Alles over zonnebrandcrème

Afgelopen week hebben we heerlijk weer gehad en hebben we flink liggen bakken in Nederland. Geregeld zag ik verbrande huidjes, terwijl we juist voor een mooie gebruinde huid willen gaan! Het wordt onderschat hoe schadelijk de zon is voor onze huid. Ook hoor vaak dingen als “ja, maar als ik eerst goed verbrand, word ik daarna mooi bruin”, of “als ik met een hoge factor smeer, word ik niet bruin”. Allemaal onzin! Gezondheid gaat voor een bruine huid, zo zorg je niet voor je huid. Omdat veel mensen eigenlijk niet weten hoe zo’n factor werkt én waar je op moet letten, heb ik hier alle informatie voor jou op een rij! Let op! De informatie is niet voor kinderen, voor hen gelden andere adviezen.

Waarom?
Waarom moet je je insmeren? Zo’n 1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker, het is dan ook een van de meest voorkomende kankersoorten. Een van de oorzaken van huidkanker is door veel in de zon te zijn. Naast dat er een kans op huidkanker is, veroorzaakt de zon ook pigmentvlekken en rimpels. De meeste rimpels die we krijgen, worden dan ook veroorzaakt door de zon. Daarom is er in een goede antirimpelcrème ook een SPF te vinden. Het is niet makkelijk om een goede zonnebrandcrème (spray, foam, etc.) te vinden, maar dát je het moet smeren, staat niet ter discussie. Het kost de zon namelijk weinig moeite om (blijvende) huidschade aan te richten. Naast dat je een goede bescherming draagt die je minstens elke 2 uur opnieuw aanbrengt, is het ook absoluut aan te raden om de zon te vermijden tussen 12:00 en 15:00 uur.

Wat is een SPF?
SPF staat voor Sun Protection Factor, dit zie je op elke zonnebrandcrème staan. SPF beschermd enkel tegen de UVB-straling, maar niet tegen de UVA-straling. Dit houdt in dat het dus wel beschermd tegen verbranden, maar niet tegen veroudering van de huid. De factor zegt iets over hoelang je beschermd bent in de zon tegen UVB-straling, totdat er zonverbranding optreedt. Hoelang je in de zon kan zitten hangt niet alleen af van welke crème je smeert of hoe dik, maar ook hoe sterk de zonkracht is en welk huidtype je hebt.

UVA & UVB
Wat is het verschil tussen UVA en UVB? UVA (aging) straling is het hele jaar door aanwezig, dus niet alleen in de zomer. Ook met bewolkt weer of in de winter beschadigd UVA de huid. UVA-stralen zorgen voor veroudering, pigmentstoornissen, de ontwikkeling van huidkanker en zonneallergieën. UVB (burn) straling kan in de opperhuid dringen waardoor de huid verbrandt en kan daarnaast ook huidkanker uitlokken. Het is dus belangrijk dat je er op let bij de aankoop van een crème, dat er bescherming is voor zowel UVA,- als UVB-straling.

Minerale en chemische zonnefilters
Chemische filters dringen de huid binnen en maken een chemische verbinding met de huid, hierdoor worden de zonnestralen geabsorbeerd. Hierbij geldt dat het begint te werken na ongeveer 30 minuten, dus smeer je ruim op tijd in voordat je de zon in gaat. Chemische filters zijn vaak waterproof. Minerale filters zijn natuurlijke filters die, in tegenstelling tot de chemische filters, een laagje op de huid leggen. Hierdoor worden de zonnestralen gereflecteerd. Het voordeel hiervan is dat deze direct actief is en het dringt niet door in de huid. Minerale zonnefilters zijn dan ook zeer geschikt voor baby’s, kinderen en mensen met een gevoelige huid. In bepaalde zonnebrandcrèmes worden deze twee gecombineerd.

Hoe hoog de factor?
Hoe hoog de factor moet zijn, hangt af van welk huidtype je hebt en hoe sterk de zonkracht is. In de winter kan een dagcrème voor het gezicht met een bescherming voldoende zijn, maar voor de zomer zal dit niet volstaan. Geen één factor beschermd voor 100%, daarom mag de term sunblocker niet meer gebruikt worden. Ook is het niet zo dat als je factor 20 en factor 30 over elkaar heen smeert, je een factor 50 hebt. Er bestaan ook rekensommen waarmee je kan berekenen hoelang je met een bepaalde factor in de zon kan zijn, maar ik vind deze te vaag en onverantwoord. Maar, een hoge of lage factor? De verleiding is groot om een lage factor te smeren als je niet snel verbrandt, maar vergeet niet dat en lage SPF meer UV-stralen doorlaat en zo je huid alsnog sneller kan laten verbranden en verouderen. Ik zou zeggen better safe than sorry, en smeer met factor 30 of 50. Je kan er ook voor kiezen om eerst te smeren met een factor 50, en naarmate de huid meer gewend is aan de zon, over te gaan op een factor 30. Ik kies er voor om altijd met een factor 50 te smeren, want dat beschermd mijn huid maximaal, en daar gaat het om!

Je ziet vaak dat mensen heel voorzichtig smeren, maar voor de werking is het belangrijk dat je de crème rijkelijk aanbrengt op de huid. Doe je dit niet, dan kan het tot 50% minder bescherming bieden. De richtlijn voor de hoeveelheid bescherming die je moet smeren is: voor het gezicht een halve eetlepel, voor armen en benen 4 eetlepels en de buik en rug twee eetlepels.

Huidtypen
Hieronder zie je 6 huidtypen zodat je gemakkelijk een richtlijn kan vinden met welke factor bij jouw huid past. Het kan natuurlijk zijn dat je tussen twee huidtypes in zit, maar ga dan altijd voor de hoogste factor.

Huidtype 1: Deze huid verbrandt altijd en wordt (vrijwel) niet bruin. Het is belangrijk om jezelf goed tegen de zon te beschermen, gebruik een zonnebrand met minstens factor 30-50.

Huidtype 2: Deze huid verbrandt meestal en wordt een beetje bruin. Het is belangrijk om jezelf goed tegen de zon te beschermen, gebruik een zonnebrand met minstens factor 20-30.

Huidtype 3: Deze huid verbrandt zelden en wordt goed bruin. Ondanks dat je minder snel verbrandt, is het aan te raden je huid te beschermen tegen de zon. Gebruik een factor 20-30.

Huidtype 4: Deze huid verbrandt bijna nooit en bruint goed. Ondanks dat je niet snel verbrandt is het belangrijk om je te beschermen tegen de zon, je kan namelijk alsnog zonschade oplopen. Gebruik een zonnebrand met minimaal factor 15.

Huidtype 5: Deze huid verbrandt bijna nooit en wordt diepbruin. Ook al verbrand je zelden, is het belangrijk je te beschermen tegen de zon, om zonschade te voorkomen. Gebruik daarom een zonnebrand met minstens factor 15.

Huidtype 6: Deze huid verbrandt nooit en is zeer donkerbruin tot zwart getint. Ondanks dat je niet verbrandt, heeft je huid toch risico op schade, gebruik daarom een zonnebrand met minstens factor 10.

Houdbaarheid
Ideaal, nog zonnebrandcrème over van vorig jaar! Of toch niet? Check altijd de houdbaarheidsdatum, dit kan je zien door de letter “M” met een cijfer op een cosmeticaproduct. Dit staat voor het aantal maanden dat hij nog houdbaar is na openen. Als je een bescherming gebruikt die over datum is, zullen de UV-filters de huid minder beschermen. Dus gooi een zonnebrandcrème die over de houdbaarheidsdatum is weg, en schaf een nieuwe aan.

Ook vergeten we vaak de lippen te beschermen, terwijl deze ook bescherming nodig hebben. Ik gebruik zelf een lippenbalsem van La Roch-Posay Anthelios stick met factor 50. Voor het gezicht kan je een aparte crème aanschaffen, als je bijvoorbeeld een gevoelige huid of last van acne hebt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je ook gerust de zonnebrandcrème voor het lichaam gebruiken voor het gezicht. Bij een gevoelige huid is het ook te adviseren om een parfumvrije beschermer te gebruiken.

Ben je van plan om te gaan zwemmen? Dan is een waterresistente crème handig. Let wel op dat je na het zwemmen weer moet smeren, omdat door het water en een handdoek de werking weer minder wordt. Waterresistent betekent enkel dat je tijdens het zwemmen beschermd bent! Op de verpakking kan je ook nog termen aantreffen als fotostabiele factor en het woord UVA of UVB in een cirkel. Een fotostabiele factor betekent dat de bescherming altijd dezelfde kracht houdt, ongeacht hoe sterk de zonkracht is. De UVA en UVB omcirkeld betekent dat het product voldoet aan de vereiste EU-normen.

Wat gebruik ik?
Ik gebruik een zonnespray factor 50 van Biodermal zonder parfum voor de gevoelige huid. Deze bevatten beide een UVA en UVB bescherming die voldoen aan de EU-normen. Daarnaast bevat deze spray een fotostabiele filter en een triple moist complex. Dit zorgt voor langdurige hydratatie tot diep in de huid en voorkomt dat de huid uitdroogt. Ook is deze beschermer zeer waterresistent, wat ideaal is omdat ik van zwemmen houd. Voor het gezicht gebruik ik Biodermal zonnefluïde factor 50. Het verschil tussen een zonnecrème en een zonnefluïde is dat een zonnefluïde een dunnere en lichtere structuur welke direct intrekt en zeer geschikt is voor de vette en gecombineerde huid. Deze fluïde is matterend en bevat ook nog Zinc PCA om puistjes te voorkomen.

7 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.