People to let go

Een lange tijd wilde ik al een artikel schrijven met het onderwerp ‘mensen om te laten gaan’. Dat kan een vriend zijn, een partner of een familielid. Ik schrijf dit artikel vanuit mijn eigen ervaring en mijn kijk daarop. Iedereen mag natuurlijk zelf weten welke mensen zij in hun leven willen hebben, maar ik ben er van overtuigd dat je bepaalde mensen beter kan loslaten. Mensen kunnen veel positieve invloed hebben op jou als mens, maar net zo goed een negatieve invloed. Ze kunnen de positive vibes binnen no time voor je wegtoveren. Vaak blijven we in ongezonde en niet leuke relaties, welke relatie dat dan ook mag zijn. En waarom? Je bent zelf de regisseur van jouw leven, jij mag kiezen welke mensen er een rol in krijgen en wie niet. Maak gebruik van deze vrijheid. Uiteraard verdiend iedereen een kans om te verbeteren, dus ga het gesprek aan als iemand daarvoor openstaat. Als die persoon niet veranderd of niet wilt veranderen, moet je bij jezelf te raden gaan hoeveel waarde je hecht aan die relatie. Ik heb wel eens gelezen over dat je geen verwachtingen moet hebben, en daar ben ik het deels mee eens. Bij vriendschappen sta je niet bij elkaar in het krijt, maar als jij altijd klaarstaat voor iemand, mag je best verwachten dat iemand dat ook voor jou staat.

Zo had ik ooit eens een vriendin (net zo’n Telegraaf) die graag mijn drama wilde horen, maar toen ik eenmaal mijn diploma had gehaald, heb ik nooit iets van haar gehoord. Ze praatte graag over zichzelf, hoe goed ze het had, hoe ze alles beter wist dan ik en hoe dom andere mensen waren. Het kostte mij heel veel moeite om deze vriendschap te verbreken, omdat ik nogal vergevingsgezind ben en de neiging heb om alles voor anderen goed te praten. Uiteindelijk is het mij gelukt om deze vriendschap volledig te verbreken, en het voelt zo goed. Mijn positieve energie wordt niet meer afgenomen en zij mag het uitzoeken met haar negativiteit.

Misgunnen
Ik vind weinig karaktereigenschappen vervelender dan die van misgunners. Mensen die jaloers zijn en alle positieve energie uit je zuigen. Ze willen graag de verhalen horen als het slecht gaat met je, maar bij een succes zal je ze niet zien en zullen ze geen interesse tonen. Vaak praten ze wel graag over zichzelf en hun eigen successen. De Telegraaf vriendin waar ik hierboven over vertelde, was een typische misgunner.

Eenrichtingsverkeer
Alles moet vanuit jou komen, zij zullen niets bijdragen aan de relatie. Je krijgt alleen reactie wanneer jij iets hebt gestuurd, maar er zal ook geen wederzijdse interesse zijn. Je krijgt het gevoel dat je er niet toedoet en je onbelangrijk bent voor die persoon.

Negatief
Mensen die aldoor negatief zijn. Kijk, niemand is altijd vrolijk, maar negatievelingen die altijd maar over alles klagen en op alles commentaar hebben, wordt niemand gelukkig van. Bovendien heeft dit (onbewust) veel invloed op jouw stemming. Deze mensen zitten vaak vastgeroest in een patroon en hebben geen motivatie om de situatie maar iets beter te maken of te veranderen.

Ikke, ikke, ikke
Mensen die alleen maar nemen. Ze krijgen nog net geen orgasme van zichzelf als ze in de spiegel kijken. Narcisten vallen hier ook onder. De enige prioriteit in het leven zijn zij zelf. Geen ruimte voor jouw verhalen, want er is veel te veel te vertellen over hunzelf. Vaak zijn deze mensen goed in manipuleren en hebben ze een verheerlijkt zelfbeeld.

Oordelen
Mensen die altijd de drang voelen om te oordelen over jouw keuzes. Deze persoon heeft overal een mening over en zal deze mening ook altijd uiten. Het liefst oefenen ze invloed uit op jouw keuzes en brengen ze je aan het twijfelen. Een mening mag iedereen hebben, maar jij mag nog altijd jouw eigen keuzes maken.

Zorgen voor jezelf betekent ook dat je jezelf fijne en lieve mensen om je heen gunt. Mensen die geen bijdrage leveren aan een leuker leven, kan je in mijn ogen beter laten gaan. Geef mensen de ruimte en de kans om te verbeteren, niemand is perfect. Maar zie ook in wanneer het tijd is om aan jezelf te denken.

16 Comments

 1. My way, my words, my life

  Ben het helemaal met je eens, maar voor mij een hele lastige. Ik heb altijd een super sterke band gehad met m’n zus… nu ben ik de laatste jaren enorm veranderd door een heel traject van coaching en therapie. Ik sta nu veel positiever in het leven, en door een enorme switch in m’n carrière durf ik wel zeggen dat ik bijna elke dag wel met evenveel zin start ☺️
  Maar mijn zus is zo negatief, ze zegt zelf ‘jij bent zo veranderd en zoveel aangenamer en kalmer geworden’…
  maar het idee om zelf aan een traject van verbetering te starten veegt ze steeds weer van tafel…/
  Ik heb ondertussen al veel mensen en dingen los gelaten, maar mijn zus kan ik niet loslaten, ook al zuigt ze bij momenten al m m’n positiviteit weg 😒

  Liked by 1 person

  1. young-rebel.com

   Heel begrijpelijk, met familieleden is het vaak nog moeilijker. Je wilt iemand niet laten vallen, maar aan de andere kant wil je jezelf ook beschermen. Sterk dat je zelf zo gegroeid bent 💪🏼. Het is moeilijk om dan met iemand om te gaan die nog vastzit in het verleden. Proberen een goede middenweg te vinden voor jezelf, en alleen afspreken wanneer je het “aan kan”. Gelukkig heeft de therapie veel goeds gedaan, nu kan je écht van het leven genieten. Trots zijn op jezelf en ik hoop dat je een manier vindt om het dragelijk te houden voor jezelf 🌻

   Like

  1. young-rebel.com

   Bedankt voor het lieve bericht en de support! 🥰 Ja, ondanks dat ik dit geschreven heb, blijft het voor mij ook nog steeds iets om bij stil te blijven staan. We mogen niet vergeten dat we het ook verdienen om goed behandeld en gewaardeerd te worden ❤

   Like

 2. Mrs. Brubeck

  Wauw, wat een verstandig blogje… ik ben het helemaal met je eens. Heb het al een paar keer moeten toepassen in mijn eigen leven. Soms heeft dat veel pijn gedaan, maar daarna ook rust gebracht!

  Liked by 1 person

 3. deschrijvendehuisvrouw

  Ja het is soms zo’n dwang om iemand te blijven zien. Ik vind het zo gauw zielig. Ik heb een vriendin/kennis die niks meer met haar leven doet. Ze is bijna een kluizenaar. Ik vind het echt moeilijk om daar een punt achter te zetten.

  Liked by 1 person

  1. young-rebel.com

   Ja, dat is ook heel moeilijk. Ik herken dat wel. Soms kan je voor jezelf accepteren dat iemand zo is, maar altijd wel goed opletten of het jou niet belemmert en of het gaat knagen aan jezelf. Blijft lastig. 🌻❤

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.