen, overeten
• Je wordt gevoeliger
• Je verlangt naar zelfontwikkeling
• Je gaat bewuster om met je lichaam
• Je wilt graag en kan alleen zijn

Ook vragen als wat doe ik hier, wie ben ik en wat wil ik in het leven, zijn voorbeelden van spiritueel ontwaken. Je gaat opzoek naar antwoorden, trekt alles in twijfel en bent bereidt om nieuwe dingen aan te leren. Maak je geest leeg door lange natuurwandelingen te maken en te mediteren. Stop met leven in het verleden of de toekomst, leef in het nu. Je wordt dan namelijk begeleid door jouw bewustzijn, en deze is vrij van tijd en vorm. Eet licht verteerbaar en gezond voedsel. Laat materiele zaken los, er is namelijk zoveel meer. Laat je niet leiden door de maatschappij en de illusies.

13 Comments

 1. deschrijvendehuisvrouw

  Altijd pijnlijk om weer met je neus op de feiten gedrukt te worden. Jarenlang met dit soort dingen bezig geweest. Werkt niet voor mij. Toen ik deze spirituele waarheden losliet was ik een stuk gelukkiger.

  Wat ik wel erg herken is het loslaten van de schone schijn. Heb ik jaren geleden al gedaan.

  Liked by 2 people

  1. young-rebel.com

   Ja, het is ook niet makkelijk. Ik denk juist dat het loslaten het spiritueel ontwaken is, in iedergeval een onderdeel daarvan. 🌻 erbij stilstaan is al heel goed 💪🏼 iedereen kan zijn of haar eigen dingen hieruit halen en op een eigen manier interpreteren. Belangrijkste is dat je fijn in het leven staat. ❤ Ja, weg met de schone schijn, niemand heeft een perfect leven! 😊🌻

   Liked by 1 person

 2. shivatje

  Wat is dat goed uitgelegd. Goed dat je het even terug van onder het stof gehaald hebt. Zo zie je dan hoe je gegroeid bent in een bepaald proces.
  Ik zeg altijd je mag nieuws kijken je mag de krant lezen maar lees het op je eigen manier. En laat je niet leiden door de spreker of de schrijver. Wat je voor jezelf eruit haalt is dat wat je nodig hebt.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 person

 3. Anne

  Mooi en vooral ook duidelijk omschreven – het proces dat we allemaal doorlopen op onze eigen manier. Terug naar de bron. Of niet natuurlijk – wanneer je te zeer afgeleid raakt door zaken zoals (inderdaad) het nieuws, de maatschappelijke verwachtingen en andere illusies.. Ieder z’n eigen pad, toch? Ik kies ervoor er wél mee bezig te zijn, en het is toch altijd fijn om van iemand te lezen die dat ook doet 🙂

  Dus wie weet tot lees,
  Groetjes, Anne

  Liked by 2 people

   1. Anne

    Woops! Net een nieuw blog opgezet ivm n storinkje, goed dat je t vraagt 😉 Als t goed is kan je nu wel klikken (bij deze reactie). Mijn nieuwe blog is elyzenn.nl – mocht t alsnog niet lukken. Groetjes 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.